2017. március 6., hétfő

Kordos Szabolcs: Luxushotel, Hungary


A Luxushotel, Hungary nem volt számomra ismeretlen. Hallottam már róla korábban, láttam is a webshopok kirakatában, de nem éreztem rá késztetést, hogy elolvassam. Egy véletlennek köszönhetően azonban a birtokomba jutott, és mélyen megérintett. Bizonyos fejezetei annyira lesokkoltak, hogy el sem hittem azt, ami ott virított a szemem előtt feketén-fehéren.

Nem is gondolnánk, mi minden történik egy luxushotel falai között. Vannak elképzeléseink bizonyos botrányokról, eltussolt és ki nem mondott dolgokról, de hagy mondjak valamit; a képzeletet ezerszer is felülmúlja a valóság.

Olyan durva dolgok voltak megírva, hogy néha emlékeztetnem kellett magam, a valóság mosolyog, vagy inkább vicsorog rám a könyv lapjairól. Ugyanakkor jó volt látni, hogy valaki végre lerántja a leplet egy olyan világról, amit egyáltalán nem ismerünk, amiről tévképzeteink vannak. Néhány fejezetnél annyira megdöbbentem, hogy tovább sem tudtam lapozni. Ültem a könyv fölött, és azt kérdezgettem magamtól: most ez komoly? Ezt a részt nem szívesen idézem, inkább rábízom a képzeletetekre.

A könyv felépítése pazar volt. Láthattuk a luxusszállodák mindennapjait a takarítók, a főportás, a recepciós és a pultos szemén keresztül. Izgalmas történetekkel bűvöli  vagy inkább rettenti  el az olvasót az író. Egy szobalány teljesen másként látta az életet, máshogy viszonyult a munkájához, mint a recepciós. Mindenkinek más fronton kellett helyt állni, más dolgokat kellett elviselnie.

Különös volt arról olvasni, hogyan dolgoznak zsebre a szálloda munkatársai, hogyan zajlik a falak között a prostituáltak ajánlása, és milyen sokféle lehet ez a... szolgáltatás. Nőket és férfiakat is lehet rendelni, természetesen az ellenkező nem számára is  nőt a nőnek, férfit a férfinak. Ezekből a tranzakciókból születtek aztán érdekes történetek! A lényeg, hogy néha nem lettem volna a szobalányok helyében.

Bő leírást kapunk arról is, hogyan viselkednek a szálloda alkalmazottai, ha egy neves vendég érkezik hozzájuk. Sztárok, énekesek, futballisták és még sokan mások megfordultak már a luxushotelben, mindannyian más-más érzéseket váltottak ki a személyzetből. Róluk megtanultam, hogy hatalmas önuralom és műmosoly kell egy-egy vendéghez. Ez után a könyv után elkezdtem tisztelni a munkájukat - persze a lenyúlós rész kivételével. Az azért nagyon gáz! Néha felvándorol egy-két üveg a számlára, ha a vendég nincs tisztában a fogyasztással, hogy csak egy példát említsek.

Persze azért szép oldala is van ennek a történetnek, hiszen nem egy ember életét mentették már meg, illetve a diszkréciót mindig figyelembe veszik. Ha titoktartás övez bizonyos megszálló vendégeket, arra különös figyelmet fordítanak. 

Bár a szereplők személytelen emberek a sztori szempontjából, nem ismerjük meg őket részletesen, mégis egy kicsit azonosulunk velük. Látjuk a szemünk előtt, hogy milyen harcot vívnak meg minden egyes nap, hiszen a vendég szent és sérthetetlen, és ezt a szabályt be kell tartani. 

Pillantsd be te is a luxushotelek világába, és ismerd meg a mindennapjaikat. Garantálom, ebben a könyvben olyan történeteket olvashatsz, hogy a homlokod közepéig szalad majd a szemöldököd. Néha nem tudod majd, sírjál vagy nevess inkább, néha pedig annyira elszörnyülködsz, hogy pislogni sem leszel képes. A lenyúláson, a sztárokon, a gyomrot próbáló jeleneteken túl, van itt szó a maffiáról, kémekről és... Na, nem mondok többet. Tapasztald meg te magad >>

Köszönöm szépen a könyvet a 21. Század Kiadónak! Többek között a kiadó nevéhez fűződik a híres Paula Hawkins regény, A lány a vonaton, amiről a következő bejegyzésemben olvashattok majd.

Ha tetszett a bejegyzés, és szívesen olvasnál még könyvkritikákat vagy írói tanácsokat, iratkozz fel a blogra, és lájkold a Facebook oldalam. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése