2017. május 3., szerda

C. J. Redwine: Az árnyékkirálynő


Az árnyékkirálynő a fantasy műfaj egy kiemelkedő alakja. Az írónő hatalmas fantáziáról tett tanúbizonyságot, hiszen a Hófehérke átdolgozás egyébként remekre sikeredett. Először kételkedtem, de a végére teljesen biztos voltam abban, hogy Redwine nagyszerűt alkotott.

Fülszöveg

"Tükröm, ​tükröm, mondd meg nékem: ki uralja e vidéket? Lorelai Diederich szökevény koronahercegnőnek egyetlen célja van: megölni a gonosz királynét, aki magához ragadta a hatalmat, elfoglalta Ravenspire trónját, és megölte a hercegnő apját. Ehhez Lorelai kénytelen a varázslat fegyverét bevetni, amivel azonban Irina királyné is élhet. A hercegnőnek erősebbnek, gyorsabbnak és kitartóbbnak kell lennie Irinánál, akihez fogható veszélyes varázslót még nem látott Ravenspire. 

A szomszédos királyság, Eldr földjén Kol herceg apját és bátyját megölik az országot lerohanó, varázserővel irányított ogrék, így hirtelen a másodszülött herceg felelősségévé válik megvédeni az országot. Ehhez Kolnak varázserőre van szüksége. Ezt csak úgy szerezheti meg, ha egyezséget köt Ravenspire uralkodójával. Irina azt kéri tőle, hogy segítségéért cserébe vigye el neki Lorelai szívét.

A hercegnő azonban egyáltalán nem olyan, mint amilyennek Kol gondolta. Gyönyörű, megzabolázhatatlan és megállíthatatlan. A sötét varázslat ellenére Lorelai vonzódik a zaklatott ifjú királyhoz. Azért küzd, hogy mindig egy lépéssel a sárkányszívű vadász király előtt járjon, akit a kelleténél sokkal jobban kedvel. Mindent megtesz, hogy legyőzze a gonosz királynét. Irina azonban nem adja fel harc nélkül, és végső lépésének következménye az is lehet, hogy a hercegnő elveszti utolsó megmaradt vesztenivalóját."

A történet már az első pillanattól eseménydús, és izgalmakat ígér. Az írónő nagyon jól játszik a szavakkal, a hasonlatokkal, és képes érezhetővé tenni a gondolatokat, az érzelemvilágot. Lorelai elvesztette édesapját, de ígéretet tett neki, hogy megvédi öccsét. Egész életében arra készültek, hogy egy nap visszaszerzik a királyságot, és letaszítják a trónról Irinát. Sajnos a tervek nem egészen úgy sülnek el, ahogy a lány szerette volna, de ez csak tovább fokozza az olvasó vágyát, hogy minél hamarabb a könyv végére érjen.

A sorok között egy olyan világban kalandozhatunk, ahol sárkányok repülnek az égen, és varázslat terjed a levegőben. Az írónő természetesen a hitelességre is odafigyelt, hiszen még varázsszavakat is olvashatunk a műben. Szerintem egy olyan regényben, ahol varázslattal bíró lények vannak jelen, ez elengedhetetlen.

A karakterek jól megformáltak, noha nem ragaszkodtam egyikhez sem, mint néhány korábbi olvasmányom során. Lorelai és Kol jelenetei a kedvenceim közé tartoztak, és elsősorban az érdekelt, mi lesz az ő sorsuk. Az írónő egyébként jól alkalmazza a fordulatokat és a nem várt események bekövetkezését is, úgyhogy minden tiszteletem az övé.

A természetleírás és a világ megalkotása is hiteles és nagyon részletes. Sőt sokszor nekem egy kicsi t túlságosan is részletekbe menő volt. Találkoztam továbbá olyan gondolatokkal is, amit az írónő többször is az olvasó elé vetített már. Plusz néha úgy éreztem, bizonyos mondatok csak az oldalak megtöltését, az oldalszámok növelését szolgálják.

Ennek ellenére egy élvezhető műről van szó, és aki szereti a fantasy regényeket, annak csak ajánlani tudom. Köszönöm a regényt a Twister Media kiadónak, remélem a jövőben még számtalan regénnyel örvendeztetik meg az olvasót.

Tanácsok íróknak, avagy mit tanulhatsz ebből a regényből:
  • a regény megmutatja, hogyan csillogtasd meg a fantáziád
  • ha varázslattal bíró lényekről írsz, a hitelesség kedvéért nem árt néhány varázslatot, varázsszót megmutatni az olvasónak
  • a környezet leírása fontos ugyan, de ne essünk át a ló túloldalára, mert könnyen unalmassá válhat a történet
  • ebben a könyvben is láthatjuk, milyen jól fel tudja dobni a sztorit néhány nem várt fordulat
  • a könyv olvasása után rájössz, hogy a képzeletednek csak te szabhatsz határt, de nem éri megtenni; hagy szárnyaljon!


Kapcsolódó linkek: Anne Bishop - Vörös betűkkel;

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése