2015. szeptember 5., szombat

Donato Carrisi: Démoni suttogás


***Spoiler***

Elöljáróban annyit, hogy imádom az ilyen jellegű könyveket, mert mind izgalmas és fordulatos (egy kis krimi, egy kis durvulás). Aztán megláttam, hogy igaz történet ihlette és kicsit elhúztam a számat. Szörnyű, hogy egy gyermek gyilkosságsorozat történetét a valóságból szedték. 

Sok szereplővel ismerkedünk meg, de a fő-fő egy kis létszámú nyomozócsoport és egy "vendég" nyomozó, aki eltűnt gyermekek ügyével foglalkozik. A nő a Mila nevet viseli és ő maga is egy ilyen gyermek volt valamikor. Elhívják egy nagy munkára, ahol végre együtt kell dolgoznia egy csapattal. A dolog úgy kezdődött, hogy találnak hat levágott kart. A vizsgálatok alapján kiderítették, hogy ez hat eltűnt kislányé, de az utolsó kart titok övezi. Majd megkezdődik a nyomozás. Rájönnek, hogy a hatodik kislány nem valószínű, hogy halott. Sorra találják meg az eltűnt gyermekeket különböző területeken. 

Kiderül, hogy a "fő gyilkos" olyan helyekre viszi a gyerekek holttestét, ahol régen olyan gyilkosság történt, amire nem derült fény. Ez az ötlet már önmagában páratlan. Így nem csak egy ügy körül forog a nyomozás, hanem több régivel is kell foglalkozniuk. Tetszett, hogy rengeteg csavar volt a történetben. Milát elkezdi követni valaki, furcsa sebeket ejt magán, melynek az okát is megtudjuk, gondolkodásmódja által sok apró titkot old meg, és ahogy fény derül ezekre a kis dolgokra csak a szádat tátod. 

Adott egy rendőrnő, a bunkó viselkedésével, akiről kiderül, hogy... Na ezt nem fogom elárulni :) Engem nagyon meglepett a nyomozáson túli szerepe és hogy bábként irányították. 

Aztán ott van Goran, az orvos, akinek van egy kisfia, a felesége elhagyta és a házvezetőnő vigyáz állandóan a gyerekre. De biztos, hogy van gyerek? És a nő? Valóban elhagyta? 

A végén pedig amikor megtalálják a gyilkost, aki leműtötte a gyerekek kezét, még nincs vége a történetnek. Ugyanis ő is csak egy báb volt. És hogy ki irányít? Minden régebben elkövetett gyilkosságnál ott volt Ő. Amikre ugyan nem derült fény, míg a nyomozók meg nem találták a tetthelyen a kislányokat. Ő mindig ott volt. Figyelt. Elhintette a gyilkossági vágyat. Ösztönözte a tetteseket. De ki Ő?

Elárulom, hogy köze van egy rabhoz, akire csak egy "szám"-ként utalnak és aki mindig eltünteti a DNS-ét. Miért is fontos az ő jelenléte? A végén természetesen ez is kiderül és mikor végigolvassátok, csak néztek majd magatok elé és ami kijön a szátokon nem több egy "Huhhh"-nál. 
Bennem számos kérdés megfogalmazódott. Volt egy, ami a doktor családjára utal. Elvileg elhagyta a felesége és meg is találták a nyomozótársai, amint éli az életét egy távoli városban. Ezzel nincs is gond, de a végén kiderül, hogy a nő mégsem éli az életét... Nem igazán értettem, hogy akkor mi is történik.

Aztán a másik a rab. Amikor Mila bemegy hozzá, csak annyit mond neki, hogy LÁNY. Amúgy soha nem beszélt. A kérdés: Hogy tudta megjósolni, hogy a gyermek, akit Mila a szíve alatt hord egy kislány?

Volt még egy, ami az orvos viselkedésével kapcsolatos, de ha leírom, rájöttök egy nagy csattanóra azt pedig nem akarom. A végén (505. oldal) felállít egy párhuzamot egy régi és egy új eset között. Ez sem volt teljesen világos. Azt a régi gyermekrablót, akit megemlít is Ő irányította volna? 

A lényeg, hogy ha egy izgalmas, fordulatos regényre vágysz, szereted a vérbeli krimiket és nem riadsz vissza egy "kis vértől", akkor mindenképp érdemes elolvasnod.

"Pár percbe telt, míg Joseph szeme hozzászokott a sötétséghez. Az a kevés fény, amit az asztalon lévő gázlámpa árasztott, alig volt elég ahhoz, hogy valamennyire megvilágítsa a fiú arcát. Az ágyon feküdt, keze és lába vastag kötéllel az ágylábakhoz volt kötve. Kockás inget és farmert viselt, nem volt rajta cipő. Szája zsebkendővel be volt kötve, így nem tudott beszélni, csak artikulálatlan hangokat adott ki, akár valami állat. A haja a homlokára tapadt az izzadtságtól. Ide-oda vergődött, mint egy csapdába esett állat, szeme tágra meredt a rémülettől."

Jól megszerkesztett, de szerintem nem kapcsolódik  történethez. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése