2017. március 13., hétfő

Paula Hawkins: A lány a vonaton


A lány a vonaton c. regényről néhányan csak annyit mondanak, hogy egy alkoholista nőről szól. Sőt tulajdonképp eddig csak ezt az infót hallottam róla. Pont emiatt kezdetben nem is akartam elolvasni, de aztán szembe találtam magammal a film előzetesével. Rájöttem, hogy ezt a történetet ennyivel nem lehet elintézni. Sokkal több ez annál, mint egy alkoholista nő meséje.

Mellékinformáció rólam: szeretem a beteg krimiket és thrillereket. Ezekbe mindig olyan dolgok történnek, ami lázba hoz, izgalmakat ígér és plusz pont a javukra, hogy ebben a témában még nem nyúltam félre. Így miután megnéztem a film előzetesét, megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy el kell olvasnom a könyvet.


Aki nem szeretne a kelleténél több információt megtudni, az ne olvassa az áthúzott szövegeket.


Hol kezdődik a történet? Természetesen a vonaton. Rachel sokat utazik, mivel ingázik a lakóhelye és a munkahelye között. A karakterek megjelenítése számomra nem volt kiforrott, így teljesen a képzeletünkre van bízva, kinek az arca vetül elénk, ha meglátjuk Rachel, Megan vagy Anna nevét. Az utóbbi kettőről tudjuk, hogy nagyon szép és vonzó, míg az előbbiről azt, hogy alkoholista. Rachel magába van fordulva a férje elvesztése miatt. Én egy nagyon lelkis és gyenge nőt láttam mindig magam előtt, amikor a róla szóló részeket olvastam. Utazás közben kibámult az ablakon, történteket talált ki emberekről, akiket onnan látott, miközben szívesen vedelt.

"Kortyolok egyet, aztán még egyet, a doboz félig máris üres, de sebaj, van még három a lábamnál a nejlonszatyorban. Péntek van, szóval nem kell, hogy bűntudatom legyen, amiért iszom a vonaton."

Az első fejezetek a vonaton játszódnak, aztán megváltozik minden. Eltűnik egy nő, akiről Rachel úgy véli, ismeri. Hiszen annyiszor látta már a vonatról! Furcsa volt tapasztalni, hogy mennyire belefolyik idegen emberek életébe. Ezért meg is kapja a magáét abban a bizonyos házban, miután kiderül a tetemes mennyiségű hazugság. Na, akkor nem tudtam őt sajnálni. Rachel bosszantóan jelen akar lenni a volt férje mindennapjaiba, annyira nem tud tovább lépni, hogy az már fáj és szánni való. Minden oldalról üvölt, hogy Rachel mennyire gyenge és idegesítő nő. Az elején még sajnáltam, de néha legszívesebben leüvöltöttem volna a fejét.

Nagyon tetszett az a megoldás, hogy három nő életét ismerhetjük meg a különböző fejezetekben. Erre nem számítottam. Az egyik részben arról olvasok, hogy Rachel hogyan látja a világot, a maga valóságát, a következőben meg már arról, hogy a másik szereplő mit érzékel ebből, mit gondol bizonyos cselekedetekről. Az írónő nagyon jól megragadta a tényt, hogy mennyire nem vagyunk tisztában azzal, mit gondol a másik ember, mi van a cselekedetei hátterében.

Mint említettem a karakterek nem voltak túl kiforrottak, ez mégsem zavaró. Annyira jól halad előre a cselekmény, folyamatosan gördültek előre a szálak, és egyik pillanatról a másikra éreztem azt, hogy hamarosan össze fognak futni. Amikor ez megtörténik... na az baromira megdöbbentő!

Sejtettem jó előre a végkifejletet, mégis sokként ért. Elég krimit és thrillert olvastam már ahhoz, hogy előre megsejtsem, ki a hunyó a végén. Az írónő addig feszítette a húrt, míg az én idegeim is pattanásig feszültek, és amikor már nem láttam a fáradtságtól, akkor is tovább lapoztam, hogy kiderüljön végre az igazság. Kiderüljön, hogyan reagálnak a jelen lévő szereplők, kiderüljön, mi lett az eltűnt nő sorsa, vagy hogy, miért történt az, ami... Ugyanis három nyomozás is zajlik egyszerre. Egyik a rendőröké, ez evidens, a másik kettő pedig a főhősnőnké. Rachel ki akarja deríteni, mi történt a lánnyal, de azt is, hogy neki van-e hozzá köze. Hiszen adott egy éjszaka, amiről neki nincsenek emlékei...

Nem akarok többet írni, mert minden egyes sorommal elárulok valamit. Nem túl sokat, sőt... elég keveset, én mégis azt gondolom, ezt a könyvet a legkevesebb információval kell a kezébe vennie az olvasónak.

Azt hittem, hogy a bestseller megnevezés erős túlzás lesz, de már látom, hogy nem az. A lány a vonaton sokkal többet nyújtott nekem, mint amit vártam.

"Egy bajt jelez, kettő reményt, három leányt... Három leányt. Három leányt."

Megannyi titok, még több kérdés, és minden egyetlen nőhöz vezet. Kitalálod melyikhez a három közül? Lenyűgöző történet, pokoli jó kivitelezés és akkora fordulatok, hogy képtelen vagy letenni a könyvet.

Köszönöm szépen a 21. Század Kiadónak, hogy ekkora élményben lehetett részem. 

Tanácsok íróknak, avagy mit tanulhatsz ebből a regényből:
  • nem kell minden szabályt betartanod, ha tudod kompenzálni
  • nyugodtan húzd csak az olvasód agyát, hogy még véletlenül se tegye le a kezéből a könyvedet
  • a titkok a barátaid, na meg persze a hazugságok is (de csak egy olyan világban, amit te teremtesz!)
  • fussanak össze azok a szálak; ne bonts ki több vonalat, ha egy-kettő a semmibe vezet
  • rejtsd el jól a tettesedet, mutass hamis nyomokat, vezesd tévútra az olvasót; annál nagyobb lesz a döbbenet és a szájtátás
Ha tetszett a bejegyzés, és szívesen olvasnál még könyvkritikákat vagy írói tanácsokat, iratkozz fel a blogra, és lájkold a Facebook oldalam.


Kapcsolódó bejegyzések: Kordos Szabolcs - Luxushotel, Hungary

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése