2015. augusztus 30., vasárnap

Left Brain vs. Right Brain?


Hallottad már valaha, hogy az emberek a jobb és a bal agy féltek aktivitásáról beszélnek?
Biztos olvastál már róla, vagy éppen televízióban hallottad ezt a frázist, sőt talán már tesztet is töltöttél ki, hogy megtudd, melyik agy féltekéd a dominánsabb.

De mi is ez a jobb és bal agy féltek teória?


A teória szerint a jobb és a bal féltek is másféle gondolkodásért felel. Például, akinek a bal agy félteke a dominánsabb, az gyakran sokkal logikusabb, analitikusabb és objektívebb gondolkodású. Az a személy pedig, akinek a jobb agy félteke az uralkodó, sokkal intuitívabb, szubjektívebb és többet elmélkedik.

A jobb agy féltek a legjobb a szemléltetésben, a kreativitásban és sok további képességet is magába foglal: az arcok és érzelmek felismerését, és az utóbbiak kifejezését. Ő a zene, a kreativitás, a színek, az intuíció és a képzelet.

A bal agy féltek pedig a logika, az analitikus gondolkodás, a nyelvek tanulása, a számok, a kritikus gondolkodás és az okok keresése.

Mit gondolsz, ki vagy? A művészet vagy a logika? 

Azért szokták azt a tanácsot adni, hogy rajz (festés, írás, stb.) közben hallgassunk zenét, mert az is a jobb agy féltekére van hatással. Alkotás közben jó, ha a zenére koncentrálsz és nem gondolkodsz, különben a bal oldal elnyomja az előtörő kreativitásod. Magamon is gyakran tapasztalom azt, hogy sokkal könnyebben forog a ceruza a kezemben, ha közben valami kellemes dallam is szól. Valamint a fent említett tényre épülnek a jobb agyféltekés rajztanfolyamok is.

#1. Lásd részleteiben a dolgokat!
#2. Rajzolás közben ne gondolj arra, hogy mit is szeretnél papírra vetni, csak alkoss!
#3. Élvezd, amit csinálsz!
#4. Ne feledd, hogy a valóságban nem állnak a dolgok vonalakból. Ezért olyan nehéz egy élethű arcot megrajzolni. Ne gondolkodj vonalakban!
#5. Kapcsolj zenét! Lágy, könnyed dallamokat! Néhány tipp:

https://www.youtube.com/watch?v=6c2GwVFBL2Q

https://www.youtube.com/watch?v=jzij1UX73kU

https://www.youtube.com/watch?v=O4uD6o9XxLs&feature=share

https://www.youtube.com/watch?v=eN4idXJjyZI


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése