2019. január 7., hétfő

"Ezért írtam a könyvet, okulásként." – Interjú Leslie Potterrel

Forrás: Leslie Potter Facebook

Mi vár egy párkapcsolatra a gyermekvállalás után? Miként hat az újdonsült családtag érkezése a pár szexuális életére? Hol rontják el a nők és a férfiak?

Legfrissebb interjúalanyom Leslie Potter volt, az Ösztön és a Szenvedély című regények írója. Az erotika rendkívüli módon beitta magát az irodalomba – sokszor elég kiábrándító módon. Hiszen egyre többen akarnak regényt írni ebben a zsánerben, ám egy valami mindig hiányzik: a tartalom. Ez a könyv azonban több, mint egy erotikus történet: Leslie ugyanis oktató szándékkal írta.

Lássuk, miért!

Melyik volt az a pont, amikor eldöntötted: író leszek? 
Már a kérdés is melengeti a szívemet, mert még mindig nehezen hiszem el, hogy író vagyok. Írni pedig akkor kezdtem el, amikor már annyi történet keringett a fejemben, hogy nagyon elvonták minden mástól a figyelmemet. Szerencsére megjelent bennem a késztetés, hogy leírjam ezeket a történeteket.

Mesélj az Ösztön című regényedről! Honnan jött az ötlet?
Pontosabban az Ösztön és a Szenvedély című regényeimről, mert a Szenvedély az Ösztön folytatása és befejező része, így szervesen összefonódnak. Ezért is kapták meg A játékszer 1. és A játékszer 2. alcímet. A két könyv témája az élet, a felnőttek élete, annak minden szépségével és buktatóival.

Leszűkítettem a felnőttek csoportját azokra, akik gyereket vállaltak. Eddig minden szép és jó. Egy fiatal pár, hogy létrehozza szerelmük gyümölcsét, nemi életet él. Ez tény, tehát a babát nem a gólya hozza. És ha az erőfeszítésüket siker koronázza, akkor hogyan folytatódik tovább? Ugyanolyan gyakorisággal szeretkeznek a terhesség alatt is? Nagyon nagy arányban nem. És a szülés után? Szintén nagy arányban nem. Hígul az arány, mint fröccsben a bor. 

Természetesen vannak napok, mikor kimaradhat, hiszen nem programvezérelt robotok vagyunk, hanem emberek. Éppen ezért igényeljük a testiséget, a szexet. Mind a nők, mind a férfiak. Itt rögtön idéznék pár kiragadt mondatot a Trónok harca írójának, George R. R. Martinnak a véleményéből:

"Az élet tele van szexszel, vagy tele kellene lennie... Nos, a szexualitás nagyon fontos része az embereknek. Vezet minket, motivál, nemes dolgokra és óriási hülyeségekre késztet..."

A fülszöveg ajánlójában Luke Leslie Potter hőseként van aposztrofálva. Bár én inkább antihősnek nevezném. Lehet, hogy jópofa, vicces, szereti a terhes feleségét – még a szülés után is a maga módján , én mégis negatív személyiségjegyeket fedezek fel benne. 

Kiderül ugyan, hogy egy jó ember és nagyon jó apa, ám egyben egy szexcentrikus, szexvezérelt férfi is. Türelmetlen lenne? Csak magával törődő? Egyszerűen csak férfi, annak is a túlfűtött fajtájából, aki a testiségért sok mindent feláldoz? Esetleg mindent? Az olvasó megtalálja ezekre a kérdésekre a választ.

Az ötlet amúgy szó szerint az utcán hevert, mert olyan típus vagyok, aki figyel a környezetére, az emberekre, és mindig keresem a választ a miértre.

Miben más, mint a többi erotikus regény?
Erre nem könnyű választ adni, mert nem sok erotikus könyvet olvastam: egy erotikus trilógiát még a könyveim írása előtt és egy másikat a könyvek megjelenése után. Ezek nyugati sikerkönyvek voltak, amik már a világ számos országában bizonyítottak. 

Ezektől a könyvektől abban különbözik az én írásom, hogy reálisabb. Fontosabb képet próbáltam alkotni a valóságról. Az én férfi főszereplőm nem fiatal milliárdos, ja és persze dollárban, nem félisten Adonisz, de azért jóképű, nem rendelkezik teljesen kisportolt testalkattal és kockahassal, nincs hatalmas férfiassága, ami naponta többször is lankadatlanul bevetésre kész, nem több tízezer embert foglalkoztató cégbirodalom tulajdonosa, nincs magánrepülője sem helikoptere, és még sorolhatnám az irreálisan eltúlzott eszményi férfiképet.

Az én férfi hősöm, vagy antihősöm "csak" egy férfi. Az én történetemben nem egy szabad nő és férfi közt alakul egy szerelmi kapcsolat, ami majd happy enddel végződik a női olvasók elvárása szerint, hanem két családos nő és férfi közt, ami így természetesen árnyaltabbá és elgondolkodtatóbbá teszi a folyamatot. Ezért is válaszoltam nemmel, amikor azt kérdezték tőlem, hogy ez most egy szexkönyv? 

Vannak benne nagyon is nevén nevezett erotikus jelenetek, ami igenis szex, sőt annak elég változatos, extrém, netalán megbotránkoztató válfajából, de én inkább figyelemfelhívó könyvnek nevezném.

"(…) nem szabad soha kísértésbe esni, mert ha egyszer megbotlasz, megbotlasz másodszorra is. Ha egyszer megteszed, mi tart vissza attól, hogy máskor is megtedd?" - Ösztön

Melyik a kedvenc jeleneted belőle, és miért?
Sok kedvencem van, főleg azok a jelenetek tetszenek, amiket többször is újra- és újraolvastam írás közben a magam szórakozására. Ez lehetett egy jól sikerült dialógus, egy szépen felvázolt szeretkezés. Plusz, mivel próbáltam humoros hangot megütni, ezért ez egy vicces történet is. A humor akkor jó, ha többszöri elolvasás után is tudok rajta mosolyogni.

De a kedvenceim közé tartozik az a számos szép vers is, amikkel a második könyvben, a Szenvedélyben Luke, a férfi főszereplő kifejezi a szerelmét és az érzéseit a nő felé.

Kiknek ajánlod kifejezetten az elolvasást? 
Nőknek és férfiaknak egyaránt. Ugyanis több odafigyeléssel és megértéssel nem jutna olyan sok párkapcsolat útvesztőbe. Milyen kár, hogy csonka családokban nőnek fel a gyerekek, a beteljesült szerelmek gyümölcsei. És milyen kár azokért a párokért, akik addig esténként szerelemmel koccintottak egy jó pohár borral, majd a fröccs következett, aztán meg már csak a csapvíz. Értem itt ezt a szexuális együttlét arányának a drasztikus megváltozására. Ezért írtam a könyvet, okulásként. Lehetőség szerint tanulni belőle.

Ha csak három szóval jellemezhetnéd a regényedet, melyek lennének azok? 
Tanulságos, figyelemfelhívó, oktató-tanító-nevelő célú.

Van jól bevált rituáléd írás közben?
Bevált rituálé gyanánt arról álmodom, hogy kipihenten ülhessek le a gép elé. Sajnos ritkán sikerült azt elérnem, hogy friss fejjel írhassak. Ezt szinte mindig fáradtan teszem a napi munka után késő éjjel és hétvégenként. Remélem, egyszer főállású íróként megtehetem azt, hogy délelőtt, a reggelim és a kávém elfogyasztása után, az agyi kapacitásom teljes bevetésével már írni kezdhessek.

"Mondják, hétévente megváltozik egy ember. (…) De azt is mondják, hogy minden hetedik év veszélyes a házasságban. Hét, tizennégy, huszonegy és így tovább." - Ösztön

Mi a célod az írással?
Szórakoztatni, de az én célközönségem az az olvasói típus, aki tud és akar is olvasni a sorok között. Az Ösztön és a Szenvedély esetében pedig megmutatni azt, hogy a nők szülés utáni hangulat- és hormonváltozása, esetlegesen depressziója, ha egy férfi türelmetlenségével és önzésével találkozik, az nem a legjobb elegy. Sőt, párkapcsolati romboló hatása közismert, vagy inkább sajnos nem ismert! 

Vannak a terhességgel és a korai babaévekkel foglalkozó szakkönyvek. Én is olvastam többet is, mert igenis kellenek a gyermekvállalás felkészüléséhez. De szükség lenne olyan tájékoztatóra is, és talán ezzel kellene kezdeni ezeket a babakönyveket, hogy a terhesség előtti szexualitás mennyisége és minősége lehetőleg ne sokat essen vissza, főleg ne a nullára, mert meginog a házasság tartópillére. De sajnos nem kerül bele  vagy nem elég nyomatékosan  ezekbe a tájékoztatókba, ezért nem vésődik bele a fejekbe eléggé. És már kész is a baj, pedig olyan szépen indult minden.

"A jó szexhez lelki vonzalom is kell, és tisztelet a másik iránt." - Ösztön

Volt már olyan az írás során, hogy rájöttél valami nagyon fontosra a saját személyiségeddel kapcsolatban? Például megismerted egy rejtett tulajdonságodat? 
Türelmet tanultam és remélhetőleg nyugalmat is. Észrevettem azt, hogy vágyat érzek arra, hogy írhassak, mondhatni azt, hogy szenvedélybetege lettem, és valóban elvonási tüneteim vannak, ha nem folytathatok egy történetet. A bennem lévő érzékenység nem volt rejtett tulajdonságom, de nagyon megszenvedtem. Konkrétan kaparó torokkal sírva megkönnyeztem az egyik tragikusan szomorú könyvem befejezését.

Készülsz új regénnyel a jövőben?
Természetesen! Többel is. Megemlíteném még, hogy nem csak erotikus témájú könyveket írok, annak ellenére, hogy a most írt könyvem is az lesz, mert konkrét felkérésem van rá. De van egy mosolygós, kuncogós kéziratom is a párkeresés rejtelmeiről, és egy nagyon szomorú, sírós szerelmi történet, amely már csak zöld jelzésre vár, hogy nyomtatásba kerüljön. Ezek mellett a gépemen több történet elindult már, amiknek címük van, a szereplők neveivel és pár oldalas tényvázlattal. Már csak idő kellene, hogy megírhassam őket.

Ha csak egyetlen tanácsot adhatnál az amatőr íróknak, mi lenne az?
A hit. Higgyen magában, az álmaiban, a történeteiben. Mert a legfontosabb, hogy önmaga higgyen abban, miszerint a kézirata igenis érdemes lesz arra, hogy egyszer könyvként megjelenjen.

Leslie Potter Facebook-oldalát ITT érheted el, az Ösztön és a Szenvedély című könyveket pedig EZEN A LINKEN tudod megrendelni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése