2017. szeptember 12., kedd

Csabai Márk: Határtalanok


Nagyon figyelj, mert nem minden az, aminek látszik. A báránybőrbe bújt farkas közelebb van, mint hinnéd, és akiket a barátaidnak hittél, valójában sosem voltak azok. Egy regény az alvilágról, az árulásról és a szabad akaratról. Vagy inkább annak hiányáról.

Az alvilág. Megannyi könyv és történet íródott már róla, és mind más szemszögből mutatja be a mocsok és a bűn tengerét. Sok író úgy veszi a szájára vagy adott esetben a könyvére, hogy azt sem tudja miről is van szó igazából. Csabai Márk regényében viszont valódi betekintést nyerhetünk az ármánnyal és cselszövéssel teli rendszerbe.

A borító mögött nem egy könnyed délutáni olvasmány rejtőzik, hanem egy velős, izgalmakban bővelkedő, szókimondó történet. Egy olyan férfi szemén át láthatjuk az alvilágot, aki  saját szerencsétlenségének kovácsa, de egy igazi túlélő is. Az ő kezéhez aztán mindenféle vér tapad, és amikor jót akar cselekedni, még akkor is rászedés és mocsok övezi útját.

Ebben a rendszerben nincs bajtársiasság, nincs barátság, minden azon múlik, ki mennyire tökös, ki mennyire furfangos, és ki veri át előbb a másikat. A könyörület és a hűség a hasznon és a pénzen múlik, az irgalmasságot pedig hírből sem ismerik. Hogyan képes boldogulni az ember egy ilyen világban? Csatai Csaba sokszor csak a szerencsének köszönheti az életét, de csak az számít, hogy túlélte az alvilág megpróbáltatásait, nem igaz?

A férfi már akkor megpecsételte az életét, amikor a Bobrovok kutyájának állt, és akkor még nem tudta, hogy a szívások sorozata nem ért véget. Tudniillik az alvilágban az erősebb kutya... alapelv uralkodik.

Vajon épségben megússza főhősünk a kalandot? Hogyan jut el az orosz szennytől egészen az embercsempészetig? És mégis hogy kerül a történtbe a trójai faló?

A Határtalanok egy egészen elképesztő regény, amely ott ver át, ahol és amikor a legkevésbé számítasz rá. A betűk rengetegében kalandozva elgondolkodsz a világ dolgain, a jövődön és az emberi gyarlóságon. A sorok között ott az igazság: az alvilág közelebb van, mint hinnéd.

Ez a te regényed, ha:
 • meguntad a romantikát
 • egy kis felüdülésre vágysz
 • egy nem hétköznapi könyvet szeretnél a kezedben tartani
 • olyan olvasó vagy, aki gondolkodik 
 • olyan olvasó vagy, aki szereti, ha nem tárnak minden választ a szeme elé, hanem magának kell rájönnie
 • szereted a lebilincselő történeteket és a lélegzetelállító fordulatok
 • szereted, amikor behúznak a csőbe
Tanácsok íróknak, avagy mit tanulhatsz ebből a regényből:
 • nőként megtanulhatod, milyen egy igazi férfi karaktere
 • milyen trükköket alkalmazhat az író
 • hogyan kell minden szálat a kezedben tartani, majd lezárni
 • hogyan kell megdöbbentő befejezést írni
 • hogyan kell behúzni az olvasót a csőbe
Köszönöm a könyvet az Álomgyár kiadónak, nagyon élveztem. Nem olvastam korábban hasonlót. A stílus lebilincselően egyedi, a történet maga a cudar valóság.

Kapcsolódó linkek: Baráth Viktória: Első tánc; Dr. Cserjési Petra: Halott barátnők; Sabi Hegymegi: Lépésről lépésre a csúcsra; Zsarnai Beáta: Fordított szék; P.C. Harris: Árnyoldal; Johann Hari: A kábulat ára; Carrie Cooper: A szemtanú; R. Kelényi Angelika: Szulejmán és a magyar udvarhölgy, R. Kelényi Angelika: Az ártatlan; Baráth Viktória: A főnökFern Michaels: Kesztyűs kézzel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése