2018. május 11., péntek

Soltész Gábor: Budapest, ​I Love You


Soltész Gábor könyvét egy nagyon kedves barátom ajánlotta néhány hete. Én persze rögtön utánanéztem, és kívánságlistára is tettem a picike művet. Néhány nap múlva pedig  a szerző jóvoltából  már a kezembe is foghattam. Egy nagyon érdekes és rendkívül tanulságos olvasmánnyal lettem gazdagabb, úgyhogy nézzük is meg gyorsan, mi minden rejtőzik a borító mögött.

Moly ismertető: 

"Hat rövid történetet mutat be a mű, ami Budapesten ugyanazon időpontban játszódik. Három-három bibliai bűnön, illetve erényen keresztül próbálja feltárni a mai magyar társadalom felszín alatti problémáit. Minden fejezetét áthatja a fösvénység, ami az alkotás alcíme is. 

Vajon igazán tudhatjuk azt, hogy aki egy feddhetetlen ember benyomását kelti, az valójában is az? Biztosak lehetünk benne, hogy akiről azt gondoljunk, hogy egy bűnöző, annak már nem lehet szép lelke? Ki merjük jelenteni, hogy akit mi Istennek hiszünk, az nem más csupán csak egy lidérc, akit azért találtak ki, hogy félelemben tartsa az embereket? Vajon létezik lélekvándorlás? Ezekre a kérdésekre próbál választ adni ez a lélektani alkotás."

Ha végigolvastad az ismertetőt, már te is látod, hogy miért tituláltam tanulságosnak. Sosem olvastam még korábban ilyen hangvételű és stílusú regényt, viszont úgy gondolom, hogy igenis kellenek az olyan szerzők, akik felnyitják az emberek szemét. Mert nem minden az, aminek látszik, és talán már mi is megtapasztalhattuk, hogy a barátokból lesznek a legnagyobb ellenségek.

A hat rövid történet során Zita, Ágnes és Attila, Zénó, Krisztina, Angéla és Dávid történetébe, illetve szemszögébe nyerhetünk bepillantást. Rendkívül izgalmas volt látni, hogyan vélekedik Zita az öccséről, Dávidról, illetve a szüleiről, akiktől túl sok szeretetet nem kapott az évek során. Ám emellett megismerjük a szülők, vagyis Ágnes és Attila nézeteit is, akik úgy vélik, mindent megadtak gyermekeiknek, mégis konfliktus húzódik közöttük. Valójában az élet is ilyen. Hány veszekedés nem zárul le soha? Hány családban tartják életben a düh és a harag tüzét? Hány ember szajkózza mindig a maga igazát úgy, hogy a másikéra egyáltalán nem kíváncsi? Mint írtam, tanulságos...

Emellett persze ott van Dávid felesége Krisztina és szeretője, Angéla is. Úgy tűnhet, hogy a férfi tökéletes feleséget tudhat magáénak, mégis megcsalja. A hűtlen férj azt hiszi, hitvese mit sem sejt, pedig ez egyáltalán nincs így. Hány férfi hajtja le a fejét boldog tudatlanságban az éjjel? Azzal a gondolattal, hogy a kedvese semmit sem tud a viszonyáról? Az az érdekes, hogy az ostoba feleség képe nagyon sok helyen visszaköszön, pedig egyik férj sem tudhatja, mit hallgat el előle a párja: vajon tud a félrelépésről, és csak a megfelelő alkalomra vár, vagy nem?

Angéla "karaktere" tetszett a legjobban, noha azért utáltam is egy kicsit. Azok a nézetek, amiket vallott eléggé ellentmondásos érzéseket keltettek bennem, de bizonyos gondolatai nagyon tetszettek. Így voltam Attilával, az apával is, aki azt hangsúlyozta, hogy a nők, akik gazdag férfira vágynak, azt hiszik ők irányítanak és használják ki a férfit, miközben lehet, fordítva van. Erre megint csak azt mondom, hogy az éremnek két oldala van.

Akikről pedig még nem esett szó, az nem más, mint Dávid és Zénó, akiknek barátsága mélyen gyökerezi. Egymás ellentétei, de nem úgy, ahogy az olvasó először gondolná. Dávid jómódú, Zénó pedig bűnöző, mégis neki van nagyobb szíve és tisztább érzései...

Hihetetlenül örülök, hogy olvashattam ezt a könyvet, és elgondolkodhattam egy pillanatra az élet nagy dolgain. Mert néha bizony el kell. És néha kell valaki, aki megmutatja, hogy a világ  akár tetszik, akár nem  nem egy tündérmese.

Köszönöm a könyvet az írónak!

Ez a te könyved, ha:
  • nem riadsz vissza a megbotránkoztató dolgoktól
  • szeretnél egy kicsit mélyebbre látni a felszín kapargatása helyett
  • szeretnéd megtanulni, hogy egy dolognak több oldala is van, egy történetet számos szemszögből lehet nézni
  • szívesen olvasol olyan könyveket, amelyek nem félnek kimondani az igazságot

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése