2016. július 8., péntek

Már egy hónapja nem írtál?


Írónak nevezzük magunkat, imádjuk, amit csinálunk, de van, hogy hetek vagy akár hónapok telnek el anélkül, hogy írnánk. Most én is egy ilyen időszakomat élem, mert már több mint egy hete nem írtam, de egyelőre nem bánom. Ugyanakkor ez nem mehet így túl sokáig! :)

Gyakran az okát sem ismerjük, de egyszerűen nem tudjuk papírra (vagy képernyőre) vetni a gondolatainkat. Ez persze egy idő után frusztrálttá tesz minket, és azon kezdünk gondolkodni, hogy nem is vagyunk "jó írók". Valamiért az van az emberben, hogy a "jó író" állandóan duzzad az ihlettől, és kemény munkával ugyan, de gyorsan össze tud dobni egy több száz oldalas könyvet.

Nos, ez nem így van! Nem kell kétségbe esni, mert egy "írásmentesebb" időszakodat éled, nem kell feladni. Az írói blokk kegyetlen, de van egy jó hírem! Ugyanúgy elmúlik, mint a nátha.

Akár írói blokkban, akár kiégésben szenvedsz, nem kell kétségbe esned. A kiégés tovább tart ugyan, mint a blokk, de már ismered a problémád, így el tudsz kezdeni dolgozni rajta.

A túl sok munka, az erőlködés és a stressz könnyen vezethet kiégéshez. Ez pedig csak rosszabb lesz, ha még amiatt is spanolod magad, hogy egyszerűen nem telnek az oldalak. A blokk csupán azt jelenti, hogy nem jönnek a szavak, nem alakulnak a mondatok, de a kiégés már a gyűlöletet hozza ki belőled. Utálod magad, utálod, hogy nem tudsz írni, még a történetedet is, és inkább félrerakod. Nem szabad! Ne feledd, ezt a történetet csakis te tudod megírni!

Oké, kiégtem! De most mit csináljak?

Hogyan tovább?

A legfontosabb, hogy fel kell ismerned a problémát. Most mondhatod azt, hogy nincs probléma, egyszerűen már nem való neked az írás, már megutáltad, bla bla bla. Az energiádat inkább arra pazarold, hogy nézz mélyen magadba!

A felismerés után pedig... folytasd az írást! Sokan azt gondolják, hogy blokk van bennem, pihentetni kell a dolgokat. Lehet, hogy bejön, de mi lenne, ha inkább az ellenkezőjét próbálnád meg? Dolgozz keményen, folytasd, ne menekülj el a probléma elől, igenis írj! Nem kell árnyaltnak lennie, szépen fogalmazni sem fontos, csak írj! Lehet, hogy később át kell javítani, de ha kész az alap jelenet, utána bármikor formázhatod.

Továbbá ne felejtsd el, miért vágtál bele. Igenis emlékezz vissza, hogy mit jelent neked az írás, miért olyan fontos és miért imádod!

Legyél következetes! Legyen egy terved! Írj minden nap kétszáz szót. Ez kialakít benned egy megszokott ritmust, és így könnyebben elkerülheted az írói válságot.


A legfontosabb dolog, senki nem mondta, hogy ez könnyű. Viszont kitartás és akarás kérdése az egész. Tudom, mert velem is előfordult már, és a jövőben is biztosan elő fog. De azért merem kimondani, hogy minden csak rajtunk és a kitartásunkon áll, mert én így léptem túl ezen. Légy erős, mert gyenge jellemmel nem fogod tudni elérni a céljaid! 

Egy kis segítség, hogy könnyebben nekifogj a napi limit teljesítésének:

Fordítás hozzászólásban!

Ha te is szenvedtél már ebben korábban:
 • Mitől alakult ki benned?
 • Hogyan kerekedtél felül? 

Oszd meg tapasztalataidat, ahogy én, és segíts vele író társaidon! :)

És persze ne felejtsd el lájkolni a Facebook oldalam! 

11 megjegyzés:

 1. 1. Írj egy rövid önéletrajzot
  2. Írj egy fanfictiont
  3. Kritika egy könyvről, filmről
  4. Szónokolj valamiről
  5. Írj egy levelet valakihez
  6. Írd le az érzéseid valaki iránt
  7. Írj egy rövid verset
  8. Írj arról, amit akarsz
  9. Írj egy szerelmes történetet
  10. Írj egy levelet a jövőbeli énednek
  11. Írj arról, ami jelenleg a fejedben van
  12. Írj egy rövid történetet
  13. Írj arról, amit imádsz
  14. Újra írj arról, amit akarsz

  VálaszTörlés
 2. Szia!
  El sem hiszed mennyit segitettel ezzel a bejegyzessel. Honapok ota ulok egy torteneten, es egyszeruen nem tudok tovabblepni rajta, pedig minden megvan a fejemben, de egyszeruen nem megy. Viszont most adtal egy kis erot ahhoz, hogy nekiugrojak es ne varjam a sultgalambot tatott szajjal...Es most korbenezek a blogon, biztos vagyok benne, hogy talalok meg szamomra erdekes bejegyzeseket.♡

  VálaszTörlés
 3. Szia. Jahj nagyon örülök, hogy segíthettem :) felvidítottál ezzel az üzenettel! Sok sikert és kitartást hozzá, aztán ha van bármi fejlemény értesíts! :)

  VálaszTörlés
 4. Szia!

  Én mindkettőt próbáltam már, pihentetni is, és rádolgozni is. Hm, mint az izomlázra. :) Mikor melyik jön be, igazából rá kell érezni, ha pedig még az sem megy, akkor kipróbálni mind a kettőt. Elengedni egy kicsit, vagy pont közelebb húzni.

  Mitől alakult ki? Nos, nekem az írás egyrészt mindig egy kapaszkodót jelentett a nehéz időkben... viszont a sors fintora, hogy néha pont egy-egy probléma és a frusztráció blokkolt le vagy égetett ki.

  Hogyan kerekedtem felül?
  Volt, hogy bejött a pihentetés. Igazából rájöttem, hogy nekem a kettő elegye a legjobb. Elmegyek "pihenni", lenyugtatni magam, azokkal a módszerekkel, amikkel az ihletet várom be, és ezek visszahozzák belém azokat az érzéseket, amiket te is írtál. Hogy mennyi mindent adott nekem, és valahogy elkezdem újra érezni (bár haragudni ritkán szoktam magamra, nem csak abban az esetben).

  A konkrét dolgok, amik nekem bejönnek:
  1.) Füstölés. Nekem nagyon fontosak az illatok, segítenek ellazulni és megnyugodni.
  2.) Természet. Ez olyan klisés, de nekem MÉG nem az. Majd' 20 év után sikerült rájönnöm, hogy a vizek lenyugtatnak, és azóta kész terápia kiülni a folyópartra, vagy szimplán
  3.) hallgatni a patakot, tengert, vagy más természeti hangokat. Vagy akár macskadorombolást. Akár élőben, akár hangfelvételekről. Azt akárhová magával viheti az ember. :) A Calm.com oldal például ilyen, ha szabad leíromnom ide a címet. :)
  4.) Éjszaka fent vagyok. Bár lehet ez is a hangokkal függ össze, hogy viszonylag nyugalom van. Lehet bentről csendben figyelni, ülve, fekve, vagy kimenni az erkélyre. Én imádom és az is meg tudja nyugtatni a pici lelkem. :)

  A 14 feladatból pedig néhányat meg fogok csinálni, nagyon jól hangzanak azok is!

  Köszönöm. :)

  VálaszTörlés
 5. Szia!

  Én köszönöm, hogy megosztottad a tapasztalataidat. :) Az oldal, amit írtál felkeltette az érdeklődésemet, és meg is fogom nézni, ki fogom próbálni.
  A víz pedig... mintha a saját érzéseimet írtad volna le. Egyszerűen imádom hallgatni, érezni az illatokat. Nem olyan rég voltam kint Barcelonába, és kifeküdtem a partra és csak hallgattam a tengert.
  Munkatársnőm (akivel utaztam) kérdezte, hogy miért szeretem ennyire? De nem tudtam megfogalmazni az érzést, egyszerűen lenyugtat és megbékélek. :)

  Egyébként az is jó praktika lehet, hogy ha ki vagy akadva valami miatt, rossz dolog történt, rossz érzések kerítettek hatalmukba, akkor írsz egy novellát róla. Vagy az érzésről, vagy egy karakternek adod át őket. Nekem néha be szokott jönni, és megkönnyebbülök. :)

  A füstölőt meg én gyertyával helyettesítem vagy illó olajjal. Az illatok és a hangok tényleg sokat segítenek.

  VálaszTörlés
 6. A calm.comot szinte mindig használom, ha írok. Főként azért, mert itt sajnos sosincs csend, nekem meg kell hozzá egy nyugodt atmoszféra, az ilyen hangok pedig elnyomják, de akár éjszaka is jó egy kis vizet, kandallót, vagy akármit hallgatni. Nem tudom miért nyugtat ez le minket, de jó megtalálni ezeket a dolgokat, amik tudnak segíteni. Mintha egy darabot illesztenénk a kis puzzle lelkünkbe. :) Én erre a víz dologra bánom, hogy ilyen későn jöttem rá. Nem nagyon mentem sosem a közelébe hosszútávra, mert nem tudok úszni és félek tőle... így nem is értem ezt a fajta rajongást... de nagyon örülök neki. :)

  Régen megpróbáltam kiírni, egy idő után versekbe. Rengeteg született, amiket amúgy nagyon rossz visszaolvasni, de egy ideje valahogy nem jönnek a szavak ilyen helyzetekben. Mint amikor félünk a fehér papírtól. Blokk, csak kicsit más. Annyiban írom ki a régebbi sérelmeket, hogy a regényekbe így vagy úgy beleviszem, de az kicsit más, mintha abban a pillanatban írnám ki, amikor épp rosszul vagyok miatta. De a karaktereset valahogy közvetlenebbül akkor kipróbálom majd, köszönöm a tippet ismét! :))

  Én egy gyertyát próbáltam, ajándékba kaptam, azt is nagyon szerettem. Azóta csak mécsest vettem, annak viszont nem érzem az illatát. Velem van a baj, vagy az tényleg nem intenzív? Az olajat sosem mertem kipróbálni, de a füstölést imádom, csak az a kár, hogy nem gyújthatok napi öt szálat. :D persze, az illata megmarad, de ha tehetném, sosem állnék le vele. :))

  VálaszTörlés
 7. Én is gyakran a történeteimbe viszem bele a régi sérelmeket, és tényleg nem ugyanaz. Néha csináltam, hogy az adott pillanatban csak írtam és írtam, ami a szívemen volt és egy picit megkönnyebbültem.

  Legszívesebben mondjuk olyankor inkább festenék, de valahogy nincs olyan fantáziám, hogy papírra vessem az érzéseim színek, minták és kép formájában. :(

  Tényleg nincs illatuk :D Nekem ez az Air Wick színváltós illatgyertyám van otthon, amit még ajándékba kaptam. Na annak van illata! Nem véletlenül annyi amennyi :D

  VálaszTörlés
 8. De jó, hogy pont most találtam rá erre a bejegyzésre! Hetek óta képtelen vagyok írni. Megnyitom a dokumentumot, nézegetem, lapozgatom, beleolvasok, aztán el is megy a kedvem az egésztől. Volt, hogy egész napokat töltöttem írással, szinte fel sem álltam a gép elől, most pedig egyszerűen nem megy. Nem azzal van a gond, hogy nem tudom, mit írjak, mert már két teljes történet van a fejemben. Egyszerűen nem megy "munka" része. Rengeteg cikket olvastam a blokkról és a kiégésről, de nem tudom elengedni, pihentetni az írást. Hetek óta fáj a fejem és rosszul alszom, mert az agyam közben nem nyugszik (közben már újabb történeteken gondolkodom).

  Jó lenne, ha valaki végre feltalálna egy gépet, ami kiszívja a gondolatainkat, és nem kellene az írással "bajlódni" :)

  VálaszTörlés
 9. Igen, nem egyszerű feladat kicsit lecsitítani az érzéseinket, gondolatainkat. Nekem akkor sikerül, ha lehetőségem van kimenni a természetbe és kicsit egyedül lenni.

  Én sem írtam már egy ideje, pedig a második történetemet fejezném be, már tényleg csak a lezárás van, és nincs hangulatom most hozzá. Meg ötletem se nagyon... De lassan ideje lesz megmakacsolni magamat, mert megfogadtam, hogy addig nem kezdek el újat írni, még ezt be nem fejezem. Pedig az újhoz már van egy csomó ötletem. :D

  Próbálj meg meditálni, hátha segít kicsit "pihenni" :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Na igen, az új ötletek persze jönnek éjjel-nappal :D De azok a fránya elkezdett sztorik...
   Majd megpróbálok kicsit kikapcsolódni, hátha az használ. Három félig kész történetem van és nem hagynak nyugodni :)

   Törlés
  2. Sok sikert akkor a továbbiakban! :)

   Törlés