2015. október 23., péntek

Stephen King: A coloradói kölyök


Sokkal több van ebben a vékony kis könyvben, mint ahogy az első ránézésre tűnik. Nem kifejezetten a történet volt az, ami igazán megragadott, bár az sem mindennapi, hanem inkább a tálalása. Nem külső szemlélő meséli, vagy E/1 személyünk, hanem King a saját kitalált figurái szájába adja a sztorit. 
Minél többet olvastam tőle annál inkább rá kellett jönnöm, hogy milyen sokoldalú. Nem egy vérmes horror, nem egy különleges, titkok övezte gyilkosság, hanem egy egyszerű férfi ugyan egyszerű halála, de megannyi megválaszolatlan kérdés. 


Adott két vén újságíró és egy fiatal gyakornok lány, aki el szeretné sajátítani a szakma szépségeit. A megoldatlan ügyek kapcsán jön fel ez az eseménysorozat a két férfi fejében és elhatározzák, hogy megosztják egy szem gyakornokukkal azt, amit csak ők ismernek (mivel az eset többi szereplője meghalt, mellesleg öregség miatt).Tehát a coloradói kölyök történetét a két férfi szájából halljuk és nem is akárhogy. Néhol megszakítják, belekérdeznek, kérik a lány véleményét, kíváncsiak, hogy rájön-e a folytatásra, áttérnek mellékszálakra, megválaszolják a lány feltett kérdéseit.
Adott tehát egy negyvenes férfi, akiről kiderül, hogy messze él attól a helytől, amelynek a tengerpartján rátaláltak kék szájjal és megdagadt nyakkal, jéghidegen. Két fiatal bukkant rá, akik értesítették a rendőrséget és indult is a nyomozás.
Voltak tényezők melyeket csak később tudtak összefüggésbe hozni, dolgok, amiket csak utólag vettek észre, de így is nagyon sok kérdést elnyelt a sötét tudatlanság. Apróságoknak volt hatalmas jelentőségük, amik számunkra is tanulságosak lehetnek. Megtudtuk, hogy kicsoda is a férfi, honnan származik és a családi hátterét, de hogy miért volt ő olyan távol az otthonától, azt nem. A történet végül befejezetlen maradt a titkok miatt, de így sem éreztem kevésnek. Maradtak bennem ugyan kérdések, de azok a feltevések, amiket támasztottak, befoltozzák a lyukakat.
Ha egy könnyed délutáni olvasmányra vágysz mindenképpen ajánlom, hisz egy 162 oldalas rövid könyvről beszélünk, ami a terjedelme ellenére elég tömör, izgalmas és szórakoztató.
"Jöjjön hát a történet, amelyet nem mondtunk el ebéd közben! A mi külön bejáratú megmagyarázhatatlan rejtélyünk. A coloradói kölyök története."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése