2016. június 27., hétfő

A festés lehet a kulcs a boldogsághoz


Mindannyian másféle hobbinak szenteljük az életünket, más dolgok érdekelnek, de mindenképp érdemes kipróbálni valami mást, valami újat. Különösen akkor, ha egészségügyi előnyei is vannak. A festés az a hobbi, amiről nem is gondolják az emberek, mennyire előnyös az egészségükre. Egy-két óra, hébe-hóba, és az életed is megváltozhat. 

1. Segít kikapcsolni, relaxálni 
Amikor tényleg belefeledkezel a festésbe, egyszer csak azt veszed észre, hogy eltelt feletted egy csomó idő. Az agyad kikapcsolt, pihent. A festés jobb agyféltekés tevékenység, így ha jól csinálod, akkor a bal agyféltekéd (a gondolkodó) takarékra helyezi magát. 

2. Lehetővé teszi, hogy szárnyaljon a kreativitás 
Milyen gyakran van lehetőséged arra, hogy valóban kreatív legyél? Hogy szabadjára engedhesd a fantáziád? A legtöbb ember nem ilyen szerencsés például a munkájában, hogy a kreativitása szabadon folyjon. A kreativitás nagyon fontos szempont a boldog és egészséges elme eléréséhez. Ezen kívül növeli a teljesítőképességet és a problémamegoldó képességet is. 

3. Nincs túlgondolkodás 
Ez a festésben talán a legjobb dolog. Én is olyan vagyok, aki mindent túlgondol, ezért amikor festhetek, tényleg megpihenek. Nem sok dolgot tehetünk annak érdekében, hogy valóban elhalljanak a gondolatok. A meditáció még egy jó megoldás. Festés közben csak az alkotásra összepontosítasz, a színekre, a formákra, így ami a mindennapokban kitölti az elméd, hirtelen megszűnik. 

4. Az érzelmek szabadsága 
A festés egy érzelmi hobbi. Amikor festesz, akár tudat alatt is felszínre hozhatod az aktuális lelki állapotodat. Vannak, akik alapból úgy ülnek le, hogy kifestik magukból az érzéseket. A színválasztás, a minták, az összhatás, mind beszédes tényezők. 

5. Élményt jelent és jó móka 
Amikor elkészülsz egy festménnyel, vagy rajzzal, büszkeség tölt el az alkotás láttán. Ez jelentősen növelheti az önbecsülést is. Ugyanakkor nagyon jó móka és szórakozás, főleg ha fogsz egy pohár bort, néhány barátot, indítasz egy fantasztikus zenét, és nekifogsz az alkotásnak. Nem a „szépség” számít, hisz ez mindenkinek mást jelent, hanem hogy kikapcsolj, és élvezd a színek kavalkádját, az ecset mozgását. 

Néhány tipp 
Ha már említettük a zenét, én mindig zenénél festek, rajzolok. Részt vettem egy jobb agyféltekés rajztanfolyamon, ahol szintén végig zene szólt. A zene hatással van a jobb agyféltekére, és beindítja a kreativitást. Szóval hallgass zenét! Gyújts néhány finom illatú gyertyát, ami megnyugtatja az idegeket, például kamillát, borsmentát, eukaliptuszt vagy levendulát. A füstölők és az illóolajok is alkalmasak erre a célra.

Lájkold a FACEBOOK OLDALAM is! :)

2 megjegyzés:

  1. Szia!

    Én csak rajzolni szoktam. Ennek pedig az az oka, hogy bár a ceruzával nagyon jól tudok bánni néha, az ecsetet valahogy nagyon nem érzem. Akkor sem, ha sminkről van szó. Mindig is szerettem volna megtanulni festeni is, de valahogy sosem éreztem rá, sosem úgy viselkedett a festék, ahogy akartam. Remélem azért találok egy embert egyszer, aki meg tud tanítani, mert eddig nem jöttek be a magyarázatok. Látni látom magam előtt a dolgot, tudom vizualizálni, ami már egy jó pont, mert nem azt érzem, mint pl. egy magasugrásnál, teszem azt, hogy áhh, ez totálisan nem nekem való, de valahogy megrekedtem a legeslegelején, így pedig élvezni sem tudtam eléggé, nem kapcsolt ki az agyam, mert azon kattogott, hogy mit csinálok vajon rosszul? De szerintem csak egy-két apró dolgoknak kellene átkattannia az agyamban és már élvezném is. :)) Nagyszerű dolog. Egyszer-kétszer csináltunk olyat a párommal, hogy összeültünk, ő festett, én meg rajzoltam, és már nézni is jó volt, ahogy csinálja. :)

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Ez nagyon kedves dolog, hogy így együtt alkottok :) Kezdetben én sem nagyon tudtam festeni, olyan nehéznek tűnt uralni a színeket, és figyelni arra, hogy hogyan bánjak velük, de jó hír, hogy bele tud jönni az ember. :) Én nagyon sok festős videót nézek, figyelem milyen technikát alkalmaz, az apróságokat és a praktikákat.

    VálaszTörlés