2015. szeptember 3., csütörtök

Don't dwell on the past...


"Don't dwell on the past, it has ended for a reason. Instead attenf to your present life and make better improvements for the future." 

VALAKI nem olyan rég azt mondta nekem, hogy "a múlt elmúlt, a jövő nem létezik és ezért kell a jelenre koncentrálnunk". Ez kellett ahhoz, hogy ráébresszen megannyi dologra. Mindig is szerettem azokat az embereket, akiktől lehet valamit tanulni. Ha tehetem, csak ilyenekkel veszem magam körbe, mert ők azok, akik hozzá tudnak adni valamit a személyiségedhez. Ugyanis ez a VALAKI azt is kifejtette, hogy miért nem dohányzik és miért nem iszik. 

"Nincs értelme." - mondta - "Nem visz előre az életben." Ez volt, ami szintén elgondolkodtatott. Mi az, ami előrevisz az életben? Beszélhetünk itt a munkánkról, a kapcsolatokról, az életen át tartó tanulásról és a személyiségünk pozitív irányú változásáról. Az visz előre az életeben, ami rád pozitív hatással van, ami fejleszti a személyiséged, ápolja a lelked, örömforrás számodra, fejleszti a tudásod, a tapasztalatod és bővíti az emlékeid. Van még egy érdekes dolog, ami beindítja a gondolatokat. 

Halálukon lévő embereket kértek meg arra, hogy meséljék el az életüket. Egy óra (illetve 70 perc) elteltével elkezdték ismételni önmagukat. Mit jelent ez? Hogy ezek az emberek a 60, 70 vagy 80 évükkel egyetlen egy órát éltek igazán. Egy óra volt csupán az egész életük során, amikor a lelküket ápolták, amikor igazán boldogok voltak. 

Mi ez, ha nem elkeserítő? Vajon hány ember tudna többet beszélni (ismétlés nélkül) egy óránál? A mai világ ebben az esetben nagyon ellenünk dolgozik. Eljár az idő felettünk, rohannak a napok és nem élünk. Miért nem? Több oka is van. Az egyik az, hogy belefásulunk a mindennapokba, főleg a munka vagy az iskola miatt. Nem marad kedvünk semmire csak, amit muszáj megtenni. A második a technika. Leragadunk a számítógép előtt, ahelyett, hogy kiülnénk és megnéznénk egy naplementét, vagy kocognánk egy jót. A harmadik a sok negatív hír, ami a tudatalattinkra hat. A negyedik pedig, hogy az emberek többsége csak panaszkodni és irigykedni tud. Pedig azt az energiát, amit kínlódásra és sírásra szán, a változásba is belefektethetné. 

 A kérdés pedig: Hogyan éljünk teljes(ebb) életet? Sok könyv foglalkozik ezzel, amit az emberek meg is vesznek, elolvassák és tovább panaszkodnak. Ahhoz, hogy élvezd az életet egyetlen dolog kell: TE!

 #1. Elég a panaszkodásból! 

 #2. Döntsd el magadban, hogy változtatni akarsz a mindennapjaidon, hogy változni akarsz te magad is! El kell határoznod, fejben kell tudatosítanod magadban, különben ezer könyvet is elolvashatsz... 

#3. Zárd ki a negatív dolgokat! Persze ez nem olyan egyszerű, hisz ha gyakran TV-zel, vagy bújod a híroldalakat, akkor nem fog menni. Én egyiket sem teszem. Egy pont ide ;) 

#4. Tanuld meg mi ápolja a tested és mi a lelked! Az a fontos, ami a lelked ápolja. A szeretteid, a barátaid, a családod és a szerelmed, mert ha van valaki melletted, akkor már nem vagy egyedül. Az együtt töltött idők, az élmények és emlékek, melyeket nem kapsz meg a Facebook előtt.

#5. Ne legyél önző! Vagy legalábbis fogd vissza magad és ne csak azt tartsd szem előtt, hogy mi KELL! Minden, ami KELL, csak a testednek kell. A lelkednek nem fontos. Ezért nem vagy boldog egy full HD, 3D-s TV-től hosszútávon. Mert a lelked pont le....a a full HD-t.

#6. A jelenben élj! Feleslegesen rágódsz a múlton. Azon nem tudsz változtatni. A jövő meg nem létezik, tehát amivel foglalkoznod kell, az a jelen. Az ember hajlamos sokat rágódni a múlton, de olyankor meg kell rázni magunkat és elterelni a gondolatainkat a jelen felé. De hogyan tedd?

#7. Koncentrálj többet a téged körülvevő illatokra, hangokra, ízekre, a tájra, a képre, bármire, ami abban a pillanatban ott van.

#8. Fontos a flow-élmény! Mit is jelent ez? A flow az, mikor feloldódunk egy tevékenységben. Mikor teljes odaadással csináljuk és még az idő múlását sem érzékeljük. Te mikor éled át? Figyelj magadra, figyelj a lelkedre, hisz az idő gyorsan száll és nem törődik azzal, hogy te még nem éltél eleget. 

Hasznos könyvek, amiket miután elolvasol, jó ha tudatosítod magadban! Elolvasni bármit el lehet, de megérteni, felfogni és vallani, csak kevés dolgot. 

Csíkszentmihályi Mihály: Flow - Az áramlat
Oliver James: Hogyan fejlesszük érzelmi egészségünket?
Feldmár András: Életunalom, élettér, életkedv
Brendon Burchard: Töltődj fel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése