2016. október 30., vasárnap

TOP 8 étel és ital íróknakSokan vagyunk, akik szívesen nassolnak írás közben, vagy ha azt nem is, legalább egy kávét bedobnak a gép előtt. Találtam egy szuper cikket arról, hogyan befolyásolják bizonyos ételek és italok az írást. 

Egy sikeres írónak - a cikk szerint - három fő összetevője van: termelékenység, kreativitás és ihlet. Akkor klappol minden igazán, ha ez a három összetevő egyesül egy személyben. A cikk azonban arra próbálja felhívni a figyelmünket, hogy ha nincs elég kreativitásunk, nem vagyunk elég termelékenyek, vagy nincs ihletünk, akkor csináljunk! 

És hogyan jönnek ide a nasik és az italok? Jó kérdés! ;) 

 1. Termelékenység 
Ha valaki nem értené, azt jelenti, hány oldalt is termeltél ki, amikor lehuppantál a géped elé. És mi az, ami segít, hogy minél többet bírj alkotni? 

 Hát a kávé! Elsősorban... 

Sokan úgy vélik, hogy a kávé és az írás együtt jár. Én utálom az ízét, így nem szoktam kávét inni. Szóval nálam nem jár együtt ez a két dolog...

Emellett azonban a tudomány is alátámasztja, hogy a kávé növeli a termelékenységet. Bár ezt szerintem sokan sejtettük :) 
Továbbá a cikk még azt is említi, hogy már a kávé illata is fel tudja ébreszteni az embert. 

 Tea 

Azoknak, akik nem szeretik a kávét (tehát nekem), a tea is jó megoldás. Nincs olyan magas koffeintartalmat, mint a kávénak, de így is hatásos lehet. A teának az az előnye, hogy tovább tart. A kávé ad egy nagy adag koffeinlöketet, de hamarosan elkezd csökkenni. 

Áfonya 

A tudomány szerint az áfonya tele van antioxidánsokkal, amelyek elősegítik az oxigén megőrzését és a vér áramlását az agyban. Így aktívabbak leszünk. Továbbá az áfonya hangulat stabilizáló is. 

Víz 

Az egyik fő oka, hogy elfáradunk a nap közepére, hogy nem iszunk elég vizet. A tudomány szerint egy pohár víz megivása 14%-ak növelheti az agy működését. Bár szerintem a víz jótékony hatásairól nem kell beszélni, hiszen mindenki tanult biológiát.

2. Kreativitás

Sokan úgy gondolják, hogy a kreativitás nem fejleszthető, de aki hallgatott pszichológiát, az talán tudhat róla, hogy ez nem igaz.

Étcsokoládé 

Az étcsokoládét bizonyítottan sikerült összekapcsolniuk a kreativitással, és elvileg az agyműködést is serkenti. Szerencse, hogy ezt imádom! Gyakran eszek írás közben én is étcsokoládét. 
De nem csak az agyunkra lesz jótékony hatással, még a hangulatunkat is megemeli. 

Jégkrém 

Bebizonyították, hogy a jégkrém pozitív hatással van az agyra. Bár a jégkrém mindenre pozitív hatással van, szóval én nem kérdőjelezem meg a cikk megbízhatóságát. Természetesen a kedélyállapotot is javítja, de ezt eddig is tudtuk, hiszen nem véletlenül tömik a fejüket jégkrémmel az elhagyott nők a TV előtt az amerikai filmekben. 

Sör (Szerintem üti a kávét!)

Tanulmányok is kimutatták, hogy a sör jelentősen növeli a kreativitást. Bár a sör alkoholtartalma negatív hatást gyakorol az agyra, én azért nem vetném el ezt a jó módszert. 
Csoport kísérletekkel támasztották alá, hogy azon csoport tagjai, akik sört ittak, jobb ötletekkel álltak elő. Persze mindezt csak mértékkel, pont az alkohol tompító hatása miatt. Számoljatok be a tapasztalatokról, ha kipróbáltátok! :) 

3. Ihlet

Sokan nem hisznek az ihlet létezésében, én azért igen. Gyakran van, hogy egyszerűen nem tudok mit írni, nem látom magam előtt a jelenetet, máskor pedig szárnyalok. Mi ez, ha nem az ihlet? 

 Bűnös élvezetek 

A cikk szerint ihletet abból az ételből meríthetsz, amit imádsz. A bejegyzés írója a fagylaltot és a jó zsíros sajtburgert emeli ki, de én a csokoládéban hiszek! Meg a fánkban! Meg persze a jó édes forrócsokiban. Az utóbbiban csak akkor, ha nincs itthon édes vörösbor.

Minden írónak kell üzemanyag 

Ezért keresd meg azt az ételt, vagy italt, amit imádsz, ami felpörget, amiért rajongsz, amiért ölni tudnál egy szomorú napon. Az írás annyira elvonhatja a figyelmünket, hogy elfelejtünk enni. Jártam már így. Akkor vettem észre, hogy éhes vagyok, amikor órák óta először végre felálltam az asztaltól. 

Ha neked is van egy bevált nasid, oszd meg velünk! Azt meg főleg ne felejtsd el megírni, ha a cikk hatására próbáltál ki valamilyen finomságot.

Fentebb már említettem, hogy a bejegyzést egy cikk ihlette, a tudományos magyarázatokat onnan fordítottam, és az egészet ötvöztem a saját stílusommal.

4 megjegyzés:

 1. Szia!

  Érdekes cikket hoztál :)

  Saját tapasztalat, hogy a kávé és cigi (remélem kiskorúak nem olvassák) igen jótékony hatással van az írásra. Ezek nélkül képtelen lennék, akár egy mondatot is gépre vinni.

  Viszont az evést (pl. étcsokoládé, fánk stb.), ívást nem tudom elképzelni. Ha elkezdenék írás közben enni, abból nem írás lenne, hanem hűtőre járás. Szóval, inkább kihagyom. Annyiban igazat adok neked, hogy már jómagam is jártam úgy, hogy annyira püföltem a billentyűzetet, hogy egész egyszerűen elfelejtettem enni. Észre sem vettem, már csak akkor, amikor befejeztem az írást.

  Persze, ezek csak saját tapasztalatok. :)

  Üdv.: Emilly Palton

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!

   Köszönöm a válaszodat, és örülök, hogy megosztottad velünk a véleményedet. Reméljük kiskorúak nem olvassák :D

   Én tegnap éppen boroztam, és amíg nem tompított el, nagyon jól haladtam. Persze ha megálltam volna az első pohárnál, akkor még tovább is bírtam volna, de végre elértem a 200 oldalt, ami koccintást érdemelt. :)

   Én szívesen majszolgatok írás közben. Be van készítve a csoki, a rágcsa, és meg sem kell mozdulnom.

   Még egyszer köszönöm, hogy írtál, pont a saját tapasztalatokra vagyok kíváncsi :)

   Törlés
 2. Szia!^^

  Érdekes cikk lett, az áfonyáról sosem gondoltam volna, hogy segíthet bármiben is.
  Én a teában és a ropiban hiszek. Ha leülök írni, akár két liter teát is meg tudok inni, persze akkor 2-3 órát a gép előtt töltök.:) Egy darab ropi pedig jó pár percig kitart nekem, ropogtatom, forgatom az ujjam között és mindent csinálok, ami egy kicsit eltereli a figyelmem a képernyőről, hogy aztán megint neki tudjak veselkedni.:D
  Bár az igazat megvallva, én bármit tudok enni írás közben, csak kicsit körülményesebb a dolog, ezéért jobb előtte enni. Kivéve, ha hirtelen kell levágódni és leírni valami "hiperfantasztikus" új ötletet!:D

  Várom a következő cikkedet!:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! :)

   Te vagy az, aki a legtöbb bejegyzésemhez hozzászól, szinte már vártam, hogy mikor látom meg itt is a neved ^^

   Szerintem is nagyon érdekes cikk volt, jó néha ilyet is olvasni, ezért is tettem fel ide. Én a chips-el csinálom azt, amit te a ropival. :) Ha elakadok, akkor ropogtatok, aztán kigondolom, hogyan is folytassam. Rám a rágás jótékony hatással van :D

   Köszönöm, én pedig a következő hozzászólásodat! :)

   Törlés