2018. március 5., hétfő

Sarah Pinborough: 13 ​perc


Mesteri és zseniális!

Azt hiszem, vannak olyan írók, akik azzal a tehetséggel születnek, hogy egyszerre képesek megbotránkoztatni és lenyűgözni az olvasót. Mindezt halál nyugalommal és halvány mosollyal az arcukon teszik. Sarah Pinborough is egy közülük.


"13 percig halott voltam. 

Nem emlékszem, hogyan kerültem a jeges vízbe, de valamiben biztos vagyok – nem baleset történt és nem akartam megölni magamat.

Azt mondják, tartsd közel a barátaidat, az ellenségeidet pedig még közelebb. De egy tinédzser lány nehezen tesz különbséget a kettő között…"

Én nem tudom, hogy képes valaki ilyen történetet alkotni, de teljesen a hatása alá kerültem. A Ne higgy a szemének írója megint páratlant alkotott, és elképesztően boldog vagyok, hogy részese lehettem a történetnek.

Amikor a Ne higgy a szemének című regényről írtam a beszámolómat, nem igazán találtam a szavakat. Nem szerettem volna túl sokat mondani, és pont ezért nem tudtam, mit is írhatnék. Most is hasonló helyzetben vagyok. Bár, ha jobban belegondolok, ezt a történetet nem elég szavakkal jellemezni. Ha azt mondom, hogy zseniális, még nem mondtam semmit. Mert ezt a történetet MEG KELL TAPASZTALNI. A részesévé kell válni!

A manipuláció, amit életre hív a sorok között, átszövi az egész történetet. Titkokat és hazugságokat olvasol, közben pedig fogalmad sincs róla. Mert téged is átver. Aztán elkezdesz gyanakodni, és mikor a végén kiderül az igazság, már látod, hogy a szörny végig ott volt a szemed előtt.

A történet középpontjában egy maroknyi lány áll, akiket összeköt a múlt, és egy véletlen haláleset is (erre már a fülszöveg alapján is következtethetsz). Ismerős lesz a középiskola, a hétköznapi és gyerekes problémák, illetve a szürke és a menő lányok közötti éles különbség. Olyan dolgok közepébe csöppenünk, amiről eszünkbe jut, miért is utáltuk a középiskolát. Aztán pedig az, hogy az örökké nem tart örökké, a barátok pedig nem barátok. 

De ki képes ilyen mesterien manipulálni? És miért nem jött rá a rendőrség előbb az igazságra?


Ez a te könyved, ha:
  • nem riadsz vissza a manipulációtól és a gyilkosságoktól
  • ha egy regény erejéig szeretnél újra fiatal lenni
  • szívesen nyomozol
  • szereted a titkokat és a hazugságokat
  • szeretsz sakkozni
  • imádtad a Ne higgy a szemének c. regényt
  • szeretsz gondolkodni olvasás közben
Tanácsok íróknak, avagy mit tanulhatsz ebből a regényből:

Nagyon tetszettek a szemelvények! Imádtam ezeket az apró kitekintéseket, az újságcikkeket, az SMS-eket, a pszichológus jelentéseit és az ügynök nyomozati anyagait. Ha beleillik a regényedbe, te is használd!

Kapcsolódó linkek: Kordos Szabolcs: Luxushotel, Hungary; Paula Hawkins: A lány a vonatonP. D. James: Az ​ember gyermeke, Sarah Pinborough: Ne higgy a szemének; Paula Hawkins: A víz mélyén; Pamela Meyer: Verj át, ha tudsz; Jane Corry: A férjem felesége; Rena Olsen: Egy szót se szólj!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése