2016. november 17., csütörtök

Utazz, hogy fejlődjön az író éned!


Egy újabb izgalmas és eseménydús utazás előtt állva belebotlottam egy kérdésbe, ami azonnal beindította a fantáziám: miért szükséges az íróknak utazni? Idén harmadjára van alkalmam külföldre repülni, így megoszthatom Veletek a saját tapasztalataimat.

Júniusban utaztam idén először, de már a második alkalommal Barcelonába. Akkor nem voltam épp a önmagam, elég rossz időszakon voltam túl, ezért egy kis vérpezsdítést vártam attól a néhány naptól, amit a városban töltöttem. Tulajdonképp már a repülőn éreztem a változást, és a város utcáin járva megfogalmazódott bennem a felismerés: engem utazásra teremtettek.

De a lényeg, hogy ennek az élménynek a hatására voltam képes befejezni a történetemet, és új lehetőségek elé állítani a főszereplőm. Mivel akkor én is elmenekültem valami elől, sokkal élethűbben tudtam átadni a fő karakter érzéseit, hiszen a sajátomat közvetítettem általa.

A városról szóló rövid beszámolót itt tudjátok elolvasni.

Mit adhat az utazás egy írónak?

1. Új élmények, új tapasztalatok, új ötletek

Egy új városban annyi impulzus ér, hogy nem tudod hova kapni a fejed. Minden más, minden csodálatos, és még a nap is fényesebben ragyog. A szíved megtelik vágyakozással, és még többet akarsz. Ennek hatására nem érzed a fáradtságot, pedig könnyen lehet, hogy még hajnal volt, amikor felültél a gépedre. Varázslatos érzés!

A sok új impulzus felpörget, és annyira magával ragad, hogy folyamatosan pörögsz. Az agyad le sem áll egész nap, és ha valóban igazi író vagy, akkor a gondolataid egy része a történeted körül forog. Én szinte minden sarkon találtam valami olyat, ami azonnal beindította a fantáziámat. Erre az esetre legyen nálad egy füzet, hogy legalább le tudd jegyzetelni azt, ami az agyadba villan.


2. Új emberek, új szokások, új karakterötletek


Egy másik ország, egy új város új emberek megismerésével is kecsegtet. Ha nem is elegyedsz beszédbe senkivel az ott tartózkodásod alatt, akkor is tanulhatsz valamit. Ha leülsz egy közeli padra a város közepén és figyeled az embereket, a beszédüket, stílusukat, hogyan kommunikálnak, gesztikulálnak, már azzal is nagy szívességet tettél a benned lakozó írónak. Azt mondják, hogy egy író akkor is dolgozik, amikor figyeli az embereket, a körülötte zajló életet, és ez így van. Nagyon sok mindent meg lehet tanulni pusztán zavartalan figyeléssel.

3. Fejlődik az önbizalmad, Te magad és az író éned is

Én rengeteg dologra ráébredek egy ilyen utazás alkalmával, de az első és legfontosabb, amit megtanultam, hogy bárhol képes vagyok boldogulni. És ez a felismerés visz előre az életben. Minden egyes utazás egy újabb kaland, egy új kihívás, mely számtalan meglepetést tartogat.

Ha képes voltam úgy beszélgetni egy spanyol férfival, hogy ő nem tudott angolul, ahogy én beszéltem, míg én nem tudtam spanyolul, mégis megértettük egymást, akkor miért is ne lennék képes bármire, amit el akarok érni az életben. Abban a pillanatban bizonyosodtam meg afelől, hogy bármi lehetséges.

Találkoztam már olyan emberrel is, aki pont azért kelt útra, hogy egyedül lehessen és írhasson. Ez például az írói válságok leküzdésének is egy nagyon jó módja. Ráadásul minél több különféle tapasztalatot szerzel az életben, annál jobb írásokat mutathatsz fel.

Tudom, hogy sokaknak nincs lehetőségük utazgatni, de a hatás attól még vitathatatlan. Én nagyon sokat fejlődtem minden téren, és ez az írásaimon is meglátszik. Ha volt már részed hasonló élményben, oszd meg velünk a bejegyzés után egy hozzászólásban. 2 megjegyzés:

 1. Nagyszerű cikk lett. Sajnos nekem sincs(nincs) alkalmam utazgatni, de egy cserediákprogram keretein belül azért sikerült eljutnom Spanyolországba, ami hatalmas élmény volt, nem mellesleg sokkal többet tanultam, mintha tanórán hallgattam volna egy monoton ismertetőt az országról. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen :) Abban biztos vagyok, hogy hatalmas élmény lehetett! Lehet, hogy most még nincs lehetőséged, de ha a jövőben lesz, érdemes világot látni. Sokat tanulhat az ember önmagáról is. Én ez után a három napos olasz út után is úgy érzem, mintha kicseréltek volna. :)
   Köszönöm a hozzászólást! <3

   Törlés