2018. április 25., szerda

Baráth Viktória: Egy év Rómában


A Vatikán, egy örökké mosolygós atya és sok szex. Vajon hogy fér meg ez a három dolog egyetlen regényen belül? Noha nem ez lesz az egyetlen kérdés, ami megfogalmazódik majd benned, de kétségtelen a legizgalmasabb. Főleg, amikor végül megkapod rá a választ.

Fülszöveg:

"Leila Findley, a 33 éves írónő élete mélypontra kerül. A múltjában történt tragédiák hatására kialakult depresszióját alkohollal, gyógyszerekkel és egyéjszakás kalandokkal próbálja kezelni. Ezt azonban a kiadója nem nézi jól szemmel, így ultimátumot kap: vagy elutazik, hogy naplót írjon, amit végül könyvként kiadhatnak, vagy elveszíti a szerződését, az utolsó dolgot az életében, ami legalább egy kicsit boldoggá teszi. Nincs más választása, egy évre Rómába kell költöznie. 

 Hogy könnyebben boldoguljon az idegen városban, segítséget kap Jonathan Raymond atya személyében. A férfi pontosan Leila ellentéte: mosolygós, jókedvű, életvidám, ezért az állandóan komor hangulatú lány eleinte elutasítóan bánik vele. Az atya pozitív hozzáállása azonban őt is megfertőzi. Szokatlan barátságuk egyre jobban elmélyül, amitől Leila úgy érzi, hogy a legmélyebb gödörből is létezhet kiút. 

Képesek vagyunk megküzdeni a múltunk démonaival? Lehetünk még a tragédiáink ellenére is boldogok? Ránk találhat a szerelem azután, hogy már végleg letettünk róla?"

Baráth Viktória harmadik regénye az Egy év Rómában bizony enyhén szólva újragondolja a romantikus regények fogalmát. A főhősnőnk Leila nem az a finomkodó úrhölgy, aki rózsaszín felhőkön úszva epekedik a kiszemelt férfi iránt. Ez nem azt jelenti, hogy nincs kiszemeltje, ám Leila inkább az a fajta csaj, aki megrántja a vállát és bánatában inkább leküld egy adag bort.

A történet elején rögtön nyilvánvalóvá válik számunkra, hogy a nő élete és gondolkodásmódja elég negatív. Íróként dolgozik egy kiadónál, ám sajnos egy ideje már a munkája sem érdekli. Így a főnöke elküldi Rómába, hogy írjon egy naplót a kalandozásairól és az érzéseiről. A nőnek egyáltalán nem tetszik az új felállás, de végül elutazik.

A város nemcsak új kalandokat, hanem új embereket is tartogat számára. Ott van például Fabio, aki olyan szoknyapecér, hogy az már bosszantó, vagy Raymond atya, akinek spatulával sem lehetne levakarni az arcáról a vigyort. A férfi teljesen ellentéte Leilának, mégis nagyon jó párost alkotnak együtt.

Tetszett, ahogy Leila karaktere szemmel látható fejlődésen ment keresztül. Szinte kézzel fogható az akarat és az erő, ami egy idő után felülkerekedik a depresszión. Lenyűgözött továbbá az is, ahogy az írónő belecsempészte A főnökből már jól ismert Anát is a regénybe.

A történet vége pedig… olyan fenomenális, hogy biztosan sokak szája tátva marad majd.

Ez a te könyved ha:
  • szereted a nem mindennapi romantikus regényeket
  • szívesen olvasol olyan könyveket, amelyek átvernek
  • nem félsz felülni az érzelmi hullámvasútra
  • nem riadsz vissza a drámai jelenetektől
  • szeretnél kikapcsolódni
Tanácsok íróknak, avagy mit tanulhatsz ebből a regényből:

Az Egy év Rómában megmutatja, hogy még ebben a könyvektől hemzsegő világban is lehet újat alkotni. 

Kapcsolódó linkek: Baráth Viktória: Első tánc;  Baráth Viktória: A főnökBaráth Viktória: Egy év Rómában – Exkluzív részlet;

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése