2017. december 27., szerda

Sue Fortin: Sister, ​sister


Ebben a regényben semmi sem az, aminek látszik: titokzatos, fordulatos és akkora csattanót vág az olvasó fejéhez, hogy nem győzünk pislogni. A Sky's Book Corner szavait idézve: „Letehetetlen, élénk, drámai, túlfűtött, megindító, kalandos, briliáns, és még ennél is sokkal több… megéri az utolsó oldalig”.

Történet a könyv hátuljáról:

Alice: Gyönyörű, kedves, manipulatív, hazug.
Clare: Intelligens, lojális, paranoiás, féltékeny.

Clare úgy gondolja, Alice egy manipulatív hazudozó, aki el akarja rabolni tőle az életét. Alice úgy gondolja, Clare féltékeny, amiért hosszú idő után újra felbukkant, és a családjukban elfoglalt helye miatt. Egyikük igazat mond. Másikuk egy megszállott őrült. Két testvér. Egy igazság.

Sue Fortin páratlanul izgalmas a pszichológiai thrillereiben soha nem tudhatod mi lesz a következő lépés. Nemzetközi sikerkönyvei végre itthon is megjelennek.

Az első pár oldalon a jövőbe pillantunk be, ami igencsak felcsigázza a kedélyeket. Azonnal beindulnak a gondolataink, és végig ott cikáznak a fejünkben: Vajon mi történhetett? Hogy fajult idáig a dolog? Ki az áldozat és ki hazudik? Hogy ne lőjem le a poént, csak annyit írok, hogy semmi sem az, aminek látszik. Ez egyébként már a fülszövegből is kiderül.

A jövőből aztán visszaugrunk a múltba, a történtek elejére. Clare még egészen kicsi volt, amikor elvesztette húgát, aki váratlanul hírt ad magáról. Az édesapjuk vitte magával Amerikába, és soha többé nem tértek vissza. Clare és az édesanyja egész életében ezt a terhet hordozta, amíg meg nem érkezik az a bizonyos levél. Kezdetben egy idilli család képe bontakozik ki előttünk, később azonban minden a feje tetejére áll: féregként rágja bele magát a család életébe a manipuláció és a hazugság. De vajon ki hazudik? Van egyáltalán bárki is ebben a könyvben, aki igazat mond? A kérdésre neked kell válaszolnod, de az biztos, hogy meg fogsz döbbenni.

Szóval feltűnik a rég látott testvér, és minden a feje tetejére áll. Clare először azt hiszi, megőrült, de később rájön, hogy a történteknek bizony a fele sem tréfa. Valódi nővérháború alakul ki, amelyben csak az egyikük nyerhet. De vajon ki lesz az?

Sue Fortin páratlanul jól rejti el a jeleket, és ha te is a gondolkodó olvasók táborába tartozol, akkor azonnal ki fogod szúrni őket. Nekem egyértelműek voltak, és bizony vártam is, mikor bukkannak a felszínre. Több klisé is van a történetben, ám véleményem szerint olyan jól el vannak dolgozva, hogy semmi zavaró nincs bennük.

Tetszett, hogy ennyire magába szippantott, hogy ennyire átvert, még úgy is, hogy teljesen nyilvánvalóak voltak számomra a jelek. A vége pedig akkora csattanó, hogy nem győztem pislogni. Méltó lezárása egy jó thrillernek.

Ez a te regényed, ha:
 • szereted a titkokat
 • szeretsz gondolkodni
 • szereted, ha átver az író
 • thriller függő vagy
 • könnyen emészthető, mégis fordulatos olvasmányra vágysz
 • szereted a kegyetlen, szövevényes és manipulatív történeteket
Tanácsok íróknak, avagy mit tanulhatsz ebből a regényből:
 • hogyan használd úgy a kliséket, hogy ne legyenek zavaróak
 • hogyan rejtsd el a jeleket
 • hogyan futtasd össze a szálakat úgy, hogy egy logikai hiba se legyen benne
 • hogyan tedd tönkre a főszereplőd életét
 • hogyan forgasd fel a főszereplőd mindennapjait
Szerelem, romantika, hazugság, manipuláció, dráma és megannyi titok egy borító alatt. Köszönöm a könyvet az Álomgyár kiadónak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése