2018. május 29., kedd

5 életrajzi könyv, amit strandolás mellett olvashatsz


Pár éve figyeltem meg magamon, hogy egyre jobban érdekelnek az önéletrajzi könyvek. Nem azért, mert trendi megvenni és elolvasni, hanem mert maga az emberi oldal érdekel. Egy-egy ilyen könyvből sok mindent megtudhatunk az adott személyről, sőt még tanulhatunk is tőle. Most hoztam öt olyan kötetet, amik nekem nagy kedvenceim, így remélem, Ti is kedvet kaptok hozzájuk, és a nyári melegben egy finom, hideg ital mellett belemélyedtek a történetekbe. Nem mindegyik friss megjelenésű, ettől függetlenül azonban örök érvényű tanításokra lelhetsz bennük.


Andrew Morton: Diana igaz története – saját szavaival 

Ez a könyv már korábban is megjelent Magyarországon, de tavaly, a hercegnő halálának huszadik évfordulója tiszteletére újra kiadták, bővítve. Így már a felnőtt hercegekről, anyjuk örökségéről és a királyi család jelenlegi helyzetéről is olvashatunk. 

Számomra mindig is valamilyen megmagyarázhatatlan kíváncsiság és – ha mondhatom így- vonzalom volt a királyi család, különösen Diana felé. Nem tudom, miért, valahogyan megragadott a személyisége. Az amilyen utat bejárt, hogy csendes, félénk lányból, magabiztos, céltudatos nővé vált. Nem félt kiállni a jó ügyek mellett, még akkor sem, ha azt a világ furcsállotta, például kezet fogni egy AIDS beteggel, vagy szembemenni a több száz éves királyi protokollal. 

Ebből a könyvből megtudhatod, mikor és hogyan találkozott Károllyal, illetve milyen volt a házasságuk a színfalak mögött. Kiderül, hogy miként viszonyult Camillához, és rengetek olyan információ kerül napfényre, amit eddig talán nem is sejtettél. Mindezt ő meséli el, így bepillantást nyerhetsz a hercegnő valódi gondolatai, érzései közé. A könyvön alapuló dokumentumfilmet is ajánlom, ami segít még jobban megértened az olvasottakat. Lauren Graham: Gyorsan elhadarom

Akárhányszor szóba került eddig egy beszélgetés során a Szívek szállodája, (vagy angolul Gilmore girls, ami nekem jobban tetszik) mindig csak azt hallottam, imádom azt a filmet. Nem találkoztam még olyan emberrel, aki zsigerből gyűlölte volna – ami persze nem jelenti azt, hogy nincs is. 

Viszont a sorozat imádóinak végre lehetőségük nyílik, hogy a cserfes és a való életben is rettentő gyorsan beszélő Lauren Graham könyvét a kezükbe vehessék. Melyből nemcsak a sorozatról, és a négyszer másfél órás filmről tudhatunk meg részleteket, hanem az is kiderül, milyen volt a színésznő, amikor még senki nem ismerte, hogyan került a színészet világába, és hogy milyen az élet Hollywoodban. 

Azt kell hogy mondjam, nem véletlen, hogy Lauren kapta Lorelai szerepét. Ez a könyv olyan lesz, mintha a sorozat egyik epizódjába csöppentél volna: humoros, fordulatos, magával ragadó és megunhatatlan. Igazi könnyed, nyári olvasmány. 

Rafael Nadal és John Carlin: Rafa – Az én történetem 

Ugyan nem épp friss kiadás, (2012-ben jelent meg nálunk) mégis nekem a top ötben van, hiszen sok mindent lehet belőle tanulni. Talán most sokan átugorjátok ezt a részt, mert nem biztos, hogy a kedvenc sportolótok, de én azt mondom, hogy ha csak egy kicsit is szimpatizáltok vele – vagy akármelyik sportolóval – érdemes elolvasni a könyvét, hiszen talán tőlük lehet a legtöbbet ellesni a kitartás és akarat terén. Így van ez ennek a könyvnek az esetében is. 

Én már régóta figyelem a pályafutását Nadalnak, és ha csak tehetem, odatelepszem a tévé elé, és megnézem a meccseit. De ezután a könyv után, csak még nagyobb kedvencem lett. És szerintem Ti is így lesztek vele. 

Mint szinte minden életrajzi könyvben, itt is megismerjük, hogy honnan indult, milyen volt gyereknek, hogyan indult a pályafutása. Olvashatsz a nehézségekről, milyen felkapaszkodni a világranglista élére, hogy a legjobbak között légy, és te magad is legendás teniszezővé válj. S mindezek mellett kapsz egy adag lélekerősítő terápiát, hogy hogyan is tarts ki amellett, amit szeretnél elérni. Az egyik kedvenc idézetem belőle, amit nagybátyja és egyben edzője mondott neki mindig, amíg felkészítette, hogy az egyik legnagyobb legyen: „Tarts ki, viseld el, bármivel kerülsz is szembe, tanuld meg leküzdeni a gyengeséget és a fájdalmat, menj el a legvégsőkig, de sose törj meg!” 

J. Randy Taraborrelli: A Beyoncé- titok 

Különösebben nem vagyok nagy Beyoncé rajongó, de ez a könyv sokáig birizgált, hogy el kellene olvasni. És milyen jól tettem, hogy hallgattam magamra. Azon túl, hogy megtudtam, miként alakult és változott az évek során a Destiny’s Child, ahol Beyoncé az első lépéseket megtette a sztárság felé, kiderül, milyen viszonyban volt a többi lánnyal, a családjával és hogy milyen is ő a hétköznapokban. 

Az, hogy részletesen megismered a zeneipar belső világát, buktatókkal, üzletérzékkel, időzítéssel, és jó adag elszántsággal, csak az egyik része a dolognak. Megtudhatod, hogy miként szentelte szó szerint az egész életét a zenének és a sikernek az énekesnő. Mikről mondott le, mennyire hajtotta magát, hogyan vált belőle kamaszlányként szinte üzletasszony, hogy képes legyen megállni a helyét ebben az ingoványos talajban. Majd pedig hogyan épített fel egy birodalmat, ami az egyik legbefolyásosabb és legelismertebb nővé tette a világon. 

Számomra az volt ennek a könyvnek az üzenete, hogy ha tényleg akarsz valamit, akkor tedd oda magad, nem száz, hanem ötszáz százalékban. Tudom, sablonszöveg, de Beyoncé történetéből kiderül, hogy igaz. Akarat, céltudatosság, fegyelem, alázat, és buktatók ezer sora. Ezeknek kell megelőzniük a sikert. De ha eléred, akkor nem veheti el tőled senki, mert megdolgoztál érte. 

Mecedes Reinberger: A tükörben Marilyn Monroe

Rengetek könyv készült a színésznőről az évtizedek során. Van, amelyik csak a felszínt kapargatja, és újságcikkekből, felvételekből próbálja meg kitalálni, milyen is lehetett a valódi Marilyn, és van amelyik valós tényekre alapoz. Ez a könyv az utóbbi tábort erősíti. Bár szerintem – aki extrém módon nagy Marilyn Monroe rajongó – semmi megfejtenivaló nincs benne. Egy sebezhető, sötét és nehéz múlttal küzdő nő volt, aki arra vágyott, hogy tartozzon valahová és valakihez. Szerette volna, ha nem csak a szexiséget látják benne, hanem a mély érzéseit és gondolatait. Mert hiába a számos butácska női szerep és a sztereotípia, ő olyan nő volt, mint akárki más: érzésekkel, vágyakkal, félelmekkel és küzdelmekkel teli. 

De visszatérve a könyvre. Egy merőben új stílusú kötet ez, ami szerintem elég megosztó lehet, még a Marilyn rajongók körében is. Ugyanis nem egy hétköznapi módon megírt életrajz. Az írónő úgy tárja elénk a történéseket, mintha egy előző életben történt utazáson lenne, és az egyik életében ő lett volna Marilyn Monroe. Ez bevallom, nekem, aki elég erősen vonzódik a spiritualitás és az előző életek felé, nem okoz gondot, bár ilyen felépítésű regényt még nem olvastam. De talán a kétkedőknek nehezebb a dolguk. Én mindenesetre ajánlom, hogy ha kíváncsi vagy a színésznő életére, és arra hogyan működik a spirituális megközelítés egy életrajz bemutatásában, akkor bátran olvasd el a könyvet.

Írta: Andi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése