2016. július 15., péntek

Amit a könyvkiadásról tudok


Ez a bejegyzés az egyik kedves követő kérésére jött létre. Nem akartam erről írni, mert a saját tapasztalataim nem kőbe vésett dolgok, lehet mások teljesen eltérő információkkal szolgálnának. Végül azonban úgy gondoltam, hogy mégis megosztom a gondolataimat.

Kezdeném azzal, hogy nem fogok név szerint kiadót említeni. Aki kíváncsi rá keressen fel privátban, és megosztom vele, de nem szeretnék név szerint utalni senkire. A másik pedig, hogy ha neked van eltérő tapasztalatod, akkor hozzászólásba nyugodtan írd meg, mert lehet én kutakodtam rossz helyen, vagy fordultam a nem megfelelő kiadóhoz.

Összesen három kiadót néztem meg, ebből kettőt konkrétan fel is kerestem, egytől érkezett árajánlat. Az egyszerűség kedvéért kezdjük az A kiadóval.

Tehát elküldtem a kéziratom az A nagyobb, nevesebb kiadónak, akik elsőkönyves magyar írókat karolnak fel. Gondoltam, hogy nem ingyen vagy pusziért fogják kiadni a könyvemet, de ez a felkarolás félmillió fölött kezdődik. Tehát az alapvető probléma, hogy nincs a bal zsebemben éppen ennyi felesleg. Ebben az esetben kb. 1500 példányról beszélünk.

B kiadónál én szabtam meg a könyvmennyiséget, ami 300 db volt. Erre kértem árajánlatot, itt az összeg már barátságosabb volt, de ha belegondolunk, hogy a 300 töredéke az 1500-nak, akkor ki tudjuk számolni, hogy ez is drágának számít. Egyébként egy 360 ezer körüli összeget állapítottak meg, de továbbra sincs pénztermő fám.

Nem véletlen mondják, hogy nem lehet megélni az írásból. Így érkeztünk el a C kiadóhoz, aki olyan nagylelkű, hogy a szerző 30% részesedést kap tőle(elvileg ez más kiadóknál 10%). Nem kell zseninek lenni, hogy kiszámoljuk, mit is jelent ez, mondjuk egy 3000 Ft-os könyv esetében.

Olvastam valahol, hogy miért a kiadó döntse el, hogy jó-e a könyved, ha nem ők a célközönség. Mert hát az anyagi dolgok csak egy dolog, először még át kell esni a kiadó rostáján. Így érkezünk el a szerzői kiadáshoz, ami egyre csábítóbb lett a szerzők körében, így már olyan kiadók is alakultak, akik erre építenek. Nincs rosta, befizeted az összeget, megcsinálnak mindent, még talán terjesztik is, és kész az első könyv. Persze itt nincs vége a történetnek, mert a részesedés itt is kérdéses.

Természetesen mindkét oldalnak meg van a hátránya. Nekem mégis inkább a szerzői kiadás a szimpatikusabb. Ezt csinálhatod a magad útján, ami nem túl bonyolult feladat, de macerás. Vagy csinálhatod kiadónál, de meg kell találni a megfelelőt.

Így jön be a képbe a D kiadó és az e-book kérdés. Rájöttem, hogy nagy fába vágtam a fejszémet, és inkább kisebbel próbálkozom. Rátaláltam D kiadóra, aki mindössze 100 ezerért megcsinálja nekem a szerkesztést (borító, ISBN szám, kéziratformázás, 2 jogdíjas fotó, stb.) és a terjesztést. A bökkenője az a dolognak, hogy ha a marketing részét is rá akarom bízni, akkor az már egy drágább csomag. Természetesen itt is vannak szép árak, de mivel nekem a marketing a szakmám, az én csomagomból az kiesik. J Ezt a részét legalább meg tudom oldani saját magam.

Viszont nagyon szépen le vannak írva, hogy mit foglal magába a csomag. Ha regisztrálsz, van egy felület, ahol látod, hány könyvet adtál el és mennyi pénz érkezett be. A könyv árát te szabhatod meg, de elsőkönyves e-book esetében nem éri meg nagyon drága árat kiírni. Azt szokták mondani, hogy az 500 és 1000 Ft közötti összeg a megfelelő.

És a dolog szépsége, hogy a csomagban, amit én választottam beletartozik 8 db nyomtatott tiszteletpéldány is, amit valószínűleg ingyen fogok szétosztogatni a barátaim körébe, de egy db akkor is ott fog állni az én polcomon. J

Szóval mielőtt valaki belevág ebbe, először is olvasson! Kiadók ajánlatait, kiadás menetét, szerzői kiadásról mindent, lehetőségeket. Tisztában kell lenni az előnyökkel, hátrányokkal, mert sok pénz van benne. Egyébként Fejős Éva oldalán vannak nagyon jó bejegyzések erről.

Persze lehet azt is mondani, hogy „te hülye vagy, én inkább kiadóhoz fordulnék” vagy „most nem mindegy miért fizetsz, a kiadó legalább mindent megcsinál”. Leszögezem, hogy nem vagyok ezekre kíváncsi. Tapasztalatok, vélemények bármikor jöhetnek, de az előítélet nem kell.

Megtaláltam a számomra legjobb megoldást, és úgy gondolom, hogy első próbálkozásra tökéletes lesz. Ezt az összeget még tanulópénznek sem sajnálnám, mert a kiadást követően is sok járatlan út vár még rám. Például, ha a kutya nem olvassa el az is egy tapasztalat. Nem akarok senkit lebeszélni se egyik, se másik lehetőségről. Ez mindenkinek egyéni döntése.


2 megjegyzés:

 1. Szia!:)
  Köszönöm szépen, érdekes bejegyzés lett.:) Nem is tudtam, hogy ezért fizetni kell. Tudom, elég hülyén hangzik, de én valami átgondolatlan rózsaszín ködben élhettem eddig, viszont azért logikus. Nagyon is.
  Egyébként a kiadók hogy állnak az új írókhoz? Teljesen tudatlan vagyok ebben a témában, bocsánat, ha olyat kérdezek, ami furcsa lehet.

  VálaszTörlés
 2. Szia!
  Nem hangzik hülyén, én is azt hittem, hogy van egy szerződés, amit a kiadó meg a szerző megkötnek, és a kiadó részesedik a szerző könyvéből. De nem... fizetni is kell érte, meg még részesedik is. Szerintem azért ez egy picit rablás... Na mindegy, ez csak az én véleményem.
  Attól függ melyik kiadó. Nekem mind visszaírt, akinek írtam, de nem a leghíresebbeket kerestem fel, mint az Alexandra vagy a Vörös pöttyös. Akik külön hirdetik, hogy az első könyveseket karolják fel (persze elég jó pénzért) azok válaszadás terén megbízhatóak.

  VálaszTörlés