2017. április 16., vasárnap

Sarah Pinborough: Ne higgy a szemének


"Ne higgy ennek a könyvnek! Ne higgy a szereplőknek! Ne higgy magadnak se! És történjen bármi, senkinek se áruld el a végét!" 

A végét biztosan nem fogom, de annyit mondhatok, hogy miután elolvastam az utolsó sorokat, egyetlen szó jutott az eszembe, amit nem tűrne el a képernyő...
Nem is tudom mit mondjak... pontosabban mit írjak. Még mindig a sokk hatása alatt állok, és képtelen vagyok objektíven fogalmazni. Minden, amit a fülszövegben megfogalmaztak, igaz.

"Ebben a könyvben semmi sem az, aminek látszik. Louise, a fiatal titkárnő talán élete férfijával találkozik egy bárban, de a csók korainak bizonyul, különösen, miután a következő nap a munkahelyén megpillantja új főnökét, Davidet - aki persze nem más, mint a férfi a bárból. És naná, hogy felesége van.

Ami ezután történik, az minden, csak nem megjósolható. Hiába kombinál az olvasó, előbb-utóbb leesik neki, hogy ebben a szokványosnak látszó szerelmi háromszögben igazából semmi sem szokványos. És felesleges lenne arra intenünk, hogy inkább ne kedveljen meg egyetlen szereplőt sem - úgyis képtelen lesz ellenállni. Mígnem egy ponton, amikor a legjobban aggódik majd az illető sorsa miatt, ráébred: nem is őt kellett volna féltenie!"

A regény első oldalán már bele is csöppenünk a cselekmény sűrűjébe. Louise éppen azon sápítozik a barátnőjének, hogy csókolózott egy nős férfival. Bánja, amit tett, mert ez nem vall rá, később mégsem tud megálljt parancsolni a józan eszének. Eközben David felesége vacsorát főz, és azon fáradozik, hogy elbűvölje a férjét. Egy teljesen szokványos könyv kezdő képsorai is lehetnének ezek, de ahogy a cím is mutatja, nem szabad hinni a szemünknek.

Kezdetben túl sok minden nem történik. Megismerjük a szereplőket, ők megismerik egymást, és minden pillanatban azt várjuk, mikor történik már valami. Aztán jönnek az itt-ott elrejtett kis utalások, hogy valami nincs rendjén. Elromlott házasság, gyógyszerek és agresszió. Azt hiszed, tudod, mi lesz a történet kimenetele, de a közelébe sem érsz az igazi válaszoknak. Mint mondtam, még mindig nem jutok szóhoz...

Louise egy egyedülálló anyuka, aki nem tud megbízni a férfiakban. Főleg az olyanokban, akik megcsalják a feleségüket. Egyedül él a kisfiával, aki a világja középpontja. Aztán megjelenik David... csodás szerelemnek indul annak ellenére is, hogy a férfi nős, a felesége pedig gyönyörű. Adele egész végig menteni próbálja a menthetőt, és úgy tűnik fel, mint egy ártatlan feleség, aki megpróbálja visszaszerezni hűtlen férje szerelmét. Nos, talán így is van.

Ahogy halad előre a cselekmény, azt gondolod, hogy ez bizony ugyanolyan szerelmi háromszög, amiről a legtöbb könyv ír. Lehet, ugyanakkor egy valami mindig kimarad az ilyen jelleg sztorikból - az álmok jelentősége. Mit jelent mindez? Olvasd el a könyvet, és megtudod! Te is úgy le leszel taglózva, mint én.

Aztán lesz egy pillanat, amikor nem tudod eldönteni, ki az ártatlan és ki a szociopata. Mert valaki kétségtelenül jól keveri a szálakat.

Nagyon sok mindent szeretnék még írni, kitérve a saját élményeimre is, de nem tehetem. Ezt a könyvet spoilerek és utalások nélkül kell elolvasni, hogy minél nagyobbat üssön. Legyen elég annyi, hogy az utolsó oldalaknál kapaszkodj meg, mert ülve elesel az biztos... Nekem egy új kedvencet sikerült avatnom, és remélem, te is hasonlóan érzel majd, amikor leteszed a kezedből.

Jó szórakozást!

Tanácsok íróknak, avagy mit tanulhatsz ebből a regényből:
 • ha szociopatákról szeretnél írni, akkor ebből a könyvből sokat tanulhatsz
 • egyszer elolvasod, és rájössz, hogyan kell mesterien keverni a szálakat
 • légy megdöbbentő, hagy hűljön el az olvasók ereiben a vér - ez a könyv ezt is jól alkalmazta
 • hagyd a végére a legnagyobb csattanót, de ne feledd a nyomokat; helyezz el párat a történetben, nehogy az olvasód megunja a várakozást
 • ó, és ha már feljöttek a nyomok... nagyon jól lehet játszadozni velük, főleg a hamis nyomokkal
Kapcsolódó linkek: Kordos Szabolcs: Luxushotel, Hungary; Paula Hawkins: A lány a vonatonP. D. James: Az ​ember gyermeke

Köszönöm a könyvet a 21. Század Kiadónak! A Ne higgy a szemének egy olyan történet, amit soha nem fogsz elfelejteni. Ez az a könyv, amit mindenkinek ajánlok!

2 megjegyzés:

 1. Wow! Eddig még nem találkoztam a könyvvel, de eléggé felkeltette az érdeklődésem :)

  VálaszTörlés
 2. Ez egy eléggé új könyv, talán azért :) De nagyon jó!

  VálaszTörlés