2017. július 24., hétfő

Nádasi Krisz: Hogyan írjunk könyvet?


Nádasi Krisznek sikerült egy olyan gyakorlati kalauzt összeállítania, amit bármikor elővehetünk, végiglapozhatunk, írás közben olvashatunk, mint egy jól bevált kézikönyvet. Aki írni akar, aki jól akar írni, annak ez mindenképp kötelező olvasmány.

Krisz könyve mindenkinek szól; bloggereknek, tanulóknak, újságíróknak, regényt és szakkönyvet íróknak. Emellett minden lényeges információ, minden fogalom, minden praktika, ötlet, javaslat megtalálható benne, ami az írás különböző fázisaiban a segítségünkre lehet.

Miről írsz? - kérdezi az első fejezet. A regénytervezés alapvető kérdéseivel, feladataival indul a könyv. Megismerhetjük a hős és antihős bemutatásának fortélyait, a legjobb kezdőmondatokat és lezárásokat, valamint a helyszínek és ídősíkok titkait. A könyvet olvasva rájövünk, hogy eddig úgy tekintettünk az írásra, mint egy hatalmas folyamatra, és az apró mozzanatokat elfelejtettük górcső alá venni. Pedig ezek alkotják az egész vázát. Ha nem elég erős a váz, nem fogja megtartani a történetet, és a végén összedől a mestermű.

"Ha veszed a fáradságot, megállsz egy pillanatra és végiggondolod, honnan hova akarsz eljutni, meg fogod látni a törtneted ívét."

Hogyan írsz? - máris ugrunk a következő fejezetre, hisz ideje, hogy megismerjük a nézőpontokat, a cselekmény és a párbeszédalkotás írott és íratlan szabályait. Milyen időben és személyben írjuk a történetünk? Miért nem jók a gondolatok? Mi a gond a túl hirtelen előbukkanó érzelmekkel? Hogyan válasszunk nevet a hőseinknek? 

"Ne boríts az olvasóra olyan hirtelen, váratlan eseményt vagy adatot, aminek kellett, hogy legyen előjele, mégsem volt."

Ugye, milyen fontos kérdésekkel találod szembe magad, ha egy kicsit az írás és a műved mélyére nézel? 

És már robogunk is tovább a harmadik fejezet felé, mely a Mit írsz? kérdéssel indul. Ebben a fejezetben mutatja be Krisz a különböző zsánereket. Elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a regényünk műfajával, hiszen ennek alapján döntjük el, melyik "szerszámkészletet" fogjuk használni. Nyilván, ha épp egy krimin dolgozik az ember, nem a romantika elemeivel fogja teletűzdelni, és fordítva.

"Szerelmes történeted kiinduló szituációja legyen hihető. Olyan módon találkozzon a nő és a férfi, ahogy azt a valós életben tulajdonképpen el is tudod hinni."
A Gördülékeny fogalmazás c. fejezetben áttérünk a nyelvtanra. Krisz megmutatja, hogyan bánjunk a szavakkal egy mondaton belül, hogyan használjuk az írásjeleket, hogyan ragozzuk a neveket, hogyan cseréljünk le bizonyos klisének számító szavakat, hogyan kerüljük a szóismétlést, stb. Mert a szóismétlésben ám nagyon jók vagyunk, hiszen a szóismétlés néha fel sem tűnik, hisz beszéd közben sem figyelünk a szóismétlésre...

"A jó minőségű írás nemcsak témából és írástechnikából áll - szinte ugyanolyan jelentőségű a mondatok és szavak lélektana is." 
A Praktikus tanácsok fejezet volt a kedvencem, bár mindegyik tartogatott meglepetést - ami legtöbbször annak a felismerése volt, hogy mekkora út áll még előttem. De térjünk vissza a könyvhöz! 

Te gondolkodtál már azon, hogyan ülj írás közben, mert én még nem? Vagy hogyan építsd be a napi rutinodba az írást, hogyan találd meg a saját módszereidet? A leghasznosabb tanács, amit ebben a részben olvastam, a következő volt:

"Egy tetszőleges internetes tárhelyen mentsd el a fájljaidat akkor is, ha otthon duplán tárolod. Ha baj történik a gépeddel, a fájltárolóddal, nagyon fogsz neki örülni, ha a Dropboxban lapul minden kéziratod!"
Szerintem írás közben egyikünk sem gondolkodik azon, hogyan tárolja a kéziratait, vagy mi lesz, ha tönkremegy a számítógép. Pedig érdemes lenne mielőbb megtenni, mondjuk most. Én is hallgattam a jó tanácsra!

A következő, vagyis a hatodik fejezet a Szerkesztés c. kapta. Szokták mondani, hogy a szerkesztéssel több idő elmegy, mint a regény megírásával. Most újra megerősítést nyert ez a tény. Ám nem csak a javításokkal kell megbirkózni, mert az író egyik legnagyobb ellensége is ebben a szakaszban üti felé a fejét. Ez pedig nem más, mint a kritika.

Amikor elküldjük a regényünket néhány barátnak, ismerősnek vagy bétának, a legjobbakat reméljük. Csakhogy nem szabad álomvilágban élni. Fogunk olyan kritikát kapni, ami nem fog tetszeni, de le kell nyelni a keserű pirulát, hiszen a kritkától leszünk jobb és erősebb írók.

"Akármit is mondanak, ha őszinték lesznek, az valószínűleg sokkoló lesz... Ha mindenki azt mondja: 'hű, ez egy szuper könyv, semmit sem kell változtatni rajta', akkor nem jó próbaolvasókat találtál."
A hetedik fejezet A kész könyvről szól. Ebben a szakaszban jönnek azok a munkák, amikkel eddig nem kellett foglalkozni, mégis fontosak. Ilyen a fülszöveg, a szinopszis írás, a szövegformátum kiválasztása, a fejezetcímek és a könyvcím átgondolása és a bemutatkozás elkészítése.

Hogyan szól a Te hangod? - kérdezi a nyolcadik rész. Ebben a fejezetben a saját író hangunk megtalálása áll a középpontban, ehhez pedig az kell, hogy olvassunk sokat, írjunk sokat, képezzük magunkat és elemezzük a bestsellereket, a jó könyveket.

"A saját hang nagyon fontos. Amíg nem találod meg az egyéni stílusodat, hiába találsz ki jó történeteket és hiába gyakorolsz írástechnikai tippeket, valami hiányozni fog a műveidből."
A könyv elolvasása után lehet, hogy a te fejedben is az a kérdés fogalmazódik meg, mint az enyémben: "Jézusom, ezt a sok mindent észben kell tartanom?". Aztán átgondolod, ahogy én is tettem, és meglesz a válasz: Nem. Nem feltétlenül. Hiszen bizonyos dolgok maguktól berögzülnek majd, mások logikusak, így hamar megjegyzzük, a helyesírást is meg fogjuk tanulni előbb vagy utóbb, néhány apróság a bétázás során fog visszaköszönni, míg számos más dolog az első regény megjelenése után. 

Ha jó írókká akarunk válni, érdemes megfogadni a nagyok tanácsait, és menni mindig tovább. Az út göröngyös és akadályokkal teli, de minél kitartóbban haladunk, annál könnyebben fogjuk venni. Ha elhatároztuk magunkat, és hűséget fogattunk az írásnak, akkor kezdjük a tanulást ezzel a könyvvel. Én már megtettem az első lépést, és Te?

Jó olvasást és sok szerencsét!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése