2019. április 13., szombat

Baráth Viktória Az ​igazság árnyékában


Váratlan fordulatok a tárgyalóteremben  ígéri a regény, de vajon tényleg megkapjuk mindezt?

A sorozat első része, Az igazság nyomában azért nyerte el a tetszésemet, mert az írónő nem egy hétköznapi romantikus limonádét próbált lenyomni az olvasók torkán. (Végre!) Valódi tartalommal ajándékozott meg minket, bebizonyítva azt, hogy a magyar írók is tudnak jó regényeket írni."Hannah Jones immár San Franciscóban egyengeti karrierjét. Ő az iroda első számú védőügyvédje, így amikor egy fekete férfit gyilkossággal vádolnak, ő kapja a feladatot, hogy képviselje a védelmet. Ám az ügy igencsak kellemetlen, és nagy port kavar, mivel az áldozatok mind jómódú, fehér lányok. Hannah-nak félre kell tennie a saját érzelmeit. Hisz abban, hogy az igazi áldozat a vádlottak padján ül, és mindent megtesz azért, hogy ezt bebizonyítsa. 

Hannah töretlen lelkesedéssel végzi munkáját egészen addig, míg a múltja ismét árnyékot nem vet karrierjére és szerelmi életére. 

Képes lehet egy nő elfeledni minden fájdalmat, amit a számára legfontosabb ember okozott? Hogyan tudja feldolgozni az árulást és a hazugságokat? Létezhet második esély egy romokban heverő kapcsolatban?"

Hannah karaktere már az első részben is ambivalens érzéseket váltott ki belőlem: nem sikerült túlságosan megkedvelnem. Ez ebben a részben sem volt másképp, ám ez nem vesz el a regény értékéből a jól felépített tartalom miatt.

Már az első részben is üvölt róla, hogy az önbizalma a béka segge alatt van, és ez a második részben sem változik. Eljátssza ugyan, hogy ő a sztárügyvéd, de mindez csak a máz, mert valójában még mindig önértékelési gondokkal küzd. Ettől függetlenül erősen próbálkozik, és mindent megtesz azért, hogy jól végezze munkáját. Ebben segítségére van Jess, az asszisztense, aki akár barátnőnek is elmegy. Az ő párosuk igazán üdítő.

A történet elég hamar beindul, az írónő nem feszíti feleslegesen a húrt. Hannah megkapja új ügyét, ahol egy fekete férfit kell védenie. A faji kérdés és az előítélet egy elég sikamlós terület, ezt Hannah is jól tudja, mégis belevág. Lamart gyilkossággal vádolják, ám abban senki nem biztos, hogy bűnös vagy ártatlan. És ami a legjobb: ez a könyv legvégéig ki sem derül.

Minden szuper, minden sínen van, Hannah keményen vág bele a munkába, ám akkor a főnöke közli, hogy kell mellé egy társügyvéd. Ez kezdetben nem tetszik a nőnek, végül azonban kénytelen beadni a derekát, hiszen mégis csak egy alkalmazott, és nem a góré. Persze nem kell sokat várni (és találgatni sem), hogy kiderüljön, ki lesz Hannah partnere. SPOILER! Naná, hogy Jason.

A történet ezen pontján változik a cselekmény: már nemcsak az ügy, hanem a szerelmi szál is középpontba kerül. Jason felbukkanásával Hannah megkergül, és profit meghazudtoló módon halmozza a hibákat. De vajon milyen hatással lesz ez a nyomozásra? Képes Hannah és Jason újra együtt dolgozni? Mi történt egyáltalán közöttük, amiért a nő már a férfi látványától is rosszul van? Na, és mi lett Jasonnel? Miért néz ki néha úgy, mint egy drogos?

És ami ennél is fontosabb: mi lesz az ügy kimenetele? Valóban számíthatunk váratlan fordulatokra? Az előbbi kérdésre csak a regény, az utóbbira viszont én is megadhatom a választ: IGEN, számíthatunk. Na, de persze nemcsak a teremben, hanem azon kívül is. Hannah ugyanis megmutatja azt az oldalát, amelyből eddig csak ízelítőt kaphattunk az első részben. Az volt az egyetlen jelenet, amikor szimpatikusnak találtam. Olyan nő benyomását keltette, aki bármire hajlandó az ügy sikere érdekében, és hogy helyrehozza a hibáját, amit a szerelmi kínlódása miatt követett el. Végre kimutatta a foga fehérjét!

Hazugságok, cselszövések és egy izgalmas tárgyalás, amelynek még csak nem is sejthetjük a kimenetelét. Zseniális!

Ez a te regényed, ha:
  • unod a romantikus limonádét,
  • szívesen bepillantanál az igazságszolgáltatás életébe,
  • olvastad Az igazság nyomában című regényt, és imádtad,
  • valódi izgalmakra vágysz,
  • éppen sok szabadidőd van, mert garantáltan nem tudod letenni.
Tanácsok íróknak, avagy mit tanulhatsz ebből a regényből:

A kutatómunka rendkívül fontos! Ez a regény sem lenne ennyire hiteles, ha az írónő nem néz utána az igazságszolgáltatás működésének, a tárgyalások rendjének és a jogszabályoknak.

Kapcsolódó linkek: Baráth Viktória: Első tánc;  Baráth Viktória: A főnökBaráth Viktória: Egy év Rómában – Exkluzív részlet; Baráth Viktória: Egy év Rómában – értékelés; Baráth Viktória - Az igazság nyomában;

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése