2015. augusztus 27., csütörtök

Never give up...


Szerettem volna a szerda estémet valami szórakoztatóval, de egyben hasznossal is eltöltenem. Mivel kezdő angolos vagyok, legalábbis ami a szóbeli részét illeti, több angol filmet is néztem mostanság. Már kezdek belerázódni, de eddig még csak ismert filmeket néztem újra angolul. Fogalmam sincs, honnan jött a Step Up ötlete, de végül letöltöttem. Már elsőre is ütős volt, de másodjára már inspiráló. Tudjuk, hogy az első részt még jó néhány további is követte, de nekem mindig is az első volt a best.

Már kiskorom óta szeretnék tánciskolába járni és valamilyen táncban kipróbálni magam. Megnézni ezt a filmet hatalmas felüdülés volt és újra előhozta belőlem a gyermeki rajongást a táncért. Kicsiként soha nem volt bennem elég ambíció, vagy ha kicsattantam, akkor lehetőségem nem volt rá. De most végre úgy érzem, eljött az én időm.

Úgy vagyok vele (és voltam mindig is), hogy addig kell mindent kipróbálnunk, még lehetőségünk van rá. Így, fogtam magam és írtam is egy tánciskolának. Most izgatottan várom a választ. Megfogadtam, hogy nem fogok nemet mondani a kínálkozó lehetőségekre és nem véletlenül kellett nekem újra látnom ezt a filmet.

Volt már olyan, hogy nagyon akartatok valamit? Gondolom számtalanszor. (Nekem jelenleg a tánc ötlete ilyen.)
És tettetek is érte?

Ha megszületik egy új ötlet, egy új álom, gyakran hamar elvetjük, mert túl sok erőfeszítést kellene tennünk érte. Sajnos az emberi magatartás már csak ilyen (nem minden embernél természetesen, de a legtöbbnél). Így hát gratulálok azoknak, akik nem adták fel!
Ha találsz valamit, amiben szeretnéd kipróbálni magad, ha megálmodsz valamit, ami megvalósításra ítéltetett akkor mindenképp vedd figyelembe a következő tanácsokat:

#1. Ne hisztizz!
Egy, azért mert rettenetesen idegesítő! Kettő, azért mert a hisztibe vetett energiát mondjuk arra is fordíthatnád, hogy apró lépésekkel előre haladsz.
Apropó apró...

#2. Ne várd, hogy rögtön minden az öledbe hulljon!
Ha elkezdesz egy rajztanfolyamot, mert szeretnél fejlődni, vagy elkezdesz tanulni zongorázni, mert már régóta ezt akarod, ne feledd el, hogy nem fog rögtön sikerülni. Nem leszel egy nap után művész... Nem szabad türelmetlennek lenni, hisz egy festmény sem egy óra alatt készül el, hanem olykor napokat vesz igénybe a megalkotása. Egy dalt sem napok alatt írnak és egy regény sem néhány hónap alatt lesz teljes, hanem olykor évek kellenek hozzá. Magyarul apró lépésekkel tudsz csak előre haladni.

#3. Ne add fel!
Most borítékolom, hogy bármibe kezdesz bele hosszú lesz és fájdalmas. Gyakran fogsz majd kudarcot vallani és olyankor azt fogod érezni, hogy elég volt. De hagyjuk is az 'én ezt nem folytatom' szöveget... Ha harcolni kell rögtön kiesel? Ha egy kis erőfeszítést kell tenned, rögtön jön a hiszti? Ugyan már! Inkább nézd meg mit rontottál el és azt is, hogyan tudod jobbá tenni, hogyan tudsz jobb lenni, hogyan fogsz fejlődni és tanulni a hibáidból.

#4. Ne feledd el, hogy élvezetből csinálod!
Amikor belefogunk valamibe és először megérezzük a kudarc ízét, majd újra és újra, amikor elvárásokkal találjuk szembe magunkat és olyan léccel, ami túl magas ahhoz, hogy meg bírjuk ugrani, akkor jön a düh és a csalódottság. Tudnod kell, hogy azért mentél rajztanfolyamra, mert imádsz alkotni, vagy azért akartál nyelvet tanulni, mert élvezed, ha egy idegen helyen és egy teljesen más nyelven is meg tudod értetni magad. Ne feledd, hogy szereted azt, amit csinálsz! Talán ez a legfontosabb, hogy emlékezz, miért is fogtál bele.

#5. Néha fordulj meg és merengj!
Nagyon fontos, hogy olykor visszatekintsük és meglássuk, honnan indultunk. Ez azért kell, mert ha kudarc ér, így tudod magad újra tűzbe hozni. Mindig önmagadhoz képest kell jobbnak lenned és muszáj látnod, mennyit fejlődtél. Élvezned kell a sikert, ami korábban elértél, látnod kell az akadályt, amit átugrottál és hallanod kell a múltban elhangzott kritikákat, hogy meglásd, mennyit tanultál belőlük.

#6. Vedd körül magad olyan dolgokkal, amik inspirálnak!
Vannak olyan emberek, akiknek ez bejön. Akik sokkal könnyebben vesznek egy akadályt, ha van egy idézet, egy kép vagy egy ember, aki/ami ösztönzőleg hat rájuk. Ha te is ilyen vagy (lehet nem is tudsz róla), akkor ne habozz és keress inspirációt!

Zárómomentumként pedig itt van a két kedvenc Step Up jelenetem:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése