2017. január 15., vasárnap

Miben rejlik Stephen King sikere?


Évek óta nagy Stephen King rajongó vagyok, és a napokban fejeztem be a Mr Mercedes című művét. Ahogy letettem a könyvet elgondolkodtam azon, miben is rejlik a Horrorkirály sikere. Nem véletlen, hogy annyi művet jelentet meg, ahogy az sem, hogy a borítóról szinte üvölt a neve. Ha szeretjük, ha nem, akkor is el kell ismernünk, hogy befészkelte magát a sikeres írók körébe, és a helye megingathatatlan. 
Felvetődött bennem a kérdés, hogyan jut el valaki idáig? Mi kell hozzá, hogy ennyire sikeresek legyünk? Magyarországon az adott lehetőségekkel lehetséges ez? Nos, a bejegyzés nem fog minden kérdésre válaszolni, de szerintem egy érdekes témát dobtam fel. Ha úgy érzed, hogy olvasás közben megfogalmazódik benned néhány gondolat, amit szívesen megosztanál, akkor hozzászólásban nyugodtan megteheted. Sőt, el is várom! :)

Amikor olvastam Az írásról c. művét egy dolog volt, ami kiemelkedett a sorok közül: a kitartás. King leírja, hogy mennyi visszautasítást kapott, mielőtt megérkezett volna az a bizonyos levél, ami elindította őt az úton. Hányan vagyunk úgy vele, ha ér egy kis kudarc, kapunk egy visszautasítást, inkább feladjuk, csak ne kelljen elviselni a csalódottságot. Na, én úgy gondolom, itt buknak el sokan. Persze van az a pont, amikor el kell azon gondolkodnunk, hogy valóban ezt az utat szánta-e nekünk a sors. Ha igen, akkor talpra! Ha nem, akkor kinyílik a világ, és számtalan lehetőség kerül még az utadba.

A másik dolog, ami szerintem a karrierjét beindította az, hogy bízott magában. Bízott abban, hogy az ő művei azért születtek meg, hogy a világ elolvashassa. Ebből fakadt az ő kitartása. 

Az is tetszett a fentebb említett műben, hogy egy kicsit megismerhettük az életét és a gondolkodásmódját. Több regényötletét is a mi lenne, ha kérdésre alapozta. Talán a Mr Mercedes is egy ilyen gondolattal kezdődött: Mi lenne, ha egy fiatal férfi egy autóval a tömegbe hajtana? Az ötletgyűjtésnek ez a módja igazán kreatív. Beindítja az ember fantáziáját.

Tehát eddig két dolgot szedtünk össze: a kitartást és az önmagába vetett hitet, bizalmat. Milyen jó lenne, ha ennyi elég lenne, nem igaz? A harmadik összetevőnek szerintem több neve is lehet, mint a kreativitás, fantázia, gazdag képzelőerő. Megindul egy hullám, mint a vámpírkönyvek vagy az erotika, és jönnek az egy kaptafára felépített történetek. Amivel persze nincs probléma, de hány olyan könyvet írtak, aminek egy őrült mercedeses a főhőse, vagy egy horrorautó, vagy egy életre kelt regényhős? Lehet, hogy van ilyen, nincs kizárva, de én még nem találkoztam vele, ellenben a vámpír fiúkkal...

Nem véletlen az sem, hogy néhány regény után bizonyos íróknak leáldozik, míg mások neve fenn marad, lásd Nora Roberts, akit azért a legtöbben ismerünk, vagy Stephen King, George R. R. Martin, Agatha Christie. Vajon hogyan emelkedtek ki? De említhetném magyar vonatkozásban Leslie L. Lawrence vagy Fejős Éva könyveit is. És azt hiszem, itt érkeztünk el a stílus fogalmához.

Leírom még egyszer, hogy ezek a sorok nincsenek kőbe vésve, nem készítettem kutatást, egyszerűen megfogalmazódott bennem egy téma, amit a saját szemszögemből próbálok kifejteni. Azonban nem véletlen, hogy mennyire fontos a stílus meglétének kérdése. Ha nem teszed bele önmagad a történetbe, akkor nincs mi egyedivé tegye. Lehet, hogy megírtak már ezer vámpírfiús történetet, de lehet pont te tudod úgy megírni, hogy beleadod a saját stílusod, és a sok ezer mellett te leszel a befutó.

A következő összetevő szerintem a türelem. A mai világban az a jellemző, hogy mindent akarunk, de azonnal. Kiadathatjuk a könyvünket tök ingyen, vagy nagyon kedvezően szerzői kiadás formájában, de tuti megéri? Van x könyved, ott virít a neved, minden tök jó, de olvassák is? Eljut az emberekhez? Mennyi emberhez jut el? Nagyon jó, hogy ennyi lehetőségünk van, de emiatt hajlamos az ember belelovalni magát a dolgokba. Mikor én is ezen gondolkodtam, azt a tanácsot kaptam, hogy inkább várjak. Legyek türelmes! Megkérdezték tőlem, mi a célom? Egy könyvet akarok csupán, vagy egy olyan könyvet, amit az emberek egy része tényleg megszeret, és szívesen olvassák? Mert nem mindegy! Szóval ezeknek az embereknek volt türelmük, hogy kivárják a sikert.

De menjünk is tovább. Mi kellhet még? Bátorság. Hogy meg merd mutatni a világnak, ki vagy valójában. Hogy szembe merj nézni a rosszakaróiddal, a negatív kritikákkal. Én azt szeretem a King könyvekbe, hogy szókimondó. Vannak emberek, akiknek pont ezért nem tetszik, de én úgy gondolom, hogy az író nem kesereg az asztala fölött a negatív kritikák miatt. Inkább tollat ragad, és tovább ír!

Szerencse. Rátermettség. Persze számtalan más dologra is szükség van ahhoz, hogy a kéziratból könyv legyen, de én az író szemszögéből próbáltam választ találni a kérdésre. Nyilván kellenek kapcsolatok, jó szakemberek, de elsősorban nem rajtuk múlik, hogy egy író munkájának hamar leáldozik majd, vagy örök életű lesz.

Kíváncsi vagyok a TI véleményetekre is. Én számos könyvét kiolvastam már, ezért ismerem a stílusát, de nem feltétlen kell King rajongónak lenned, hogy hozzá tudj szólni a témához. A fentebb említett írók művei közül is olvastam eleget ahhoz, hogy tudjam, bennük is megvolt a kitartás, a bátorság, a fantázia és a stílus. Szóval vagy ez, vagy pedig az, hogy annyira sztárolnak valakit, hogy még akkor is jónak mondjuk a történetet, ha nem az... Na, jó. Nem rontom el a bejegyzés inspiráló mivoltát! :) 

Végül pedig egy inspiráló Stephen King idézettel búcsúznék.

"You can, you should, and if you're brave enough to start, you will."

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogom és lájkold a Facebook oldalam is. A legjobb Stephen King idézetekért pedig kattints >>

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése