2017. július 11., kedd

Ellenség vagy barát az Olvasó?


"Hűséges olvasó nélkül hangunk csupán dadogás az űrben."

- mondta Stephen King, és milyen igaza volt! Teljesen nyilvánvaló, hogy olvasók nélkül az írók is semmik, de mi van akkor, ha az olvasók átveszik a hatalmat? Mi történik, amikor a könyves bloggerek diktálják a tempót? Mit tehet egy amatőr író, ha szétszedik a bloggerek?

A könyves bloggerek uralják a világot – de a netet biztosan. Nem egy olyan bejegyzéssel találkoztam, ami olyan szinten lehúzós volt, hogy én szégyelltem magam miatta. Úgy látom, hogy bizonyos bloggerek szeretnek átesni a ló túloldalára, és bele se gondolnak abba, mennyi álmatlan éjszakát okoznak ezzel az írónak  nem a külföldi szerzőknek, hanem a magyaroknak, akik épp a szárnyaikat próbálgatják.

Én is írtam olyan bejegyzést, ami nem volt sem kedves, sem korrekt. De rájöttem, attól, hogy nekem nem tetszett egy adott könyv, mert gyengének találtam, nem biztos, hogy azonnal rá kell húzni a "rossz" jelzőt. A bloggerek a véleményalkotás mezején elfelejtik, hogy ők bizony csak egy csepp a bloggertengerben, és olyan szavakat használnak, amitől a hajam szála az égnek áll: kevés, gyenge, rossz, stb. Tisztelet a kivételnek, vagy annak, aki hozzáteszi, hogy ez csak az ő saját szemszöge, és senkit nem akar megbántani. Nem a véleménnyilvánítással van itt a probléma, hanem a szóhasználattal.

Megfelelő köntösbe bújtatva a kritika lehet hasznos is. Szerencsére erre is van példa, és amatőr íróként ezekből lehet a legtöbbet tanulni. Ilyenkor az Olvasó barátként van jelen, és adott esetben ne legyél rest rá hallgatni. Ám ne feledd, létezik a másik véglet is...

Egy-egy rossz kritika után hajlamos az író elfelejteni, hogy ez bizony nem a vég. Hallottam már kezdő író szájából olyan hírtelen kijelentéseket egy-egy negatívabb  és bunkóbb  hangvételű bejegyzés után, hogy talán nem is írónak való, hogy be kellene fejeznie, hogy teljesen darabokra tört. Igen, sajnos a bloggerek képesek belegázolni más ember lelkébe úgy, hogy azt sem tudják, mit tesznek  vagy nem érdekli őket. És ez a kulcsmondat: ha őket nem érdekli, téged sem kell, hogy érdekeljen.

Igen, az Olvasó a kulcs, igen az Olvasó teszi teljessé az írókat, de nem szabad elfelejteni, hogy nem minden van kőbe vésve, ami kiesik a szájukon vagy megjelenik a blogjukon.

Hogyan dolgozz fel egy rossz kritikát?
  1. Először is, ne hergeld fel magad! Próbáld inkább logikusan végigvenni, hogy számít-e egyáltalán, amit a blogger vagy az Olvasó megfogalmazott. Igen, az attól még ott fog keringeni a neten, de hiába bosszankodsz, változtatni nem fogsz tudni rajta.
  2. Molyon voltam szemtanúja, ahogy egy író ismerősöm még a rossz kritikákra is reagált. Helyes! Tedd oda magad, mutasd meg, hogy képes vagy megvédeni magad és a történeted; mutasd meg azt is, ha bizonyos kritikák alaptalanok. Ő is így tett: belekötött az Olvasó kritikájába, és amellett érvelt, miért nincs igaza.
  3. Nézd meg, hogy a kritika hasznos-e számodra, vagy sem.
  4. Nézd meg, a kritika hangvételét. Lehúzós? Flegma? Bunkó? Ha az Olvasó a kákán is csomót keres, akkor nem érdemes foglalkozni vele. Tudod, van akinek soha semmi sem jó...
  5. Minden kritikát köszönj meg! Légy aktív az interneten, figyeld, mit mondanak rólad, és válaszolszj a bloggerek bejegyzéseire is. Köszönd meg a kritikát, ha jó, ha nem, írd le mivel értesz egyet, mivel nem. Légy korrekt még akkor is, ha a másik fél nem volt az. Legyél több nála.
  6. Ha nem tudsz semmit tanulni a kritikából, engedd el!
Ez a bejegyzés elsősorban azoknak a kezdőknek szól, akik még nem találták meg a biztos közönséget, a  nagybetűs Olvasótábort, és annyira az íróvá válás elején járnak, hogy nem tudnak megbirkózni a világgal, amibe hirtelen belecsöppentek. Kétségtelen, hogy nagyon nehéz, és az út sem lesz kevésbé rögös, de idővel könnyebben haladhatnak végig rajta.

Szeresd az Olvasóidat, ha barátként vannak jelen, de akkor még jobban, ha ellenségként, hiszen ők tesznek erőssé. Fontos a kapcsolattartás, fontos, hogy a bloggerek is olvassák a történetedet, de készülj fel, hogy bizony fogsz kapni negatív kritikákat. És fájni fog... Nagyon. Ilyenkor vegyél egy mély levegőt, és nézd át a fent felsorolt pontokat.

Sok sikert!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése