2016. augusztus 17., szerda

Az olvasás a legjobb inspiráció - Interjú Fejős Évával

Kép forrása: marmalade.hu

Eddig nem gondolkodtam még azon, kit tekintek a példaképemnek, mert mindig is azt vallottam, hogy önmagunkban higgyünk, önmagunkkal foglalkozzunk elsősorban. Írás szempontjából viszont Fejős Éva az, aki igaz ikonnak számít magyar viszonylatban.

Ő megcsinálta azt, ami keveseknek sikerül: nem hagyta veszni az álmait. Sorra adja ki a legszuperebb könyveket és 2013 óta saját kiadót működtet. Örömömre szolgált, hogy elkészíthettem vele ezt az interjút, ami remélem sokakat inspirál és bátorít majd.

Mindig író akart lenni?
Igen, diákkorom óta.

Mióta tudja, hogy ezzel kell foglalkoznia?
Gimnazistaként írtam meg az első regényemet, aztán már nem volt megállás... Amikor főállású újságíró voltam, akkor is hobbiból regényt írtam, többnyire az íróasztalfióknak és persze a barátaimnak, akik fejezetről fejezetre izgultak a hőseimért. Nem azért írtam, hogy megjelentessem, hanem mert csodálatos állapot, amikor a szerző a regényhőseit kísérheti egy történetben, ma is ezt szeretem a legjobban, valójában a kísérőjük vagyok, és rengeteg új élményt, új életet megélhetek.

Mi az, ami inspirálja Önt?
Nagyon sokat olvasok, mindig is faltam a könyveket, most is heti két-három regényt elolvasok, ez a legjobb inspiráció, és ebből lehet a legjobban tanulni is.

Mit tanácsolna a kezdő íróknak?
Olvassanak sokat, és ne akarják az első befejezett kéziratukat kiadni. Én azt vallom, legalábbis nálam így történt, hogy az első néhány regényt a kukának írjuk (hacsak valaki nem Bret Easton Ellis), mert azokon tanulunk. Ne féljük meghúzni a saját írásainkat, ne féljünk kidobni belőle részeket, újraírni fejezeteket.

Mit mondana azoknak, akik az első könyvük kiadására készülnek?
Hol kezdjék? Aki úgy érzi, hogy képes az önérvényesítésre, szerintem választhatja az e-könyves magánkiadást, persze csak azután, hogy talált egy jó szerkesztőt, akiben bízik és elfogadja a javaslatait, és egy korrektor is elolvasta a kéziratát. Kell még egy borítótervező is, és utána egy kis közösségi marketing. Én azt javaslom, az elsőkönyves szerző ne adja drágán az e-könyvét (akár néhány ingyenes napot is beiktathat), viszont kérje az olvasói véleményét az írásról! Így terjed a híre, és akár egy nagy kiadó is felfigyelhet rá, vagy esetleg lesz mire alapoznia, hogy nyomtatásban is megjelentesse a saját könyvét. (Utóbbi elég nagy költség, és terjesztőt is kell találni, úgyhogy első lépésnek mindenképpen az e-könyves kiadást javaslom, ha valaki magánkiadásban gondolkodik.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése