2016. július 26., kedd

Néhány írói hazugság - megcáfolva!


Több angol írós blogra és oldalra is fel vagyok iratkozva, aminek eredményeként elég sok hírlevelem érkezik naponta. Tegnap is kaptam egyet, amit nagyon érdekesnek találtam.

Rengeteg téves információ van a világban arról, hogyan válj íróvá. Ezek sokszor nagyon jóindulatúak (tényleg!), de némelyik tudatlanságból fakad, ezért oda kell figyelni, mit fogadunk meg és mit nem. Természetesen vannak hasznos praktikák, amiket ki lehet próbálni, de végül úgyis kialakul egy személyre szabott módszer.

Én azért kezdtem el írásról blogolni, mert sokszor nem tudjuk mire van szükségünk, nem találjuk az utunkat, és kell egy kis segítség. Ha már van egy valaki számára bevált módszer, el lehet azon indulni, és lehet magunkat fejlesztgetni.

Visszatérve a hírlevélre, a következő pontok álltak benne "hazugságok az írásról" címen. Ezek lesznek a dőlt betűvel szedett részek.

Első hazugság: egy írónak inspirációra van szüksége
Az inspiráció az amatőröknek való, az írók pedig írnak!

Második hazugság: nyelvtani szakértőnek kell lenned, hogy író lehess.
Ez természetesen teljesen világos.

Harmadik hazugság: introvertáltnak kell lenned, hogy író lehess.
Ezt például még nem is hallottam, mint kikötést, és szerintem meg sem állja a helyét. Bárkiből lehet író, akinek van elég tehetsége hozzá, személyiségtől függetlenül.

Negyedik hazugság: a bestsellerek írói sok pénzt keresnek.

Ötödik hazugság: a könyv befejezése a legnehezebb része az íróvá válásnak.
A valóság az, amikor befejezed a könyvedet, az még csak az íróvá válás kezdete.

Hatodik hazugság: írónak kellene lenned, ha sok jó ötleted van.
Igazából lehet számtalan ötleted, ha egy könyvet sem tudsz befejezni.

Hetedik hazugság: nem lehetsz író.
Ez volt a kedvenc részem a hét pont közül. Bárkiből lehet író, aki tényleg akarja. Az a kulcsa az egésznek, hogy nem adod fel. Már most is jó író vagy, egyszerűen csak azért kell gyakorolnod, hogy önmagadhoz képest még jobbá válj!

A bejegyzés egyénként azért született, mert kíváncsi vagyok, ti mit gondoltok erről a hét hazugságról? :)

Ne felejtsd el lájkolni a Facebook oldalam!

8 megjegyzés:

 1. Szerintem azért inspiráció nem árt az íráshoz. Elvégre kell valami, ami löketet ad. Vagy ez csak az én téveszmém.

  VálaszTörlés
 2. Nem csak a tiéd :) szerintem is kell egy kis inspiráció hozzá. Azért ez egy elég kemény pont volt, ezért is érdekelt, mit gondolnak róla mások.

  VálaszTörlés
 3. Szia!

  Szerintem is kell néha inspiráció, szóval az nem hiszem, hogy annyira beleillik ezekbe a hazugságokba. Továbbá, egy kicsit kételkedem a negyedik hazugságban, ugyanis lehet, hogy itt Magyarországon meg a környező országokban nem fizetik meg az írókat, de nézzük csak azokat, akik kint Amerikában élnek. Tolkien, Rowling, Armentrout. Ők azért jó pénzeket zsebelnek be, főleg, ha a könyvből filmet is csináltak. Lehet ténylegesen tévedek, de kint meg lehet élni ebből. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, ez nekem is szemet szúrt. Persze, azért a tengerentúlon sem minden író milliárdos. Ott is rengetegen vannak, akik nem futnak be. Persze az is igaz, hogy itthon íróként valaki nem tudja hullára keresni magát, ahhoz kell egy rendes állás is.

   Törlés
 4. Pontosan, néha elég csak egy bejegyzés, vagy egy idézet is, hogy erőt adjon. Szerintem az inspiráció az egyik legfontosabb dolog. :)
  Nem tudom, a levél írója melyik régióra gondolt, de szerintem, ha elég sok könyvet adsz ki, és mind nagyon sikeres, akkor meg lehet élni belőle. Persze ha már a nagy neveket említetted, sokszor a név adja el a könyvet. Vegyük például a Stephen King könyveket. Nem véletlenül ordít a borítóról a neve. :)
  Igazából a négyes pontba az igaz lehet, hogy sok pénzt keresnek, de a fele se marad náluk :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Na igen, talán ez lehet a probléma forrása. :D

   Törlés
 5. Introveltáltnak kell lenned? Ezen igencsak tágra nyílt a szemem. Egyáltalán nem befolyásolja a személyiség azt, hogy valaki íróvá lehet, avagy sem, legalábbis szerintem. Az eltérő személyiség eltérő irományokat eredményez, a sokszínűség pedig nagyszerű dolog.
  Van egy kihívás blogom, ahol minden héten egy címhez kell alkotni, és pont azt imádom benne, hogy minden egyes résztvevőben teljesen mást vált ki a cím olvasása, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy rossz, amit írnak hozzá, sőt!
  Nagyon érdekes bejegyzés lett, köszi, hogy megosztottad. :D

  VálaszTörlés
 6. Ugye? :D Ezen én is nagyot néztem.
  Ez egy tök érdekes dolog :) Leírnád nekem a blogod nevét?
  Én köszönöm a hozzászólást!

  VálaszTörlés