2016. augusztus 4., csütörtök

Fejleszd az írásod: egyszerű feladatok

Íráskészségünk fejlődése nem csak azon múlik, mennyit olvasunk, hanem azon is, hogy mennyit gyakorlunk. Tapasztalatot, ihletet szerezni, új szavakat tanulni nem csak könyvekből lehet, hanem magazinokból, cikkekből is. Ugyanígy önmagad fejlesztése nem csak történetek írásával lehetséges.


Eddig mindig globálisan tekintettem az írásra, mint tevékenységre, de rájöttem, hogy ez hiba volt. Ugyanis, ha valaki nagyon jó párbeszédet Ír, nem biztos, hogy a karakterét is jól építi fel. Ezért a következő kis feladatok a legtöbb területre kiterjednek.

Barátom, a karakter
A történetünk nagy részét a karakterünk fejlődése és az általa megformált jelenetek teszik ki. Mivel gyakorlat teszi a mestert, most az a feladat, hogy válassz ki egy személyt és írj róla. Természetes személynek kell lennie, de nem muszáj, hogy ismerd. Kiválaszthatsz egy embert is a buszon vagy a metrón. A lényeg, hogy írj neki egy sztorit. Mi a neve? Mit csinál? Hova megy? Miért utazik? Honnan jön? Milyen a személyisége? Mire gondolhat? Mi látszik az arcán? Vajon van családja, felesége, barátnője? Ez a feladat jól teszteli a kreativitásodat.

A történet logikája
Amikor belemerülünk egy történetbe, megesik, hogy elveszítjük a fonalat. Így, mikor visszatérünk egy korábbi fejezethez, felfedezünk néhány logikai hibát. Ennek kiküszöbölésére nagyon jó módszer, ha fogsz egy lapot, és elkezded kiépíteni a fő vonalat. Oszd részekre a sztorit és add hozzá a fontosabb eseményeket.

Az álmok útján
Volt már róla szó, hogy több írót is az álma ihletett meg. Ez a feladat most a tudat alatti képekhez kapcsolódik. Egy héten keresztül írd fel minden nap az álmaidat, majd a hét végén az összes információt felhasználva, írj egy történetet. Ez szintén a kreativitásodat teszteli és fejleszti.

Színezd ki!
A melléknevek és határozószók nagyon jól fel tudják dobni a mondataidat, de figyelj rá, ne használd túl őket! Viszont, ha finoman bánsz a szavakkal az ilyen jellegű mondatok „Belépett az ajtón, és letette a csészét”, ami nem mond az olvasónak semmit, ilyenekké válnak „Berobbant az ajtón, és határozott léptekkel indult az asztala felé, ahová szó nélkül, nagy koppanással tette le a csészét”. Ebből a helyzetből már kiderül valami, nem úgy, mint az előzőből.

Olvasd át a történeted néhány oldalát, és próbálj meg kísérletezni a szemléletes mondatokkal!

Leírás
Egy jó író egy pillanat alatt át tud alakulni olvasóvá. Ez azt jelenti, hogy képes meghatározni, hogy a története bizonyos részei átírásra szorulnak-e vagy sem. Meg tudja ítélni, hogy a jelenetei unalmasak, vagy éppen elég izgalmasak. A gyönyörű leíró nyelv haszontalan, ha zavaros.

Vedd a kezedbe a legutóbbi történetedet, és változz át íróból olvasóvá!

Dialógus
Olvastam már néhány olyan könyvet, ahol a párbeszédek annyira bénán hatottak, hogy inkább letettem. Azóta is ott porosodik a polcomon. Mivel a párbeszéd a könyv meghatározó része, körültekintően kell megfogalmazni.

Nem mindegy milyen szavakat adsz a karaktereid szájába. Itt is nagyon jó megoldás, ha megpróbálod elképzelni a cselekményt, vagy a saját tapasztalataidra támaszkodsz. Ha érzéssel írsz, nem foghatsz mellé!

Figyeld meg a karaktereid szóhasználatát, és ha bénának érzel egy párbeszédet, inkább fogalmazd át.

Facebook

2 megjegyzés:

 1. Szia!
  Ezekből ugyancsak párat megfogadok, bár nekem leginkább a párbeszédekkel van problémám, valahogy sosem sikerül úgy, ahogy én azt szeretném.
  Emellett személyes tapasztalat, hogy ha megkérünk valakit, hogy válasszon ki egy képet, teljesen mindegy milyet, és arról írjunk. Itt megszabhatjuk magunknak, hogy erről most egy történetet, párbeszédet vagy leírást írunk. Aztán, ugyan ez a helyzet, ha egy szó vagy egy mondat a kulcs, amiről írunk. Ezzel akár egy feladatot is magunk elé állíthatunk, hogy a szavunk például a düh, akkor írunk ezzel egy kisebb sztorit, aztán elolvastatjuk valakivel, akinek meg kell mondani, mi inspirálta. És ezt még lehetne bővíteni a végtelenségig, zenével, filmmel, tárgyakról, stb.:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!
   Ezek mind nagyon jó ötletek, köszönöm szépen, hogy leírtad :)

   Törlés