2016. április 23., szombat

Jeffery Deaver: Ablak a halálra

Lincoln Rhyme-ot tejesen leköti egy nemzetközi nyomozás, amikor váratlan és kellemetlen telefonhívást kap: előre megfontolt gyilkosság vádjával letartóztatják unokatestvérét, Arthurt. Minden jel arra mutat, hogy ő a tettes.
Vagy mégsem? Ahogy Lincoln és Amelia nyomozni kezd, Rhyme egyre inkább belegabalyodik az ügy szálaiba, és kiderül, hogy ilyen alattomos gyilkossal még sosem volt dolga. Az elkövető rögeszmésen gyűjt mindent – az utcai szeméttől az áldozataival kapcsolatos legbensőségesebb titkokon át a legbecsesebb trófeáig: az emberi életig. Könyörtelenül megkínoz és meggyilkol bárkit, mesterien bánik a borotvával és a pisztollyal, legveszedelmesebb fegyvere azonban mégis az információ.
Az információ, amit olyan vállalati és állami adatbázisokból ás elő, amelyek nyilvántartják életünk minden apró mozzanatát. Az információ, amit könyörtelen precizitással használ fel, hogy elkapja áldozatait – és mindazokat, akik az útjába állnak…
***Spoiler***

Nem is gondolná az ember, micsoda kincseket lehet találni egy könyvesboltban az akciós termékek között. Ugyanis ott bukkantam rá erre a vérbeli krimire, ami pont olyan fordulatos volt, mint izgalmas.
Az első fejezetben megismerjük a csodálatos Alicet, és ahogy tovább olvasunk, azon kezdünk imádkozni, hogy ne ő legyen az elő áldozat. Aztán kialszik a remény utolsó szikrája is.
A történet középpontjában egy nagyon szakavatott nyomozócsapat áll, de még nekik is nehézséget okoz kézre keríteni az elkövetőt, akinek egyetlen fegyvere van, de az hatásosabb mindennél: az információ.
Tetszett, hogy betekintést nyerhettünk az elkövető múltjába, és láthattuk, hogy lett belőle egy mániákus gyilkos. Szerintem egy krimi szempontjából ez nagyon fontos. Az ember mindig az indokot és a kézzel fogható magyarázatot keresi az adott viselkedési mintázatra. Ebben a történetben ezt teljesen megkaptuk... mármint a válaszokat a ki nem mondott kérdésre, hogyan válhat egy emberből gyilkos?
Amelia karaktere nagyon megragadott, mert nő létére erős, bátor, makacs, ami sokszor bajba sodorja, de ő egy igazi túlélő. Ezen kívül kitart egy férfi mellett, aki egy baleset miatt többé nem tudja szinte semmijét mozgatni. Ő pedig nem más, mint az éles eszű Lincoln Rhyme, akinek a múltjában megannyi kérdés van terítéken, és a többség az unokatestvéréhez kapcsolódik. Hiába váltak el haragban, hiába neheztelt rá, amikor gyilkosság vádjával börtönbe kerül, mégis segít rajta.
A könyvet olvasva többször is a falat kapartam, mert az író nagyon jól tévútra tudja vezetni az olvasót. Amikor végre azt hiszed, hogy igen, kiderült valami, akkor a következő fejezetben rájössz, hogy az író megint becsapott. Ezekből nincs hiány ebben a történetben, de pont ettől lesz olyan izgalmas.
Az elkövetőnk is végig ott van az orrunk előtt, de annyira jelentéktelen karakternek formázta meg, hogy rá nem tudsz jönni, ki az. Persze ezzel kapcsolatban is el van helyezve néhány csapda a sorok között. Többször csaptam a combomra, hogy "Igen, tuti ő a gyilkos!". Aztán megint "Tudtam én, hogy ő lesz!". És végül... "Nem hiszem el, hogy nem ő az!".
Aki szereti az izgalmakat, a fordulatokat és egy pezsgős, cselekményes krimire vágyik, az biztosan szeretni fogja, mert minden megvan ebben a könyvben, ami egy jó krimihez kell.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése