2016. március 24., csütörtök

Maria Murnane: Papíron príma


"És ez alkalommal az egyetlen, amit éreztem, az a kellemes bódulat volt, hogy milyen csodás magam mögött hagyni a múltat, és belezúgni fülig a jövőbe."

A Papíron príma főhőnője nem más, mint Waverly Bryson, aki szórakoztató kalandjaival teljesen feldobja a napodat. Waverly egy marketing cégnél dolgozik, a szabadidejének nagy részét két legjobb barátnőjével tölti, és ugyanolyan szerencsétlen, mint bármelyikünk.

A története azért olyan testhezálló, mert mindennapi. Hányszor tapasztaltuk már, hogy kínosabbnál kínosabb jelenetek ütik fel a fejüket az életünkben, mi meg majd meghalunk a szégyentől. Először... Aztán pedig jókat röhögünk azon, mekkora lúzerek is vagyunk, és persze ez csak velünk történhet meg. Gyakorlatilag az egész könyv erről szól.

Vannak benne olyan jelenetek, olyan szaftos kis sztorik, amiktől a térdemet csapdostam a nevetéstől. Hogy lehet ilyet kitalálni? - ez járt a fejemben, míg a könnyeimet törölgettem.

Már másodjára olvastam, de még mindig nagyon jókat kuncogtam rajta. Olyan randibakik, sztorik, kínos esetek repertoárjával van dolgunk, hogy olvasás közben elhisszük, talán mi nem is vagyunk olyan szerencsétlenek.

A másik központi tétel az Édesem-üzenetek. Ezt Waverly csak szórakozásból és iróniából kezdi el írogatni, de végül ez lesz a jövője, a karrierje. De miért is lett olyan gyorsan annyira sikeres? Mert ezekkel az üzenetekkel a szingli csajokat célozta meg, amilyen ő maga is. Ezen felül pedig minden szöveg poénos, szarkasztikus, ironikus, de teljes mértékben igaz, és ez tesz olyan humorossá.

A könyvben nagyon jól kirajzolódik az egyszer lent, aztán fent érzés, és amit mi is talán napi szinten élünk át. Ahogy a valóságban, úgy a történetben is nehezen boldogulnak a bekövetkezett sorscsapásokkal, de az író a fő- és mellékszereplők szájába is ad olyan életigazságokat, amik nem csak Waverlyt biztatják, de minket is.

A karakterfejlődés is nagyon jól érzékelhető, főleg a monológjaiból. Waverlynek valaki azt mondja, hogy úgy tűnik, nem szereti a munkáját. A nő ezen elgondolkodik, de furának tartja. Aztán jönnek a nehézségek a melóhelyen, és mikor beindult az Édesem-üzenetek álom, akkor jön rá, hogy valóban nem rajongott az állásáért. Az volt neki az ugródeszka, ami végül egy saját karrierhez vezetett.

Szóval akár szingli vagy akár nem, ez a történet neked is tanulságként szolgálhat, megnevettethet, vagy éppen kihúzhat a gödörből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése