2017. január 2., hétfő

Elizabeth Gilbert: Ízek, imák, szerelmek


10 millió eladott példány világszerte  hirdeti a borító. Ezek kezdetben csak szavak voltak, valamint egy megfoghatatlan szám, egy jól hangzó elismerés. Aztán kezembe vettem a könyvet...

A 10 millió jelentése értelmet nyert, hiszen látni kezdtem magam előtt a padlóra boruló embereket, akik többre vágynak, akik boldogtalanok, akik keresik, de nem lelik önmagukat, aztán kapnak valamit e könyv sorai között, ami megváltoztatja az életüket, utat nyit önmaguk felé. Ez az Ízek, imák, szerelmek.

Liz Gilbert számos embernek segített azzal, hogy otthagyta New York-i életét és útnak indult. Nem volt elégedett, valami hiányzott, és nem akart tovább úgy élni. Akkor még nem tudta, hogy az út nemcsak a békét hozza el számára, de egy világsikerű történetet is.

Korábban el sem tudtam képzelni, mit esznek annyian ezen a könyvön. Aztán engedtem a kíváncsiságomnak és a sok pozitív vélemény csábításának. Amikor elolvastam rájöttem, hogy az Ízek, imák, szerelmek fantasztikus!

2016-ban egy régi álmom vált valóra azzal, hogy elutazhattam Rómába. A város szerintem igazán különleges, hiszen még mindig érződik rajta az ókori hangulat. Nem csúfítja el a látványt egyetlen ronda felhőkarcoló vagy modern irodaépület sem. Így az ízek részt azonnal megszerettem.

Újra Róma utcáin sétáltam, szinte éreztem a pizza illatát és a bor aromás ízét. Igen! Róma pont olyan csodálatos, ahogy Liz mutatja meg nekünk a könyvben.

Az imák rész még fantasztikusabb volt, hiszen belecsöppenhettünk egy számunkra nem túl ismert vallásba, egy új kultúrába, és a béke utáni vágy befészkelte magát a lelkünkbe. Olvasás közben azt éreztem, hogy én is ott akarok lenni. El akarom érni a békét, meg akarom találni önmagam, meditálni akarok.

"A nyugalom centruma pedig nem más, mint a szíved."

Liz könyvét az is különlegessé teszi, hogy nem csak az érzéseiről ír, nem csak általánosságokról, hanem tényleg megismerhetjük egy kicsit Olaszországot, Indiát és Indonéziát. Olvashatunk a kultúráról, szokásokról, vallásról, és persze még egy kis olasz nyelvlecke is belefért a regénybe. Ez utóbbi annyira megtetszett, hogy én magam is fontolgatom, tanulni kéne egy új nyelvet. Sőt talán olaszt kellene tanulni!

A szerelmek rész már egy új helyre repít el minket, egy olyan világba, ahová bármikor szívesen elutaznék. Indonézia az út utolsó állomása, azon belül is Bali, ahol az írónő már korábban is járt. Felkészületlenül érkezett a reptérre, mégis belevágott a kalandba, és megtalálta azt, amiért Indonéziába érkezett, sőt többet is, hiszen ott talált rá a szerelem. 

Sikerült meglelnie a füvesembert, aki korábban megjósolta, hogy elveszti minden vagyonát, és visszatér még Balira. Úgy gondolom, hogy Ketut egy kulcsfigura az egész történetben, és nagyon élveztem a hozzá kapcsolódó jeleneteket. Számos bölcsesség hangzik el a szájából, és itt megemlíthetjük Richardot is, akinek szintén számos mondata mozgatta meg a gondolataimat.

"Négy lábbal a földön, a fej egy lombkorona, a szívvel szemlélni a világot…"

Összességében egyik részt sem tudnám kiemelni, mert mindháromban volt valami, ami magával ragadja az olvasót, mindhárom tanít valamit, mindhárom egyformán érdekes. Olvashattunk arról is, hogy minden városnak van egy szava, ami rá jellemző. Liz is keresi azt a szót, ami önmagát jellemzi, és én is megtaláltam a szót, ami szerintem ezt a regényt jellemzi. Ez pedig az erő.

Minden változáshoz, minden döntéshez erő kell. Liznek is erőre volt szüksége, hogy kibírja a megpróbáltatásokat, és nekivágjon a kalandnak. Erő kellett ahhoz, hogy szembenézzen önmagával, és ahhoz is, hogy kitartson. Talán sokaknak a legnehezebb feladat az, hogy elcsendesedjenek, és a szívük, lelkük mélyére nézzenek. Egyedül lenni... rémisztő lehet, hisz olyankor a gondolatok nyomasztóak, és szinte ordítanak a fejünkben.

Örülök, hogy megtapasztalhattam ezt a csodát, és megérthettem, miért is szeretik annyian a világon ezt a regényt. Számos önfejlesztő könyv van a piacon, és néhány igen hatásos, de ennyire kézzel fogható csak nagyon ritkán íródik.

"Szerinte az emberek abban a hitben élnek, hogy a boldogság csupán valami szerencsés véletlen következménye, mint amikor kellemes időjárásban részesülünk. De a boldogság nem így működik - hanem személyes erőfeszítés eredménye. Az ember harcol és küzd érte, kitart mellette, és néha az egész világot átutazza, csak hogy megtalálja. Fáradhatatlanul részt kell vennünk a saját áldásaink létrehozásában. És ha végre elértük a boldogság állapotát, akkor sem lazíthatunk: folyamatosan, hatalmas erőfeszítéssel a felszínen kell tartanunk magunkat."

Az Ízek, imák, szerelmeket a Partvonal kiadónak köszönhetjük. Ne felejtsd el figyelemmel kísérni a webshopot, hiszen most kedvezményesen juthatsz hozzá ehhez a történethez, ami oly sok ember életét megváltoztatta. A Moly.hu adatlapját pedig ezen a linken találod.

Elizabeth Gilbert másik híres műve a Big Magic, melyről ebben a bejegyzésben olvashatsz.

Iratkozz fel a blogra, és ne felejtsd el lájkolni a Facebook oldalt, ha még több könyves vagy írós bejegyzésre vágysz! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése