2018. augusztus 29., szerda

Az élet egy végtelen élmény – Exkluzív interjú Mike Menders íróval

Mike Menders és Krisztin
Úgy gondolom, a magyar írók  főleg azok, akik mögött nem áll nagy kiadó  nem kapnak elég figyelmet. Szerintem ez elég sajnálatos tény, ezért úgy döntöttem, hogy kihasználom a blogom, és mindent megteszek azért, hogy segítsem őket. Így hozott össze a sors Mike Menders íróval is. Rögtön megragadtam az alkalmat, és készítettem vele egy interjút, amelyben a munkásságáról, a céljairól és a jövőbeni terveiről mesél.

Mióta foglalkozol írással? Mindig is ez volt a terv, vagy egyszer csak arcon csókolt a múzsa? 

Első regényembe még 13-14 évesen fogtam bele, melyet végül nem fejeztem be. Mégis folytattam az írást, de nem céltudatosan: egyszerűen jó volt papírra vetni mindazt, ami a fejemben motoszkált. Korábban nem készültem tudatosan írói pályára, viszont az utóbbi évben már jobban foglalkoztam azzal, hogy még jobb lehessek. 

Eddig hány regényed jelent meg? Elmondanád néhány szóban az olvasóknak, miről szólnak és milyen műfajban íródtak? 

Összesen hat könyvem jelent meg: egy verseskötet, valamint öt, elsősorban erotikus regény a Sukitore történetek javából. A Sukitore írás lényege, hogy legalább ketten vagy többen írunk egy sztorit, fejezetenként felváltva.

Az Első könyv (2010-ben jelent meg) és a Szabadon (2014) című válogatáskiadványban nemcsak a saját, hanem írótársaim fantáziái is szerepelnek, míg a Bosszú az éjszakában (2015), a Hogy történhetett (2015) és a Krisztin (2018) című könyvek írótársnőmmel, Lilith M. Abbey-vel készültek. 

Ez utóbbiak már hosszabb lélegzetvételűek, kalandosak, romantikusak, melyekben az erotika bár nem kerül előtérbe olyan hangsúlyosan, mint korábban, de a történet szerves részét képezi.


Krisztin történetének két írója: Lilith M. Abbey és Mike Menders

Szeretem a XIX. század végét, valamint az 1930-as évek világát, habár ezeket csak filmekből és könyvekből ismerhettem meg. A Bosszú az éjszakában épp emiatt játszódik a két háború közötti időben, míg Krisztin az 1800-as évek végén, vagy az 1900-as évek elején. Mivel mindkettő fiktív történet, így konkrét évszámokhoz nem kötöttem, csupán abban a világban játszódnak, amikor a nőknek adniuk kellett a látszatra, az urak pedig határozott férfiak voltak. 

A Hogy történhetett ellenben a mai világban játszódik, melyben egy érdekes szituációba csöppennek a szereplők: mobil és minden technikai eszköz nélkül egy szigeten találják magukat. Vajon hogyan boldogul ott a mai kor férfija és nője? 

Mi a célod az írással? 

Első szempont a szórakoztatás, meghökkentés, az élet szépségeinek bemutatása. Úgy gondolom, hogy elég borzalmat lát az ember, minek fokozzam tovább? Inkább vidám és könnyed perceket, órákat nyújtanék az olvasóimnak, akár a régebbi ponyvaregényekben. 

Másik szempontom megtörni azokat a manapság elterjedt kliséket, hogy csak akkor lehet egy könyv jó, ha a férfi domináns cégvezető, a nő egy szürke kisegér, vagy épp valakinek meg kell halnia, illetve az üldözéses jelenet se maradjon ki, hogy feszültséget keltsek az olvasóban. 

Szerintem nem vesszük észre a hétköznapokban rejlő apró finomságokat, szépségeket, örömforrásokat, a férfi és női játékokat. Ezekre próbálok rávilágítani, hogy klisék nélkül is lehet egy könyv szórakoztató, felüdítő, fordulatos. 

Melyik regényed megírása okozta a legnagyobb kihívást? Miért? 

A korábbi regényeim megírásával nem volt problémám, egyszerűen elkészültek, szórakozásból írtam mindet. A történetek megírásában nagy segítség volt az aktuális írótársam is, egymást inspiráltuk. Viszont a készülő könyvtrilógiám feladta a leckét. Ez az első, hosszabb lélegzetvételű, egyedileg írt regényem. A Hangulatkeringő sorozat három könyvéből az első már készen van, és csak szerkesztésre vár, a második viszont évek óta íródik (szó szerint). Itt az ihlet-, és időhiánytól akadozik a sztori folytatása. 


A Hogy történhetett még a könyvtárba is eljutott

Korábban nem volt ötletem a történet további részére, írótársnőm sincs ebben a regényben, aki tovább segített volna, így félretettem. Miután pár hónappal később beugrottak a különböző helyzetek és lehetőségek, melyeket ez alkalommal nincs időm megírni, vázlatban várják a sorsukat. Jelenleg is az első részt (Házinyuszi) nézem át, hogy kiadásra kerüljön, csak azután tudok nekiülni megírni a folytatást.

A harmadik könyv még csak körvonalak szintjén él a fejemben, ellenben a trilógia lezárását már az első rész megírásánál tudtam, mi lesz. 

Van jól bevált rituáléd írás közben? 

Rituáléim nincsenek írás közben, inkább a csendet szeretem, a magyar beszéd elvonja a figyelmem. Írni is inkább délelőtt tudnék, délután vagy este már nem, mert akkor tompábban fog az agyam. S

Szerkesztés közben viszont szívesen ülök be egy kávézóba a kinyomtatott szöveggel, és tollal módosítom a szöveget, ahol szükséges. 

Ez utóbbi módszer Krisztin javításánál vált be, így jobban átlátom a szöveget olvasói szemmel, mintha gépen tenném. 

Vannak már terveid a jövőre nézve? Milyen regényekkel készülsz az olvasóknak? 

Többféle tervem van, de konkrétan a már említett Hangulatkeringő trilógia kiadását tartom szem előtt. Ez pár évre lefoglal, addig más történetemhez nem hiszem, hogy hozzányúlnék, csak ha igény lenne rá.

Szeretném a Bosszú az éjszakában-t, illetve a Hogy történhetett-et kissé leporolni, csiszolgatni, majd nyomtatásban is kiadni. Valamint Lilith írótársnőm jelezte, hogy szívesen belevágna egy új, közös történetbe, de tényleg akkor tudnék vele is írni, ha főállásban író lehetnék. Erre pedig nem sok kilátásom van egyelőre.
Hab a tortán: egy újabb Sukitore válogatást is szeretnék készíteni a weboldalon lévő történetekből, amolyan lezárásképp, a páros írásos korszakomat búcsúztatva. 

Ha csak három szóval jellemezhetnéd magad, mi lenne az a három? 

Humor, játék, erotika. 

Vannak valós elemek a történeteidben, vagy minden a képzelet szüleménye? 

Mindegyik történetemben vannak valós elemek. A Sukitore sztorikban a vágyainkat, vagy épp az élményeinket írtuk meg, én sem tettem másként. A sok lejegyzett erotikus játék között vannak tapasztalatból eredők is.

A Hangulatkeringő egyes részei szintén a valóságból merítenek, természetesen más közegben és helyzetben, mint ahogyan korábban azok megtörténtek. 

Szóval az élet is ad ihleteket, melyeket beépítek, ezektől lesz még életszerűbb a regény. 

Volt már olyan az írás során, hogy rájöttél valami nagyon fontosra a saját személyiségeddel kapcsolatban? Megismerted egy rejtett tulajdonságod? 

Egy esetben éreztem ilyen különleges érzést, amikor egy olyan erotikus történetet írtunk egyik írótársnőmmel, melyben a sztori szerint a hölgyet meg kellett erőszakolni. Furcsa volt, mintha nem én lettem volna az a személy, és belekóstoltam volna egy agresszív világba. Azóta is csak óvatosan írok ilyen jelenetet, nem szeretném, ha eluralkodna rajtam, mert a legtöbb történetemben önmagam adom. Persze sosem baj, ha egy férfi kemény típus, de ne legyen agresszív. 

Ha csak egyetlen tanácsot adhatnál az amatőr íróknak, mi lenne az? 

Azt tanácsolom, hogy írjanak és olvassanak többet, valamint gyűjtsenek élményeket. Mindenből történetet lehet meríteni, ami körülöttünk van, csak le kell ülni és nézelődni. Az élet egy végtelen élmény, érdemes megragadni a pillanatot. 

Kiknek ajánlod a regényeidet? 

Azoknak, akik szeretik vagy szeretnék élvezni az életet, valamint a romantikát. Nem a habos-babos verziót, hanem a valódit, melyben a nő és a férfi tudják, mitől működik a nemiségük. Ajánlom magam azoknak is, akik szeretik a kalandos, könnyed történeteket, vagy a csavaros végkifejletet, ahogyan például Rejtő Jenő regényeiben is működtek. 

Máig mosolygom azon olvasóimon, akik lelkesen írják meg, hogy a történet végén lévő megoldásra egyáltalán nem gondoltak. Örülök, hogy ezzel is egyedi élményt adhattam nekik. 

Mit üzensz az olvasóidnak? 

Örülök minden olvasómnak, akiknek az írásaimmal élményt adhattam, és remélem, minél többen lesztek! Szeretnék minél több könyvbarátot elvarázsolni, kiszakítani a hétköznapi problémákból, és elrepíteni őket a hétköznapi örömökbe. Megmutatni, hogy az erotika ugyanúgy a mindennapjaink része, ahogyan a különböző játékok, érzelmek is. Vannak rossz időszakok, de jók is jönnek, és az életnél érdekesebb, gyönyörűbb dolog nem létezik.

Lájkold az író Facebook-oldalát, és ismerd meg még jobban a regényeit!
Jó szórakozást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése