2016. június 24., péntek

Hogyan szokj hozzá a napi szintű íráshoz?


Imádsz írni, de nehéz néha rávenni magad, hogy minden nap foglalkozz vele? Pedig nagyon fontos a fejlődésed és persze a könyved fejlődése szempontjából is. Itt van néhány tipp, amivel könnyedén hozzászokhatsz, hogy minden nap írj egy kicsit.

Hogyan lehetsz író, írás nélkül? A tehetség és a tökéletes munka vezet el minket a sikerhez. Olvastad már David Fryxell Írj gyorsabban, írj jobban című könyvét? Sokan álmodnak írói karrierről, de nem tudják, honnan induljanak.

Fryxell könyve például hatalmas segítség lehet azoknak, akik tanácstalanok. Az ő nevéhez kapcsolódik ez a hat tipp, amely segít hozzászokni a napi íráshoz. Inspiráló lehet azok számára, akik nem tudják elképzelni az életüket írás nélkül, ugyanakkor azt sem, hogy minden egyes nap foglalkozzanak vele.

Jegyzetfüzet készenlétben.
A legjobb ötletek akkor jönnek, amikor nem is számítasz rájuk. Erre nagyon jó megoldás, ha van mindig egy jegyzetfüzet a táskádban. Az enyémben is mindig ott lapul a sajátom. Ha nem tetszik ez a módszer, akkor tölts le egy alkalmazást a telefonodra (Evernote, isoTimer például). Az isoTimer egy szervező tulajdonképp, feladatlistákat hozhatsz létre, naptárbejegyzéseket, így meg tudod tervezni a napi írás rutinodat.

Számít hány szót írsz naponta
Csinálj magadnak egy kihívást! Például kezdd 700 szóval naponta, majd növeld a szavak számát mondjuk 1000-re egy idő után, és így tovább. Az is egy jó ötlet, ha egy adott időt fordítasz írásra, tehát nem a szavak számához kapcsolod, hanem azt mondod, hogy pont annyi szabad időd van, hogy minden nap tudsz írni fél órát. Abban az időben viszont ne foglalkozz mással! A legtöbb ember például reggel a friss kávé mellett tud a legjobban írni, míg mások inkább este a lámpafénynél.

Te hogyan írsz?
Az írásrutin létrehozásának másik fontos tényezője a szokások kérdése. Minden írónak van egy szokása, amit írás előtt, vagy írás közben alkalmaz. Én például szeretek gyertyát gyújtani és zenét kapcsolni, mert jobban tudok koncentrálni. Emellett kialakíthatsz egy saját író szobát is otthon, vagy egy író sarkot. Olyan hely legyen, ahol elegendő a fény és a tér a munkához, továbbá mentes mindenféle figyelemeltereléstől. Tartsd az összes szükséges anyagot és eszközt a kezed ügyében, így nem kell megszakítanod az írást.

Blogolásra fel! 
Egy futó blog arra kényszerít, hogy mindig foglalkozz vele. Kitartásra sarkall, főleg ha szép számú olvasó körrel rendelkezel, akik elvárják a bejegyzéseket. Mi több, a blogírás segít elérni a napi limitedet is.

Maradj eredeti!
Soha ne próbálj meg utánozni másokat. Gyakran beleesünk ebbe a hibába, de az a legfontosabb, hogy önmagunk maradjunk, és a saját személyiségünket vigyük bele az írásunkba. Egyesek azt mondják, hogy ha nincs ihlet, akkor más írók könyveit kezdik el olvasni. Így azonban könnyen befolyásolhatóvá válunk. Ránk ragadhat más írók ötlete, ami egy elég kellemetlen dolog. Akkor inkább olvasd újra a saját írásod eddig legépelt oldalait.

Segíts másoknak!
Meg tudod osztani a tapasztalataidat más írókkal. Sőt azt mondom, hogy ha megteheted, tedd meg! Nagyon sok jó tipp hullhat így a te öledbe is. Olvasd el a művüket, segíts nekik, és ők is segíthetnek neked. Nekem van egy szintén író barátnőm, és nagy segítség tud lenni a visszajelzése.

Kövess figyelemmel a facebookon is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése