2016. január 17., vasárnap

A legjobb Osho idézetek

"Önmagadat teljes valódban el kell fogadnod. Ha nem tudod maradéktalanul elfogadni magadat, hogyan várhatod, hogy mások elfogadjanak?"

"Senki sem tud semmit a jövőről. A mennyország, a pokol és az Isten valószínűleg csak feltételezések, nincs rájuk bizonyíték. Az egyetlen dolog, amiben biztos lehetsz, az életed - tedd olyan gazdaggá, amilyenné csak tudod. Az intimitás, a szeretet, a mások előtti feltárulkozás révén gazdagabbá válsz."

"Az egész rendszer a feje tetejére áll, mert amikor dühöngeni akartál, nem tetted; amikor gyűlölni akartál, nem tetted. Most szeretni akarsz, és hirtelen azon veszed észre magad, hogy nem működik a rendszer."


"Ne feledd, a haragnak két kivezető pontja van: távozhat a fogakon vagy az ujjakon keresztül. A dühös állatok vagy megharapnak a fogukkal, vagy a mancsukkal támadnak rád. Tehát a fog és a köröm az a két hely, ahol a harag távozik.
Erős a gyanúm, hogy mindannyiszor, ha valaki túl sok haragot fojt el magában, fogproblémái támadnak. Elromlanak a fogai, mert túl sok energia halmozódik fel bennük, ami sehogyan sem tud távozni. És mindenki, aki elfojtja a dühét, többet eszik - a haragos emberek mindig többet esznek, mert a foguknak szüksége van a mozgásra."

"Ne feledd, ha nem tudsz teljes szívedből sírni és könnyezni, akkor nevetni sem tudsz, mert az jelenti a másik pólust."

"Kezdj el hinni önmagadban - ez a legfontosabb lecke, a legelső feladat. Kezdd el szeretni önmagadat. Ha nem szereted önmagadat, akkor ki fog szeretni?"

"Amíg nem fedezed fel önmagadat, amíg nem tudod, ki vagy, nem teremthetsz igazi kapcsolatokat sem. Az önismeret nélkül létesített viszony csupán illúzió. A társad azt hiszi, hozzád tartozik, te azt hiszed, hozzá tartozol, de te se ismered önmagadat, és ő sem ismeri önmagát. Akkor ki tartozik kihez? Senki sem létezik! Két árnyék játszik egymással. És mivel mindketten árnyékok vagytok, a kapcsolatnak nincs valós tartalma."

"Egyetlen kapcsolat sem teljesedhet ki igazán, ha nem mersz előlépni a védőbástyád mögül. Ha ügyeskedsz, szüntelenül védekezel, akkor csak az álarcok találkoznak, a benső lényeg érintetlen marad. Akkor csupán az álarcaitok kapcsolódnak egymáshoz, nem ti magatok."

"Ha szeretni akarsz valakit, szeresd itt és most. Szeresd! Mert senki sem tudja, mi történik a következő pillanatban."

"Ha elvesztegetted a jelen pillanatot, a következő perc ebből a tékozlásból fog megszületni; eleve rothadtan."

"Az ember saját maga teremt zavart a lelkében azzal, hogy folyton elégedetlen önmagával, elítéli, nem fogadja el önmagát. Ez zavarláncot, belső káoszt és nyomorúságot eredményez."

"Amikor azt mondod: "ha", akkor a boldogság lehetősége megsemmisül, mert a "ha" a legnagyobb akadály."

"Ha valaki a maga teljességében tudja élvezni az életet, minden, ami rossz, eltűnik."

"Ne próbálj elfutni önmagadtól, nem lehetsz valaki mássá. Meghatározott sorssal és egyéniséggel rendelkezel."

"Miért nem tudod elengedni magadat? Mert annyi mindent elnyomtál magadban. Attól félsz, ha megpihensz, minden előtör belőled."

"Ha elfogadod önmagadat, azzal kezdődik minden más elfogadása is. Ha visszautasítod önmagadat, azzal lényegében az egész univerzumot elutasítod; ha elutasítod önmagadat, a létezést utasítod el."

"Hadd mondjam ki: az emberek akkor érzik jól magukat, amikor szerencsétlenek; és nagyon-nagyon kényelmetlenül feszengenek, ha boldogok. Ezt figyeltem meg emberek ezrein: a nyomorúság közepén találják úgy, hogy minden éppen olyan, amilyennek lennie kell. Elfogadják - ez felel meg a neveltetésüknek, az elméjüknek. Tudják, hogy milyen rettenetesek, tudják, hogy bűnösek. Azt tanítják, hogy bűnösnek születtél. Micsoda ostobaság! Milyen képtelenség! Az ember nem bűnösnek született, az ember ártatlannak született."

"Ekkor a múltban élsz - ezért gondolsz olyan sokat a múltra. Ez nem véletlen. Elméd szüntelenül a múlton vagy a jövőn töpreng. Minek annyit töprengeni az elmúlt időkön? Ami elmúlt, elmúlt. Nem lehet visszaszerezni. A múlt halott! Miért jár elméd folyton a múlton, mely már nincs, és lehetetlen változtatni rajta? Nem tudod átélni, nem kerülsz bele, de tönkreteheted vele a jelen pillanatot."

"A gyengeség azért szép, mert érzékeny és lágy. Jön egy vihar, s a nagy, erős fák kidőlnek. A kis növények egyszerűen meghajolnak, majd a vihar elvonul, ők pedig újra mosolyognak és virágba borulnak. Valójában a vihar csak felfrissítette őket, lefújta róluk a port, ennyi az egész. Élénkebben, fiatalabbak és frissebbek lettek, a vihar kellemes fürdővel ajándékozta meg őket."

"Egy nap eljön a halál; de nem ez a lényeg. Nem a halál a gond. Ha halott egyéniségként élsz, az a probléma."

"Sose cipelj magaddal semmit a múltból - a múlt nincs többé. Szabadulj meg minden pillanattól, akár megoldottad, akár nem. Többé már nem változtathatsz rajta. Hagyd magad mögött, ne cipeld magaddal a részeit, mert azok a részek nem engedik majd, hogy megold a jelen pillanat új kérdéseit. Éld meg ezt a pillanatot a lehető legteljesebben, és hirtelen rádöbbensz, hogy ha teljesen megéled, megoldódik."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése