2017. március 1., szerda

Erotikus könyvek nyomában


Az elmúlt hetekben több erotikus történethez is volt szerencsém. Túlmarketingelés és hírverés szempontból voltak közöttük sikerkönyvek, illetve néhány kevésbé agyonpuncsolt társuk is. Miután több kevesebb sikerrel kiolvasgattam őket – már amelyiket…–, azon kezdtem el gondolkodni, hogy talán velem van a baj. Talán én vagyok túl finnyás könyvmoly, ezért nem tudom értékelni azokat a történeteket, ami elvileg maga a nagybetűs SIKER.

Lehet én emlékszem rosszul, de talán a Szürke után kapták fel annyira ezt az erotikus témát. Bár Kresley Cole már azelőtt is írt szuperebbnél szuperebb fantasy erotikákat, de lehet őt kevésbé sztárolták, mint a Szürke társát. Mindegy is…

A lényeg, hogy megindult az erotika forradalom, ami szerintem – és ez csak az én véleményem – nem tett jót ennek a műfajnak. Tucatjával jöttek a gazdag pasi, szegény ártatlan csaj koppintások, amivel még nem is lett volna baj, ha lett volna történetük. A legtöbb ilyen regényben a séma ugyanaz, itt ott megspékelve még néhány klisével. Félreértés ne essék, nem akarok leszólni senkit, hiszen minden regény egy igazi kihívás, egy munka, egy valódi küzdelem. Egyszerűen csak nem értem… próbálom keresni a választ, miért döglenek a nők annyira az oldalakon keresztül tartó orgazmusért és a részletes… túl részletes aktusokért.

Két erotikus könyvet szeretnék kiemelni, amit őszintén csodáltam. Ezekben is oldalakon keresztül tartott a szexjelenet, de legalább szólt valamiről! Volt története, volt mögötte háttér és valódi személyek. Nincs annál kiábrándítóbb, mikor egy hapsi ránéz egy csajra és fordítva, egymás nevét se tudják, de a következő sorban már arról olvashatunk, hogy tépik egymásról a ruhát. WTF? Ez tényleg csak nekem fura? A cikk végére kiderül, hogy tényleg én vagyok finnyás. :D Várjunk csak! Hisz a kapcsolatok többsége tényleg így működik manapság… :O Úgy tűnik, hogy a romantikus és földhöz ragadt lelkemmel, rossz évezredbe születtem bele.

Szóval az egyik a Calendar Girl, ami az Insomnia gondozásában jelent meg. A másik pedig az Éjsötét szenvedély, amit szintén ennek a kiadónak köszönhetünk. Az előbbi esetében a főhősnőnk eszkortnak áll – nem árulom el miért, olvassátok el! ;) Így már nem is kell magyarázni, hogy miért fekszik le az első alkalommal minden férfival. Bár nem kötelező neki, de pénzt kap érte, és mellesleg kihasználja a jó partnereket. Az egyik férfival kicsit közelebb kerülnek egymáshoz az együttlétek után, és a legszebb az egészben, hogy ez nem három oldal után történik meg!

Az utóbbi esetében pedig egy angyal és egy férfi között alakul ki szerelem, akit megszállt a harag démona. Az angyal lány már a könyv elejétől kezdve akarja a férfit, de ezt is tök jól megoldotta az írónő. Az angyal már régóta figyelte a démont, tanulmányozta, hogy milyen, hisz elvileg meg kellett volna ölnie, de minél több időt töltött a közelében, annál jobban nem ment neki. Ebben a regényben is olvashatunk több oldalas akcióról, de történet pipa, logikai felépítés pipa, valós, szinte kézzel fogható, megmunkált karakterek pipa. Szerintem itt kezdődik egy valódi sikerkönyv, nem pedig a sztárolásnál.

Így a bejegyzés végére pedig arra is sikerült rájönnöm, hogy nem is vagyok én finnyás. Inkább azt mondanám magamra: minőségi olvasó. Nem az a fajta könyvmoly vagyok, akinek BÁRMIT el lehet adni.

Azért mentünk át ezekbe a „nem teljes értékű” erotikus regényekbe, mert erre van szüksége a népnek? Tényleg ennyire kiégettek lennénk, hogy bármit elolvasunk, csak szex legyen benne?

Mit gondoltok erről a témáról? Kíváncsi vagyok a véleményetekre, mert még mindig nem értem az erotikus műfaj ilyen irányú elmozdulását. Szerintem a film, amiben van testiség, de még mindig meg tudod mondani miről is szól, az valódi film. Amiben van egy csomó testiség, „áltörténetnek” sem nevezhető háttérsztori, plusz néhány kiteljesedetlen és megfoghatatlan karakter, az pedig már a pornó. Szerintem ez könyvnél is így működik.

Úgy gondolom, hogy az erotika is egy teljes értékű műfaj, és jobban meg kellene becsülnünk. Nekem ez a sok pornó stílusú regény egy kicsit a műfaj megcsúfolása. És hangsúlyozom, ezt inkább sajnálatból mondom, mint rosszból.

Szólj hozzá Te is a témához!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése