2017. július 6., csütörtök

Rena Olsen - Egy szót se szólj!


Rena Olsen egy olyan témára építette az Egy szót se szólj c. regényét, ami a kegyetlenség és az embertelenség határait feszegeti. Egy szívszaggató történetnek lehetünk szemtanúi, ahol gyermekek élete és jövője forog kockán. Az élet bizony nem habos torta, és néha muszáj hátrapillantani a vállunk felett, hogy még időben felismerjük a minket követő szörnyeket.

"Clara Lawsont egy pillanat alatt szakítják ki megszokott életéből, fegyveresek rohanják le az otthonát, ahol férjével lakik. Az utolsó, amit – miközben elhurcolják – férje szájából hallhat: ne mondj nekik semmit!"

Habár nincs utalás arra, hogy igaz történet alapján íródott volna, mégis tudjuk, hogy valódi problémát testesít meg az írónő a sorok között: a gyermekkereskedelem létezését és virágzását. Nyilvánvaló, hogy árnyak mindig is lapultak a sötétben, mégsem veszünk tudomást róluk. Ez a könyv egy kicsit elgondolkodtat, felnyitja a szemünk, és óva int.

A történet főszereplője Clara. Az ő szemszögéből ismerhetjük meg a múltat és a jelen pillanatát is. Nekem néha zavaró volt, hogy a múltat olyan össze-vissza jeleníti meg - nem időrendi sorrendben -, és semmi sem utal arra, hogy melyik korszakot írja le épp; néhány sor után kapcsol csak az ember, hogy hol is tartunk.

Clara kezdetben nem érti, miért viszik el a rendőrök, miért néz rá mindenki furcsán, mi a baj vele. De mint minden történetben, itt is elkezd felnyílni a főhősnőnk szeme, és a dacból végül elfogadás válik. Olyan lányok meséi hangzanak el, akik mind megjárták a poklot, és sokan  önerőből meg sem tudtak volna szökni.

Clara szemellenző mögül szemlélte egész korábbi életét, és büszke volt a férjére a vállalkozása miatt, szerette a lányait, akiket a sajátjának tekintett, és a testi fenyítés miatt egyszer sem volt eszében megkérdőjelezni az életét. Úgy segédkezett a gyermekkereskedelemben, hogy szinte fel sem fogta. Aztán elhurcolták a rendőrök...

Vajon hogyan alakul Clara sorsa? Kiderül, hogyan került az ördög karmai közé? Elítélik bűnrészességért, vagy ártatlannak tekintik, hiszen valamilyen szinten ő is fogoly volt?

Az Egy szót se szólj! c. regény tele van titkokkal és kérdésekkel, emellett szinte minden sorát részvét, fájdalom és megrökönyödés övezi. 

Köszönöm a könyvet a 21. század kiadónak, egy igazi érzelmi hullámvasút volt ez számomra, de örülök, hogy betekintést nyerhettem ebbe a világba is.

Tanácsok íróknak, avagy mit tanulhatsz ebből a regényből:
  • hogyan dolgozz fel hitelesen egy komoly témát
  • hogyan építsd fel a regényt, ha párhuzamba akarod vonni a múltat a jelennel
  • hogyan írj szívszaggató jeleneteket
  • hogyan rejtsd el jól az utalásokat; nem baj, ha az olvasó rájön a titokra, miközben a szereplőd naivan behunyja előttük a szemeit

Kapcsolódó linkek: Kordos Szabolcs: Luxushotel, Hungary; Paula Hawkins: A lány a vonatonP. D. James: Az ​ember gyermeke, Sarah Pinborough: Ne higgy a szemének; Paula Hawkins: A víz mélyén; Pamela Meyer: Verj át, ha tudsz; Jane Corry: A férjem felesége;

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése