2017. április 6., csütörtök

Amikor íróként belefutsz néhány problémába… Mi a megoldás?

Ugye milyen bosszantó tud lenni, amikor rászánod magad egy kézirat befejezésére, és nem megy a dolog? Ismerős az érzés, amikor egy bizonyos ponton megrekedsz az írással, és fogalmad sincs, hogyan tovább? Képzeld, ezen minden író átesik, nem is egyszer!

Amikor problémákkal találjuk szembe magunkat, az első, hogy kétségbeesünk. Ez a tipikus, így emberként nehéz meghazudtolni önmagunkat. Megesik, hogy össze tudjuk szedni a gondolatainkat, és megnyugtatjuk az idegeinket, elűzzük a kétséget. De ez nem szokott könnyen összejönni, ugye?
Problémák mindig vannak...
Meg kell tanulnod tudatosítani magadban, hogy minden gond, minden időszak átmeneti. A türelem nem az erősségünk, de sajnos néha nem tehetünk mást. A legfőbb problémák között szerepel, hogy nem elég erősek, élethűek a karakterek, nem jók a motivációk, nem teljesedik ki a tetőpont, nem elég kézzel fogható a világ. És amúgy is, egy csomó jelenet bénán hat!
Nem fog jól esni, amit mondani fogok, de a szíved mélyén te is tudod, mit kell tenned. Ülj le a fenekedre, írd össze a problémákat, majd old meg őket! Nem elég élethűek a karakterek? Akkor ideje fejleszteni egy kicsit őket. Erre nagyon jó megoldás lehet a karakterekhez intézett kérdőív, amiről itt olvashatsz. Ha nincs motiváció, akkor gyorsan teremts egyet-kettőt, mert karaktermotiváció nélkül a regény csak egy félkarú óriás. Ha pedig úgy érzed, hogy néhány jelenet szó szerint béna lett, akkor úgy is van. Szerintem vagy elég tapasztalt, rendelkezel legalább egy alap „szépérzékkel”, hogy megállapítsd egy részletről, ha gáz.
Mielőtt belevágnál a javításba vagy a történet folytatásába, könyörgöm, ess túl a kétségbeesésen. Mi van, ha soha nem fejezem be? Mi van, ha legépelem ezt a fejezetet, és onnan nem lesz tovább? Mi van, ha nincs elég ötletem? Hát az a helyzet angyalom, hogy ezen mindannyian átesünk, és mégis van tovább. Mégis jön egy új ötlet, mégis kész lesz az a fejezet, mégis sikerül befejezni a történetet. Tudod a sikersztorik, amiket hallani, néha tényleg igazak. Szerinted ezek mesélője egyszer sem esett kétségbe?
... ahogy megoldás is!
Tartsd szem előtt, hogy nincs olyan probléma, amit ne lehetne megoldani. Ezek jönnek és mennek, de ez az írás velejárója, az élet velejárója. Csak az nem ütközik problémákba, csak az nem szenved író válságban, akinek ez az egész nem elég fontos. Aki nem tesz semmit, hogy jobb legyen, akinek nem számít a megírt jelenet minősége, akit nem érdekelnek a karakterei. Aki nem is író…
Tehát a recept a következő: Ha kipróbálsz valamit, és nem működik, akkor kipróbálsz más. Ha elbuktál, és a földre kerültél, legalább vegyél fel valamit onnan.
Minden keserű szájíz egy tapasztalat, és már ezzel is több vagy. Ne aggódj, nem egy béna jelenetet meg fogsz írni, mire megszületik az igazi. De azzal a sok béna jelenettel is többet fejlődtél, mint bárki más. Ha meg végül befejezed a regényed, akkor nem mindegy hány gáz jelenetet alkottál újra? Az olvasókat úgyis csak a végeredmény fogja érdekelni, az meg vagy tetszik nekik, vagy nem. Nehéz megbékélni vele, de mindenkinek úgysem tudunk megfelelni. Ezt a nézetet még én is tanulom, de ebből áll az élet; a tanulásból, a tapasztalatszerzésből.
Plusz egy jó hír… Ha képes vagy megállapítani, hogy a karaktereid slamposak, hogy a történet unalmas, hogy egy jelenet béna, akkor csak tudsz te valamit! Tudod, mennyien vannak, akik nem látják meg, ha valami nem klappol? De te képes voltál meglátni, és ez nagy szó! Ez már valami…
Ha pedig a sok logikai kiegészítés, jelenet-felturbózás miatt azt érzed, hogy ez már nem a te történeted, akkor békélj meg a tudattal. Igen, ez a legjobb, amit tehetsz. Amikor megírsz egy történetet, azt tartod szem előtt, hogy kész legyen, hogy haladjon előre a cselekmény, kialakuljanak a szálak, a kapcsolatok a szereplők. Aztán amikor javítani kezded, mert ki szeretnéd adatni, tehát komoly terveid vannak, sokkal kritikusabb szemmel tekintesz rá. Meglátod, hogy a kedvenc jeleneted logikai hibás, és bár fáj, de át kell javítani. Ne feledd, ha neked feltűnik, az olvasóknak is fel fog.
Tehát vagy átjavítod, kapsz egy szép kerek, logikusan felépített sztorit, amit bátran kiadathatsz, vagy nem teszed meg, és lesz egy logikai hibás, de imádott történeted a fióknak. Mérlegeld, mit akarsz!
Aztán, ha elgyengülsz, és kétségbe akarnál esni, jusson eszedbe, hogy nem minden gond megoldhatatlan, csak elsőre tűnik annak.
További jó írást!
Bettina

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése