2016. november 11., péntek

Elizabeth Gilbert: Big Magic


Szerda délelőtt nagy szomorúságomban bementem a könyvesboltba, hogy megvegyem a sokat emlegetett Big Magic című művet. Úgy gondoltam, hogy ez elég lesz ahhoz, hogy feldobja a napomat. Bár egy új könyv mindig képes rá, hogy kirángasson a szomorúságból.

Így történt, hogy immár mosolyogva rohantam hazafelé, hogy aztán az egész napot a könyveknek szenteljem. Nem akartam azonnal elkezdeni, mert várt rám egy másik olvasmány, de nem bírtam ellenállni, így belevetettem magam a Nagy Varázslatba.
Kreatív élet, félelem nélkül! - hirdeti a borító. Sokatmondó és ígéretes. De ennél sokkal több rejlik benne; sokkal többet képes adni az olvasónak, mint egy kreatív élet, félelem nélkül. Én nemcsak hitet, hanem rengeteg inspirációt, reményt, kitartást és számos csodálatos tanácsot is kaptam. Ez a könyv egy igazi dopping a léleknek.

"Nincs szükséged senkinek az engedélyére ahhoz, hogy kreatív életet élj."

Elizabeth Gilbertnek olyan stílusa van, ami azonnal megfogott. Nem tudnám megmagyarázni, de szinte a bűvkörébe kerültem, és beszippantottak a szavai. A saját tapasztalatait, nézeteit tárja az olvasó elé, mégis nyitva hagy más lehetőségeket is. Nem a levegőbe prédikál, a saját életének egy részét, a gondolatait meséli el nekünk, és pont ettől olyan hiteles.

"Mert gyakran pont az énközpontúság  (az önmagadban való kételkedés, az önutálatod, az önkritikád és az önvédelem nyomasztó érzete) akadályoz meg abban, hogy kreatív életet élj."

Imádtam, ahogy az élethez és az íráshoz áll hozzá. Olyan dolgokat fogalmazott meg, amiket korábban még nem láttam sehol leírva. Megmutatja, hogy a kreatív élet egy nagyon nehéz és félelmekkel teljes út, mégsem szabad feladni. Ha minden percét terhesnek érzed, ha nincs türelmed hozzá, akkor ez nem a te utad. Én pedig egyetértek az írónővel. 

"Kövesd azt, ami lenyűgöz, kövesd a rögeszméidet és a belső késztetéseidet. Bízz bennük. Alkoss bármit, ami felkavarja az érzéseidet. A többi majd jön magától."

Én mindig azt mondtam, hogy nem számít, ha elakadok az írásban, az sem, ha szenvedek vele, mert amikor minden klappol, akkor az felemelő érzés. Amikor végre megírtad az első fejezetet, eljutottál 100 oldalig, majd a 200-ig, aztán pedig befejezed végre, az valami egészen elképesztő. Minden pillanat úgy csodálatos, ahogy van. Sokan tényleg csak azt nézik, hogy "már megint nem megy", "hát ezt már nem hiszem el, hogy milyen béna vagyok, egyszerűen nem tudok ÍRNI", "elegem van abból, hogy nincs ihlet", stb. 

"Az erő abból a belső tudatból jön, hogy választottam egy áldozatokkal teli utat és hű vagyok hozzá."

Tudom, ez szar és szívás. De mi a gond? Nem megy... Na, és? Majd menni fog holnap! Akkor se megy? És akkor mi történik? Lehullanak a csillagok az égből, vagy elárasztanak minket az óceánok? Nem. Nem történik semmi. Igazából nem is értem, hova rohannak az emberek. Ha valami nem megy, akkor pihentesd. Hova sietsz? 

"Mert az igazság az, hogy a legtöbb ember nem fejezi be a dolgokat! Ha körbenézel magad körül, mindenhol ennek a bizonyítékát láthatod: az emberek nem fejeznek be dolgokat. A legjobb szándékkal vágnak bele ambiciózus projektekbe, aztán beleragadnak a bizonytalanság, a kétség és a szőrszálhasogatás mocsarába - majd feladják."

Az egész könyv arról szól, hogyan kezeld az írással járó félelmet, hogyan tekints az ötletre, hogyan legyél nyitott. Ugyanakkor arról is szól, hogy ha nem bírod elviselni, hogy nem gazdagodsz meg az írásból, festésből, zenéből, akkor az nem a te utad. Mert nem élvezettel, nem szívből csinálod, hanem azért, hogy pénzed legyen belőle, hogy megélhess valamiből, és ez már önmagában mérgezett út.

"Ha leplezetlen gúnnyal támadnak rád, kétségbe vonják az intelligenciádat, becsmérlő szavakkal illetik az indítékaidat és sárba tiporják a nevedet? Csak mosolyogj rájuk kedvesen és javasold nekik - amennyire udvariasan csak lehet - , hogy menjenek és hozzák létre a maguk istenverte alkotását."

Van úgy, hogy nem tudunk megvalósítani egy ötletet, mert az valójában nem a mi utunk. Emiatt kesereghetünk, lehetünk dühösek, de ez segít valamit? Nem. Az segít, ha megfogadod a tanácsot, és szépen lassan továbblépsz. 

"Ne kezdj el afölött keseregni, ami már elveszett. Ne ostorozd magad miatta. Ne átkozd az isteneket. Ez mindig csak figyelemelterelés, márpedig pontosan erre van a legkevésbé szükséged. Gyászolj, ha muszáj, de gyászolj hatékonyan. Vegyél méltóságteljes búcsút az elveszett ötlettől, és lépj tovább."

"Másrészről viszont a kreatív élet csodálatos hivatás lehet, ha megvan benned a szeretet, a bátorság és a kitartás ahhoz, hogy ily módon szemléld. Véleményem szerint ez az egyetlen épelméjű hozzáállás a kreativitáshoz."

"A kreatív munka nem a gyermeked. Inkább te vagy az ő gyermeke. Minden egyes írásom által újra és újra a világra jöttem. A tetteim formáltak olyanná, amilyen ma vagyok."

"Bármit is tegyél, igyekezz ne túl sokáig rágódni a kudarcaidon. Nem kell a végtelenségig boncolgatnod a katasztrófáidat."

2 megjegyzés:

 1. Uram. Atyám.
  Hol rejtőzött ez a könyv és miért nem fedeztem fel magamnak eddig?

  "Mert az igazság az, hogy a legtöbb ember nem fejezi be a dolgokat! Ha körbenézel magad körül, mindenhol ennek a bizonyítékát láthatod: az emberek nem fejeznek be dolgokat. A legjobb szándékkal vágnak bele ambiciózus projektekbe, aztán beleragadnak a bizonytalanság, a kétség és a szőrszálhasogatás mocsarába - majd feladják."

  Ez az a kijelentés, aminél igazabbat nem nagyon hallottam eddig. Megtaláltam a következő olvasmányom, még ha ezzel fel is borítom az előre kidolgozott listámat.:D
  Milyen gyakran olvasol ehhez hasonló könyveket, amik leginkább egy inspirációbombához hasonlítanak? Amiket eddig én találtam, abszolút téves vagy klisés dolgokat írtak le, legalábbis számomra semmi újat nem tudtak nyújtani. És nem is voltak maradandó élmények. Úgyhogy ezzel mindenképpen megpróbálkozom, és lesz ami lesz.:D

  Így utóirat szerűen megemlíteném, hogy nem tudom, mondták-e már valaha neked, de hihetetlenül tudod buzdítani az embert a cselekvésre, még ha semmi életkedve nincs is hozzá. Még ha csak képernyőn keresztül is, de teljesen átérezhető minden írásodból. Mindig olyan cikkeket produkálsz, amik helytállóak és jól időzítettek, vagy egyszerűen csak érdekesek.
  Ezt már egy ideje le szerettem volna írni, viszont sosem tudtam, hogyan is mikor kellene. Viszont a random dolgok a barátaink, úgyhogy..:D

  VálaszTörlés
 2. Szia! :) Én is egy barátnőmtől értesültem róla, és nagyon megtetszett. Baromi érdekes dolgok vannak benne, és azt éreztem, hogy minden szava hozzám szól.

  Én is ritkán akadok egy gyöngyszemekre, de most valahogy szerencsém volt, mert ezen kívül sikerült még egy nagyon hasznos könyvet kiválasztanom. Hamarosan érkezik a bejegyzés róla :)

  Még egy dolog, a Big Magic szerintem minden írónak kötelező.
  Utolsó sorban pedig annyira de annyira aranyos vagy, és olyan jól esnek a szavaid, hogy feldobtad az egész napomat :) :) Igazából az lenne a cél, hogy egy kis inspirációt öntsek másokba, hogy buzdítsam a népet, mert tudom, hogy néha nekem is jól jönne. Végtelenül boldog vagyok, ha ez sikerült, és ez a jövőben sem lesz másképp.

  Köszönöm <3

  VálaszTörlés